vegetáriánus
#Táplálkozás

A vegetáriánus étrend hatásai

2010.05.11.
3 perces olvasási idő

Ha vegetáriánus vagy, vagy éppen azzá készülsz válni, a kiegyensúlyozott táplálkozásra nagy hangsúlyt kell fektetned. Noha a vegatariánizmusnak sok pozitív hatása van, kamaszoknak nem ajánlott a szigorú vegetáriánus étrend, mivel ebben az életkorban különösen sok proteinre és kalciumra van szükséged.

A vegetáriánus kifejezés a „vegetare” szóból ered, melynek jelentése éledés, feléledés. Ezzel juttatták kifejezésre, hogy tartózkodnak az állatok elleni erőszaktól. A vegetáriánus étkezés napjainkban reneszánszát éli, ám az egészségre gyakorolt hatásai körül szakmai berkekben is heves viták dúlnak.

A környezetszennyezés, a műtrágyázás, a hozamnövelő, ám a növények biológiai értékét csökkentő eljárások, a hosszú szállítási idő miatti vitamin- és tápanyagvesztés mind-mind csökkentik a növényi eredetű táplálékok egészségügyi hasznát. A vegetáriánus táplálkozás különböző válfajai más-más hatást gyakorolnak az egészségre.

A vegánok

A szigorú vegetáriánusok, mindenfajta állati eredetű táplálék fogyasztását megtagadják, így nagy az esélye a fehérjehiányos állapot kialakulásának, mivel a fehérjéket alkotó aminosavak egyes fajtái az emberi szervezet számára szükséges mennyiségben leginkább az állati fehérjékből fedezhetők. Gondosan megválogatott alapanyagokból (kukorica, szója, hüvelyesek) nagy odafigyeléssel teljes értékű étrend állítható össze, mely nem nélkülözi a szükséges aminosavakat sem. Ehhez azonban nagyobb mennyiség fogyasztása javasolt. A fehérjék elégtelen bevitele hosszabb távon fogyást, étvágytalanságot, gyengeséget, vérszegénységet és az immunrendszer gyengülését, a szervezet egészséges működésének megbomlását okozza.

A szigorú vegán étrend mellett kalcium- és D-vitamin hiánnyal lehet számolni, ami a csontfejlődés zavarához, és a csontok szilárdságának csökkenéséhez vezet. A vas- és B12 vitamin hiányának legmarkánsabb következménye a vérszegénység. A vas mennyisége ugyan nem kevesebb a növényekben, mint az állati eredetű ételekben, ám a felszívódása sokkal rosszabb. A hasznosulás C-vitamin fogyasztásával javítható.

A lakto-vegetáriánusok

A lakto-vegetáriánusok esetében a tej kalciumtartalma elégséges és a szükségleteket fedezi, hiszen a növényi eredetű táplálékok mellett tejet és tejtermékeket is fogyasztanak. Ezen kívül fehérjét és tejcukrot is biztosít a szervezet számára. Azonban a vashiány ebben az esetben is fenyegető, mivel a tej önmagában nem tartalmaz kellő mennyiségben vasat.

A lakto- ovo vegetáriánusok

A lakto-ovo vegetáriánusok étrendjében tej és tojás eredetű ételek is helyet kapnak. Az orvostudomány megítélése nem egységes, de az általános vélekedés szerint a lakto-ovo vegetáriánus táplálkozás elfogadható, a vegán étrend nem .A lakto-ovo vegetáriánusok könnyen megvalósíthatják a kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozást. Esetükben megfelelő arányú tápanyagelosztás mellett a fent említett hiányállapotoktól nem kell tartani.

Mi szól mellete?

  • A növényi eredetű táplálékok pozitív élettani hatása érvényesül, másrészt az állati eredetűek negatív hatásával nem kell számolni.
  • Csökkenti számos kóros állapot és krónikus, nem fertőző betegség kialakulásának valószínűségét: elhízás, cukorbetegség (illetve azt megelőző, ún. csökkent glükóztolerancia állapot), magas vérzsír- és koleszterinszint.
  • Csökken az érelmeszesedés mértéke, a szívizominfarktus és az agyvérzés kockázata, és számos rosszindulatú daganatos megbetegedés (többek között a gyomor, vastag- és végbélrák, mellrák) előfordulása.
  • A székrekedés megszűnik, ritkábban lépnek fel emésztőrendszeri kórállapotok.
  • A méregtelenítés felgyorsul, ezzel csökken az alvásigény, a szellemi frissesség fokozódik.

Amire figyelni kell

  • Főleg a vegánok esetében egyes anyagok elégtelen bevitele hiánybetegségek kialakulását okozhatja, illetve az energiabevitel nem megfelelő mértéke miatt alultápláltság alakulhat ki. Természetesen a veszélyeztető kórállapotok kialakulása nagyban függ az étrend összeállításától: körültekintő diétás megfontoltság kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít.
  • Orvosi berkekben ugyanakkor gyermekeknél, kamaszoknál, várandós és szoptató anyáknál nem ajánlják a vegetáriánus táplálkozás egyik formáját sem.
  • Ugyanígy nem javasolják legyengült szervezetű személyeknek sem.

Mivel a táplálkozás elsősorban ízlés és felfogás dolga, mindenkinek magának kell eldöntenie, melyik utat választja. Annak viszont, aki a vegetáriánus konyha bármely formáját előnyben részesíti, extra odafigyelésre van szüksége a kiegyensúlyozott tápanyagforrást biztosító étkezések összeállítása során.

(fokuszbanano)