egészséges étel
#Táplálkozás

Evéssel versenyben tarthatod az elméd

2014.12.13.
2 perces olvasási idő

Szoktál igazán éhes lenni a nap folyamán? Ettél már valaha annyit, hogy teltnek vagy túltelítettnek érezted magad? Ez nem helyes. Gondolkodj el arról, mikor és mennyit egyél, ami segíthet a lehető legjobban érezni magadat.

Mikor kell enned?

„Valójában minden harmadik órában enned kell valamit” - állítja egy szakértő. „Ha sokkal többet eszel, mint hogy a szervezeted előhívná a túlélési mechanizmusait, akkor mindig éhes vagy, és ez lelassít, éppen ezért nehéz meghozni a helyes döntést.”

Soha ne hagyd magad annyira éhezni, hogy remegjen a gyomrod vagy betegnek érezd magad. Kérd meg a szüleidet, hogy segítsenek neked. Ennek érdekében, egyél gyakran eleget, gondolok itt a reggelire, a tízóraira, az ebédre, iskola utáni uzsonnára és a vacsorára. Oszd el az étkezéseidet, így távol tarthatod magadtól az éhséget, ami segít, hogy jó erőben legyél. Egyél megfelelő méretű adagokat, de sose annyit, hogy kényelmetlenül érezd magad.

Hogyan építhetek fel egészséges étkezési rendet?

Ha azt akarod, hogy egészségesen kiegyensúlyozottan egyél, akkor 3 ételfajtával kell táplálnod a szervezeted a megfelelő energia érdekében. A 3 étel típus, amit minden alkalommal enned kell, az a fehérje, a szénhidrátok és a zsírok.

• Fehérje: A fehérjék teljes egészségben tartanak és erőssé teszik az izmaidat. Vacsorára egyél fehérjét, például sovány húst, például halat vagy a csirkét, vagy olyan ételeket, mint a bab vagy a tofu. De a diófélék, a mogyoróvaj vagy a tejtermékek (mint a joghurt, a tej vagy a sajt) is jók.

• Szénhidrátok: A szénhidrátok gyorsan energiához juttatják a szervezetedet. A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, a teljes kiőrlésű tészták, vagy a barna rizs, mind-mind egészséges szénhidrátok. Az ételek fehér verziója rendszerint nem tartalmaznak túl sok olyan tápanyagot a szervezete számára, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék. A zöldségek és a gyümölcsök szintén egészséges szénhidrátforrások.

• Egészséges zsírok: ezek segítenek, hogy egésznek érezhesd magad, és segít, hogy a szervezeted megfelelő tápanyagokhoz jusson más ételek elfogyasztásából. Amíg a túl sok egészségtelen zsír rossz a szervezeted számára, addig egyél egészséges zsírokból készült ízletesebb ételeket, és ezek valójában segítenek megakadályozni bizonyos betegségeket. Próbáld ki a salátát két kanál olívaolajjal és ecettel. Egyél egészséges zsírokat, próbáld ki az olívaolajat, az avokádót, vagy egy teljes marék diófélét.

Nasik, amiket kipróbálhatsz:

- Sajtszelet (fehérje és zsír) és alma (szénhidrát)
- Mogyoróvaj (fehérje és egészséges zsír) és teljes kiőrlésű kekszek (szénhidrát)

Miről gondolkozzak evés közben?

Gondolkozni evés közben? Igen, ez jó, mert lelassít. Lehet, vannak emberek akik azt mondják neked, hogy nyugodtan egyél, ne zabálj. De miért is számít ez?

„Azért, mert 20 percbe telik az agyadnak, felfogni a telítettség jelét” - mondja egy szakértő. „Szóval, ha túleszed magad, 20 perccel később tömöttnek érzed majd magad.”

Ezért van szükséged időre, amikor eszel. Ez egy késleltetés, hogy megelőzzük a gyomor túlteltségét. Tarts szünetet, mielőtt teljesen telinek éreznéd magad. Adj esélyt a szervezetednek kitalálni, hogy megfelelően táplált. A tényleg éhes vagy, könnyen túleheted magad és végül túleszed magad. Segítség a lassításhoz, tartsd észben a következő dolgokat, miközben eszel:

- Valóban ízletes az étel, amit eszel. Amikor egy falat már nem olyan finom, mint az első volt, az jel arra, hogy tele vagy.
- Tarts szünetet két harapás közt. Ez lelassítja az étkezésedet és segíti az emésztésedet. Egyszer kapjál be egy falatot, aztán rakd le a villádat vagy a kanaladat, és győződj meg róla, hogy üresek a kezeid.
- Tisztában vagy azzal, hányszor rágsz meg minden egyes étel falatot? 20-szor vagy 30-szor?

Ne hagyd magad zaklatni falatozás vagy étkezés közben. Ülj le és koncentrálj, amikor eszel. A TV nézés vagy a videójáték közben való evés vezet a túlevéshez, mert azok az megakadályozza, hogy odafigyelj a szervezetedre. Az evés hagyja, hogy energiával teltnek és elégedettnek érezd magad.

(MMA)