alapozó
#Testi problémák

Az arcbőr alapozása

2013.04.22.
3 perces olvasási idő

Mi az, amire érdemes odafigyelned, mielőtt felviszed az alapozót, a púdert és a korrektort? Ha megfelelő alapozót használsz, az tökéletesen elfedi a kisebb-nagyobb bőrhibádat, és megvédi a bőröd egészségét.

De honnan tudod, hogy melyik termék megfelelő a bőrödnek, amely egészséges csillogást biztosít, anélkül, hogy csomósodna? Nem biztos, hogy amit anyukád használ, az neked is jó lesz. Bőrgyógyászunk elmondja neked, hogy a fiatal lányoknak mit kell megfontolniuk, amikor kiválasztják a sminkeléshez szükséges alapozó termékeket.

Akadályozd meg, hogy a pórusok eltömődjenek!

A tizenévesek bőrproblémái között az első helyen a pattanás áll. Egy dermatológiai kutatás szerint a tinik 40 százalékának már van pattanása vagy pattanás hegesedés a kamasz éveik közepére.

Pattanást okozhat:

  • a faggyúmirigy megnagyobbodik és ezért fokozott a faggyú termelése
  • úgynevezett P.acnes baktérium szaporodása és növekedése a szőrtüszőben
  • eltömődőtt pórusok, a zsír nem tud kijutni a bőr felszínére, felhalmozódik a szőrtüszőben, pattanássá növi ki magát

Ezért, mielőtt felvinnéd az arcodra a sminket, nagyon fontos, hogy tisztítsd meg azt a megfelelő termékkel.alapozás Tisztítsd meg a bőrödet a drogériákban kapható pattanás kezelésére kifejlesztett arctisztítóval, amely benzol-peroxidot és szalicilsavat tartalmaz, mely anyagok segítenek megszabadítani a bőrt a felesleges zsírtól és az elhalt hámsejtektől, illetve minimalizálják a pattanásokat.

Válaszd ki az alapozót!

Az alapozónak az a dolga, hogy elfedje a bőrhibákat, ne csomósodjon, ne tegye zsírossá a bőrt, ne növelje a pattanások kialakulásának esélyét. Éppen ezért a lehető legmegfelelőbbet kell kiválasztanod. Ez azt jelenti, hogy amikor alapozót vásárolsz, nézd meg a termék címkéjét. Olyan feliratokat keres, mint „nem olajos” vagy „hipoallergén”, mely azt jelentik, hogy a termék nem okoz allergiás reakciót. Arra is figyel, hogy az is legyen feltüntetve a termék címkéjén, hogy nem tömíti el a pórusokat (noncomedogenic).

Nehéz néha ellenállni a kísértésnek, hogy a pattanások elfedése céljából vastag alapozóréteget használj, de ez csak ront a pattanások helyzetén. „A probléma az, hogy a fiatal lányoknak sok a pattanásuk, és ezt gyakran sok alapozóval próbálják elfedni, amely csak még jobban eltömíti a pórusokat,” mondja a bőrgyógyász. Ez nem azt jelenti, hogy ki kell hagyni az alapozást teljes egészében. De nem szabad túlzásba vinni sem. Az alapozás mellett viszont foglalkozni kell a pattanások kezelésével is.

Ha már sok arclemosót és arctisztítót kipróbáltál, ami nem segített a pattanások minimalizálásában, akkor beszélj a szüleiddel, és menjetek el egy bőrgyógyászhoz. A szakember megvizsgálja a bőröd, majd felír neked egy vényköteles készítményt a bőrödre.

Ezek a vényköteles készítmények ma már nagyon hatékonyak. Tehát, ahelyett, hogy szenvednél a problémáddal, inkább menj el egy szakorvoshoz.

Pattanás és a száraz bőr

„Nem minden pattanást okoz zsíros bőr. Ez egy sztereotípia. Sok tizenévesnek van pattanása, holott a bőre száraz. Ám a legtöbb pattanást kezelő termék szárítja a bőrt, így az irritálhatja azt.” mondja a szakértő. Nagyon gyakori a pattanás mellett az ekcéma kialakulása a tinik arcán. Az ekcéma során a bőr gyulladt állapotba kerül, száraz, illetve pikkelyes lesz.

Ha pattanásod és ekcémád is van, és a bőrödet kiszárítod, akkor az ekcémád rosszabbra is fordulhat. Ebben az esetben válassz megfelelő hidratáló arckrémet. „Sok tizenéves úgy véli, ha hidratáló krémet használ, több pattanás jön ki rajta. De egy „nem zsíros”, „noncomedogenic” hidratálókrém csak javít a száraz pattanásos bőrön.” mondja a szakértő. A száraz és pattanásos bőrön sokat javíthat egy vényköteles antibiotikum vagy krém, amely nem szárít úgy, mint a hidratáló gélek.

Alapozó kiválasztása

Rengeteg lehetősége van egy tininek, amikor alapozót választ. A piac különböző márkájú és textúrájú termékekkel bombázza a fogyasztókat. De minden embernek más és más termék jó. Ez függ az arcbőr színétől, az alapozó állagától. Más alapozó kell egy száraz bőrű hölgynek, más egy zsíros bőrűnek és más egy vegyes bőrűnek.

Az alapozó színét meg úgy tudod a legjobban kiválasztani, ha a drogériában lévő mintadarabot felviszed a csuklód bőrére. Ha ott a bőröd és az alapozó színe egyezik, akkor azt a színárnyalatú alapozót vedd meg.

Folyékony alapozó

Ha érdekel a folyékony alapozó, akkor próbálj ki egy lágy tónusút, melyet leheletnyi vékonyan vigyél fel az arcodra. A folyékony alapozók hidratálják a bőrt és könnyű felvinni. Ezenkívül, néhány folyékony alapozó tartalmaz szalicil-savat, amely a pattanások elleni küzdelemben jeleskednek. Tehát a tinik számára a legideálisabb alapozó az, amely „nem olajos”, „noncomedogenic”, vagyis a pórusokat nem tömíti el, és tartalmaz szalicilsavat.

Ásványi alapú púder

Az ásványi púdereket gyakran úgy reklámozzák, hogy természetes ásványi anyagok alkotják, amely nem csak ragyogó megjelenést kölcsönöz, de segít megtartani a bőr természetes szépségét is. Ezek a termékek a nem zsíros bőrűek számára ideális. A zsíros bőrre azért nem ajánlott, mert a legtöbb ásványi púder olajos alapú, amely az amúgy is zsíros bőrt még zsírosabbá teszi. De azt el kell ismerni, hogy az ilyen termék varázsolja a legszebbé a bőrt.

Minden esetben, akár ásványi púdert, akár folyékony alapozót használsz, a nap végén sminklemosóval mindig távolítsd el az arcodról. Ne aludj sminkben, mert irritálhatja a szemedet és a bőrödet.

Korrektor stift

Bár technikailag nem számít alapozónak, de a tinik körében a korrektor stift nagyon népszerű, hiszen ezzel el lehet fedni a bőrhibákat, hogy mások ne lássák. A korrektor stift anélkül tünteti el a pattanásokat, hogy sokat kéne felvinni belőle az arcbőrre és jó munkát végez. A teljes arc bepúderezése vagy bekenése helyett csak a pattanás pontjára kell felvinni.

A legfontosabb dolog az, hogy a megfelelő árnyalatú korrektort válaszd. Ha sötétebb vagy világosabb színű korrektor stiftet használsz a bőröd színénél, az nem fog jól kinézni. A legjobb, ha a korrektor stift megvásárlására magaddal viszed a legjobb barátnődet, nővéredet, anyukádat, aki segít neked kiválasztani a megfelelő árnyalatot.

A cél, hogy elfedd a bőrhibáidat, de megtartsd a bőröd természetes színét és szépségét.

(M. T., teens.webmd.com)