haj
#Táplálkozás

10 élelmiszer, amely ápolja a hajadat

2015.02.18.
2 perces olvasási idő

A dús hajzuhatag minden ember álma, de sajnos vannak, akik hajlamosak a kopaszodásra, míg másoknak vékony szálakat szánt a genetika. Viszont néhány élelmiszer rendszeres fogyasztásával túljárhatsz a természet eszén, és megtarthatod, szépítheted, ami a fejeden van!

Kutatások bizonyítják, hogy egyes tápanyagok segítenek megőrizni a haj egészségét, így ha ezeket beiktatod az étrendedbe, akkor biztos lehetsz benne, hogy hajkoronád szebben fog ragyogni, mint valaha.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva nagyon fontos a haj szépségégének megőrzése érdekében, mert egyike a nem hús eredetű vasforrásoknak. Bár a tudósoknak még nem sikerült tisztázniuk, hogy a vas miként is fejti ki jótékony hatását a hajra, de az biztos, hogy a vashiány hajhulláshoz, bőrszárazsághoz, hajritkuláshoz, hajszálvékonyodáshoz, durva tapintású, elszínesedett hajhoz vezethet.

Zöldborsó

Lehet, hogy nem is gondoltad volna a zöldborsóról, és nem is tartozik a kedvenc ételeid közé, de ezután érdemes lesz fogyasztanod, mert egy sor vitamint és nyomelemet tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a haj egészségének megőrzése érdekében. Ilyen például a vas, a cink és a B-vitamin. Hiánya roncsolt hajhoz vezethet.haj

Garnélarák

A haj egészséges fejlődése érdekében sok fehérjére van szükség. Sok fehérje a húsokban van, amit viszont, ha túlzásba viszünk, főleg a zsíros húsokat, nem tesz jót a szív- és érrendszernek. A sovány, de fehérjedús élelmiszerforrás alternatívája, a garnélarák. A garnélarákot számtalan módon el lehet készíteni, és ami a fő, fontos B12-vitamin, vas, cink és egyéb vitamin, illetve ásványi anyag forrása, amelyek a hajhullás ellen nélkülözhetetlen tápanyagok.

Zab

Mint az aszalt szilva, a zabban is nagyon fontos rostok vannak, amelyek segítenek fenntartani egy egészséges ér- és bélrendszert. De ezen felül a zab más fontos tápanyagot is tartalmaz, mint a cinket, a vasat, az omega-6 zsírsavat, amely egy többszörösen telítetlen zsírsav, és elengedhetetlen az egészséges bőr és haj növekedése és fejlődése érdekében. Tehát, ha eddig ódzkodtál a zabkásától, ezután ne tedd! Bátran falatozd!

Vesebab

Az összes hüvelyes, köztük a vesebab, már régóta ismert a haj egészségéért felelős jó tulajdonságáról. Mint az aszalt szilva, a bab is a nem hús eredetű vasforrások közé tartozik. Továbbá megtalálható benne nagy arányban cink és fehérje is. Tanulmányok kimutatták, hogy a súlyos fehérje-hiány hajhulláshoz, vékonyszálú, ritkuló, fénytelen, egészségtelen hajhoz vezethet. Már a 70-es években is tudták, ha valami negatív változás állt be a haj külalakjában, az a fehérjehiánynak tudható be.

Dió

A dió hihetetlenül haj-barát élelmiszer. A dió több omega-6-zsírsavat tartalmaz, mint bármely más élelmiszer. De tele van cinkkel, vassal, B1-B6-B9-vitaminnal és fehérjével. Megjegyzendő, hogy a dió szelént, vagyis olyan nyomelemet is tartalmaz, amelynek hiánya vagy többlete hajhullást okozhat.

Tökmag

Mint a dió esetében, a tökmag is ugyanazokat az anyagokat (omega-6 zsírsav, cink, vas, fehérje) tartalmazza, amely a haj egészsége szempontjából elengedhetetlen. A tökmagot minden más olajos maggal össze lehet keverni, így finomabb mixet kapunk. Keverj össze egy maroknyi tökmagot napraforgómaggal, dióval, mandulával, mazsolával és kész is van a hajerősítő, finom csodaszer. A boltokban kapható diákcsemege is tökéletes erre a célra.

Tojás

Talán hihetetlenül hangzik, de a tojás is felelős lehet a haj és a testszőrzet egészségéért. A tojás jelentős mennyiségben tartalmaz a haj számára fontos tápanyagokat, mint például a B12-vitamint, vasat, cinket és omega-6-zsírsavat. Ezen elemek bármelyikének hiánya egészségtelen hajhoz vezethet. Továbbá a tojás gazdag forrása a biotinnak (B7-vitamin), melyet gyakran írnak fel más gyógyszerekkel együtt az orvosok hajhullás ellen.

Borjúmáj

Senki nem mondja azt, hogy az egészséges táplálkozás betartása könnyű dolog lenne. De a borjúmájjal egy csapásra megoldódik a problémád. 30 gramm borjúmáj a napi szükséglet 3-szorosát B12-vitaminból, egy kiadós adag biotint, egyéb B-vitamint, vasat, cinket, fehérjét tartalmaz. Tehát, ha látsz a hentesnél májat vagy csak a hagymás májra gondolsz, emlékezz arra, hogy ez mi minden földi jót tartalmaz!

Szardínia

Lehet, hogy számodra a szardínia nem túl gusztusos csemege, de sokan szeretik, és azt se feledd, hogy mennyi értékes tápanyagot tartalmaz. A szardínia az egészséges hajú ember legjobb barátja. A szardínia bővelkedik fehérjében, vasban, cinkben, B12-vitaminban, omega-3-zsírsavban és D-vitaminban. A felsoroltak bármelyikének a hiánya hajhullással járhat.

Azon betegeknek, akik a kemoterápia miatt veszítik el a hajkoronájukat, szintén ezen nyomelemeket és ásványi anyagokat, vitaminokat szokták ajánlani az orvosok.

(M.T., foxnews.com)