króm
#Vitaminszótár

Króm

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Segít abban, hogy a glükózt a szervezet energiaforrásként hasznosítsa, növeli az inzulin hatékonyságát, segíti a zsírok és a fehérjék anyagcseréjét. Megtalálható a gabonafélékben, a borsóban, a babban, a marhahúsban, a feldolgozott pulykahúsban és a brokkoliban.

A króm egy olyan nyomelem, amely segíti a glükóz feldolgozását azon emberek esetében, akik Turner-szindrómában szenvednek, jótékony hatása van a cukorbetegségre, valamint segít megtartani a helyes vércukorszintet. Bizonyos módosulatai segítik az izomnövelést és a zsír lebontását. Ennek következtében gyakran szokták alkalmazni orvosi célokra, főleg a súlycsökkentés érdekében, ekkor napi 400 mikrogrammot kell bejuttatni belőle naponta a betegnek három hónapon keresztül.

A kezelés hatásosságáról napjainkban is folynak tanulmányok és kutatások, és még nem teljes mértékben bizonyított a pozitív hatása. A gabonafélékben általánosságban megtalálható, viszont a különböző kezelési folyamatoknak köszönhetően nagy részük eltűnik a feldolgozás végére. Manapság több sörfélében is megtalálható.

Kapcsolódó cikkek