szőlő
#Táplálkozás

Miért egészséges a szőlő?

2015.09.28.
1 perces olvasási idő

Az ősz legkedveltebb gyümölcséről sokan csak nagyon keveset tudnak, pedig a szezon egyik legegészségesebb csemegéje. Lássuk, mitől olyan hasznos ez a gyümölcs!

Furcsa, de ha az ember tudja, hogy egy gyümölcsben milyen vitamin van és milyen jót tesz a szervezetének, sokkal lelkesebben fogyasztja azt. Már a régi időkben is nagy kultusza volt a szőlőnek és persze a belőle készülő bornak is. Bár vitaminokról és ásványi anyagokról akkor még nemigen esett szó, de hatalmas spirituális értéket tulajdonítottak neki.

Már a Bibliában is olvasható, hogy az első szőlőművelő Noé volt. Az ókori görögöknél Dionüszosz volt a bor, a szenvedély istene. A rómaiak boristene pedig Bacchus volt. Számos költőnk is kiemelte műveiben a szőlőből készült nedűt.

Miért érdemes fogyasztani?

A szőlőről érdemes néhány dolgot mindenkinek megjegyeznie, hiszen az őszi hónapok egyik legértékesebb terméséről beszélünk.

szőlő

• Vértisztító hatású.
• Jó hatással van az epe, a vese működésére.
• A szőlőcukor kitűnő fáradtságűző.
• A megaszalt szőlőszemet mazsolának hívjuk, mely szintén értékes vitaminforrás, emellett remek nassolnivaló például csipsz vagy édesség helyett.
• Napi egy fürt szőlő elfogyasztása segít csökkenteni a gyulladásos folyamatok kialakulását a szervezetünkben.
• Rákmegelőző hatása ma már vitathatatlan.
• Az összes B-vitamin megtalálható benne, amely az agy és az idegrendszer harmonikus működéséhez elengedhetetlen.
• A benne található rostok segítik az emésztést.

A szőlő külsőleg is csodákra képes!

Ha szüret, akkor szőlő. Ha szőlő, akkor zamatos szépülés. Tudtad, hogy a szépségipar is előszeretettel használja ezt a fürtös gyümölcsöt? A benne található vitaminok és ásványi anyagok bőrünkre is igen jó hatással vannak.

A belőle készült hidratáló krémek elsősorban a vízhiányos, száraz bőr remek regenerálója. A ráncokat kisimítja, a bőr mirigyeinek működését szabályozza. A szőlőben rejlő antioxidánsok és gyümölcssavak késleltetik a bőr öregedési folyamatait.

A szőlő magjából sajtolt olaj szintén értékes kozmetikum. Egyszerűen felkenhetjük az arca, mint egy pakolást, majd 15 perc múlva lemoshatjuk. Azonban végezhetünk vele arc-és dekoltázs masszázst is. Mindkettő hatása szemmel látható: a bőr visszakapja simaságát, rugalmasságát.

Magad is készíthetsz szőlőpakolást: Moss meg alaposan néhány szem szőlőt, majd törd pépessé egy villával. Helyezd fel az arcodra, tégy rá egy gézlapot. 15-20 perc múlva pedig mosd le. Bőröd bársonyosan puhává válik!

(N.N.)