vegetáriánus étrend
#Táplálkozás

Vegetáriánus étrend – Segít-e a cukorbetegeken?

2012.10.30.
1 perces olvasási idő

Noha a vegetáriánus étrendre való áttérés valószínűleg nem gyógyít ki senkit a cukorbetegségből, számos előnye lehet a hagyományos étrenddel szemben. Segít kordában tartani a testsúlyt, csökkenti egyes diabéteszhez kapcsolódó szövődmények kockázatát, és még az is előfordulhat, hogy hatására a szervezet jobban reagál az inzulinra.

Több helyen is olvasni arról, hogy a vegetáriánus étrendre való áttérés segíthet irányítani a cukorbetegséget. Vajon mi ebben az igazság?

A vegetáriánus életmódot folytatók három fő csoportja

  • Vegánok: Csak növényi alapanyagú élelmiszert fogyasztanak. Nem esznek semmilyen állati eredetű terméket, így tojást és tejtermékeket sem.
  • Lakto-vegetáriánusok: Ők a növények mellé tejtermékeket is fogyasztanak. Azonban a tojás, hús-, hal- és baromfi kimarad az étrendjükből.
  • Lakto-ovo vegetáriánusok: A növényi alapú élelemiszerek mellé nemcsak tejtermékeket, de tojást is fogyasztanak.

A vegetáriánus étrend előnyei az étrendtől és az elfogyasztott ételektől függően változnak. A legtöbbek számára azonban a vegetáriánus étrend előnyei a következők:

  • Elősegíti az egészséges testsúly megtartását – A vegetáriánus étrendnek általában alacsonyabb a kalóriatartalma, mely segíti a testsúly kontrollt. Emellett a testtömeg index is alacsonyabb a vega étrend követőinél, s mindez hozzájárul a vércukorszint kontrolljának javításához, a diabéteszes szövődmények kockázatainak csökkenéséhez.
  • Javítja a vércukorszint kontrollt és az inzulin választ - A zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek és diófélék fogyasztása – melyek jellemzően a vega étrend alkotóelemei – javítják a vércukorszintet, és a szervezet is jobban reagál az inzulinra. Ez azt jelenti, hogy esetlegesen kevesebb gyógyszert kell szedni, és csökkenti a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények kockázatát.
  • Csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát – A szigorú vegán étrend koleszterin mentes, alacsony telített zsírokban és magas rosttartalmú. Az alacsony zsírtartalmú vegetáriánus étrend csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, mely a cukorbetegség egyik szövődménye.

Ha cukorbeteg vagy, beszélj orvosoddal vagy egy dietetikus szakemberrel mielőtt áttérnél a vegetáriánus életmódra. Az ő segítségükkel olyan étrendet állíthatsz össze, mely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és kalóriát anélkül, hogy egészséges testsúlyodat féltened kellene.

(forrás: WEBBeteg)

Kapcsolódó cikkek