cink
#Vitaminszótár

Cink

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Javítja a szaglást és az ízérzékelést, segíti a növekedést és a fejlődést, elősegíti a gyógyulást, és javítja az immunrendszer működését. Megtalálható sovány húsokban, az osztrigában, a tojásban, a tenger gyümölcseiben és az alacsony zsírtartalmú tejben. A cink a testünkben különböző biológiai funkciók ellátásáért is felel.

Körülbelül 200 cinktartalmú enzimünk vesz részt ezekben a biológiai folyamatokban, amelyek magukban foglalják az energiatermelést, a fehérjék, illetve nukleinsavak lebontását. A cinktartalmú enzimeknek építő, szabályozó és katalizátor szerepük is van, részt vesznek többek között a DNS szintézisének folyamatában is, valamint erősebbé teszik a biológiai membránokat.

A cinknek szerepe van még a látás sötéthez való alkalmazkodásában, serkenti az inzulintermelést és a reprodukciós készséget is javítja. Hiányában rengeteg probléma léphet fel, például fogyás, anorexia, hasmenés, az immunrendszer különböző problémái, lassú sebgyógyulás, mentális közöny kialakulása, sejtnövekedés lassulása, nagyobb esély a vetélésre, hajhullás, illetve a magzat idegcsőelzáródása. Több betegség kezelésében is használják a cinket, például a Down-szindróma, a sebgyógyítás, a Wilson-kór, az éjszakai vakság, és férfiaknál sterilség esetén is. Átlagosan naponta 15 mg-ot ajánlatos bevinni belőle a szervezetbe.

Kapcsolódó cikkek