pattanás
#Testi problémák

Pattanás kisokos

2013.08.23.
2 perces olvasási idő

Okozhatnak-e a gyorsételek pattanást? A zsíros haj napi mosásával megelőzheted a pattanásokat? A fiúknál vagy a lányoknál súlyosabbak a pattanások?

Okozhatnak a gyorsételek pattanást?

Egyesek javulást tapasztalnak pattanások tekintetében, miután lemondanak a tejtermékekről, vagy azokról az ételekről, amelyek hirtelen megemelik a vércukorszintet a szervezetben, annak ellenére, hogy bizonyítottan egyetlen étel sem okoz pattanást. Ettől függetlenül jó ötlet, ha sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztasz, és kevesebb cukros dolgot, melyek nem csak nem látják el kellő tápanyaggal a bőröd, de annak hidratáltságát is csökkentik.

Mi befolyásolhatja a pattanásod?

Mit tehetsz a pattanások ellen?Tinik esetében a hormonok a legfőbb okozói a pattanásoknak, azonban gyakori az is, hogy olaj vagy baktérium kerül a pórusokba, s ez okoz aknét. Mosd meg az arcod alaposan, de ne dörzsöld.

Rosszabbak lehetnek a pattanásaid a stressztől?

Bár a stressz nem okoz pattanásokat, de rosszabbá teheti a már meglévőket. Ugyanez igaz egyes kozmetikumokra, hidratálókra, a légszennyezettségre és a magas páratartalomra is. Emellett a lányoknál menstruációs ciklus is befolyásolhatja a pattanások állapotát.

A zsíros haj napi mosásával megelőzheted a pattanásokat?

Akár hiszed, akár nem, a fejeden lévő olaj eljuthat az arcodhoz és ott eltömítheti a pórusokat. A zsíros hajápoló termékek (balzsam, hajpakolás stb.) szintén eltömíthetik a pórusokat, pattanásokat okozva. Azzal, hogy a zsíros hajadat megmosod minden nap, megállíthatod a pattanások képződését. A napi hajmosással nemcsak a fejtetőn található olajoktól és hajápoló termékektől szabadít meg, de ezzel csökkentheted a pattanásaid számát is!

A pattanások rosszabbak lehetnek a fiúk esetében, mint a lányoknál

Mivel a fiúknak olajosabb bőrük van, mint a lányoknak, ezért hajlamosabbak a pattanásokra. A bőrünk eleve termel olajat: a pórusokból jön elő, és te lemosod. A túl sok olaj és az elhalt sejtek eltömíthetik a pórusokat, ami a baktériumok elszaporodásához, így pattanásokhoz vezet.

A pattanásosodásra való hajlam öröklődik

Ha valaki a családodban aknéval, pattanással küzdött, akkor te is hajlamos lehetsz erre. Ne keseredj el, mert a hajlam ellenére a pattanásaid kezelhetők.

Hány embernek van pattanása 30 körül?

Ha pattanásokkal küzdesz, nem vagy egyedül. A legtöbb ember az élete során valamikor küzd aknéval, de mindez legkésőbb 30 éves korukra javul vagy elmúlik.

Melyik a legjobb mód a pattanások kezelésére?

Moss alaposan kezet, majd az arclemosót az ujjbegyeiddel vidd fel az arcodra! Ha bármi mást használsz (kozmetikai kendő, szivacs, stb.), azzal a bőrödet irritálhatod, amitől könnyen még több pattanásod lehet.

Kinyomhatod a pattanásodat?

Nem jó ötlet a pattanások nyomkodása. Ezzel irritálhatod, amitől csak még rosszabb lesz az állapota. A nyomkodás elfertőződéshez vezethet, vagy maradandó sebhelyet okozhat. A már fehér tetejű pattanás kinyomása rendben van, mindaddig, amíg óvatosan, gyengéden csinálod.

Benzoil-peroxid, szalicilsav, rezorcin

Ezek a leggyakoribb hatóanyagok, amiket a pattanások kezelésére használnak. Akkor a leghatásosabbak, ha 4-8 hétig használod őket. A benozil-peroxid megöli a baktériumokat, felszárítja az olajt a bőrödről, és a bőr öregebb, felső részét lehámlasztja. A szalicilsav segít kitisztítani a pórusokat. A rezorcin segítségével a kisebb pattanásokat kezelheted.

Menj bőrgyógyászhoz!

Majdnem minden pattanás jobb lesz a megfelelő kezelés után. Elkezdheted nem vényköteles készítményekkel, és ha semmi nem változik pár hónap múlva sem, akkor kérj segítséget egy bőrgyógyásztól.

(Gy. Z. - webmd)