kozmetikum
#Testi problémák

Mérgező vegyszerek a kozmetikumokban

2012.08.31.
2 perces olvasási idő

A tini lányokat olyan hétköznapi dolgok is veszélyeztethetik, amire még csak nem is gondolnak. Egy kutatókból álló csoport azt állítja, hogy különféle kozmetikai szerekben és testápoló készítményekben, amilyen a rúzs, a púder, a szemfesték, egészségre káros vegyi anyagok, adalékok, a szervezet hormonháztartását károsan befolyásoló kemikáliák lehetnek.

A tanulmányt készítő csoport direkt a fiatalokat megcélzó, mindennapi fogyasztási termékekben, kozmetikai-, szépségápolási készítményekben előforduló veszélyes anyagok kimutatására specializálódott.

Az átfogó vizsgálatot 20 önkéntes jelentkező esetében végezték, amely 14-19 éves fiatal lányokból állt, akiket különböző területekről válogattak össze a jobb mintavételezés érdekében. Az alapos vizsgálat során vér és vizeletmintát vettek az önkéntesektől, melyeket egy sor tesztnek vetettek alá. Megállapították, hogy az önkéntesek átlagosan 17 féle kozmetikumot használtak naponta, melyeket 174 különféle vegyi anyag alkot.

A vizsgálatok során 16 toxikusnak számító vegyületet sikerült kimutatni a kutatóknak az önkéntesektől vett mintákból. Ezek között számos tartósítószer, illatósító szer és antibakteriális összetevő is jelen volt. A kutatók szerint az állatkísérletek eredményei alapján a talált toxikus anyagok súlyos egészségkárosító hatással bírnak az élő szervezetre, akár kis mennyiségben is.krém

Az összetevőket négy kategóriába sorolták be a vizsgálatokat végző szakemberek: pajzsmirigyre-, hormonháztartásra ható anyagok, mesterséges illatósító szerek, ftalátok. A laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapították, hogy mind a négy csoport potenciálisan rákkeltő hatású lehet az emberi szervezetre nézve.

A komoly problémát okozó összetevők leginkább a hormonjellegű anyagok voltak, mivel ezen anyagok felboríthatják a szervezet hormonháztartását, ami a fiatal és fejlődésben lévő tini lányok esetében komoly egészségügyi kockázattal járhat, akár fejlődési rendellenességet is okozhatnak.

Az aggodalmat fokozza az a tény, hogy a fiatal lányok jelentősen nagyobb mértékben használják ezeket a kozmetikai termékeket, mint más korcsoportú nők. A vizsgált önkéntesek életkorukat tekintve a tini korosztályból kerültek ki, akik átlagosan 17 különféle terméket használtak naponta, míg más nők esetében átlagosan 12 termék szerepelt.

A hatóságok sajnos nem elég szigorúan vizsgálják ezeket a kozmetikai és szépségápolási termékeket, így megfelelő szabályozás sincs azok összetevőire vonatkozóan.

A tanulmány felhívás arra, hogy kormányzati szinten kell megoldást találni a problémára, szigorú szabályzást és előírást kellene megállapítani az ilyen termékek gyártására és forgalmazására vonatkozóan, amely például az egységes biztonsági határértékek megállapítása az egyes összetevőkre vonatkozóan. Valamint a gyártókat kötelezni kellene arra, hogy alaposan teszteljenek le minden egyes terméket, mielőtt azok kikerülnének a kereskedelmi forgalomba.

Nem árt odafigyelni arra, hogy az ember mit és milyen mennyiségben használ a különböző kozmetikai termékekből. Érdemes csökkenteni ezek mennyiségét. Meg kell nézni az összetevőket, lehetőleg egyszerűbb összetételű termékeket ajánlatos választani!

(M. T., safetyissues.com)