Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / Zöldségek és gyümölcsök a diétás étrendben
  2021-08-09

Zöldségek és gyümölcsök a diétás étrendben

Egy zacskó burgonyachips elfogyasztása, habár zöldségből készült, nem járul hozzá a szervezeted védelméhez a rákkal, a szívrohammal, és a diabétesszel szemben, viszont kutatások igazolják, hogy azok az antioxidánsok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok, melyek megtalálhatók egyes gyümölcsökben, ténylegesen csökkentik ezeknek a betegségek kialakulásának kockázatát.

Persze, hogy megfelelően ki tudjuk használni a gyümölcsök jótékony hatásait, egy kis változást be kell iktatnunk az étrendünkbe, néhány  különösen egészségtelen, kalóriákban gazdag ételről le kell mondanunk, ha valóban ki akarjuk használni a gyümölcsök nyújtotta előnyöket.

- hirdetés -

Ha nem tudsz teljesen lemondani ezekről az ételekről, akkor is érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt enni, hiszen ha semmit nem változtatsz az eddigi étendeden, csak sok zöldséget, gyümölcsöt eszel mellé, a szervezeted már akkor is Zöldség, gyümölcsmegkapja azokat az ásványi anyagokat, melyek megvédenek téged a rák, a cukorbetegség, és a szívinfarktus kialakulásától.

Kutatások során megvizsgálták, hogy ha valaki sok zöldséget eszik, akkor kevésbé kívánja majd azokat az ételeket, melyek hizlalók és kalóriában gazdagok. Ez azért van, mert eltelítik a gyomrodat, és a megfelelő mennyiségű energiát is biztosítják a szervezeted számára, így nem leszel éhes.

Frissen, fagyasztottan, konzervként vagy szárítva?

Nagyszerű dolog az, hogy a gyümölcsök és a zöldségek ennyi mindenre jók, viszont, hogy fejtik ki legjobban a jótékony hatásukat? Azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, melyeket kiszárítanak, lefagyasztanak, vagy esetleg konzerv dobozba zárnak, akkor szüretelik le, mikor a legtöbb tápanyagot tartalmazzák, így mikor kézhez kapod azokat, valódi friss zöldségeket és gyümölcsöket kapsz. Ezek szintén olyan egészségesek, mint a friss zöldségek vagy gyümölcsök, de fontos, hogy figyelj a hozzáadott adalékanyagokra.

Amikor konzerv gyümölcsöt vagy zöldséget vásárolsz, figyelj oda, hogy természetes tartósítószereket tartalmazzon.

Gyümölcslevek: a 100%-os gyümölcslevek sok kalóriát  tartalmaznak, többet mint a szénsavas üdítők, ráadásul kevesebb rost van a gyümölcslében, mint a friss gyümölcsben és ezért nem is laktat annyira. Ha tehetjük, inkább maradjunk az egész gyümölcsöknél.

Zöldséglevek: a 100%-os zöldséglevek valamivel kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a gyümölcslevek, viszont ezekkel is vigyázni kell, mert a zöldséglevek sok mesterséges tartósítószert tartalmazhatnak.

A szuper-étel nyomában

Már tudjuk a zöldségekről, hogy nagyon egészségesek, viszont melyik a legegészségesebb mind közül?

A válasz: mind!

Minden zöldség és gyümölcs szuper-étel. Mondhatjuk azt, hogy azok az egészségesebbek, melyeknek erősebb a színük. Viszont a kutatók kiderítették azt is, hogy a kevésbé élénk színű zöldségek és gyümölcsök is tartalmazzák azokat az anyagokat, melyek szükségesek számunkra.

Egyszóval mindegy, hogy milyen zöldséget vagy gyümölcsöt eszünk, mindegyik tartalmazza kisebb-nagyobb koncentrációban azokat az anyagokat, melyek feltétlenül jók a szervezetünknek. Legközelebb, mikor vásárolni indulsz, válaszd azokat a zöldségeket, melyeket igazán szeretsz, és legyél egészségesebb!

(KamaszPanasz - G.V., WebMD)