vas
#Vitaminszótár

Vas

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

A vas segíti az oxigénszállításért felelős vörösvérsejtek képződését, részt vesz a DNS szintézisében, illetve antioxidáns hatású is. Megtalálható a vörös húsokban, a pulykában, a halban, a májban, a babban, a gabonafélékben, a zöld leveles zöldségekben, a tofuban és az osztrigában.

Fontos, hogy a szervezetünk megfelelő mennyiségű vassal rendelkezzen, mert a túl kevés vas vérszegénységhez vezethet, a túl sok viszont szintén mellékhatásokkal járhat. Becslések szerint a világ lakosságának 25%-a szenved vashiányban.

A következő betegségekkel kerülhet összefüggésbe: depresszió (amit hiánya okoz), vérszegénység, túl erős vérzés. Általában csak azok a fajta diéták okoznak vashiányt, amelyek vasban szegény ételek fogyasztását írják elő, valamint a hiány több esetben érinti a vegetáriánusokat.

Főleg a következő emberek esetén alakulhat ki vashiány: maratoni futók, várandósok, rendszeres aszpirinszedők, akiknek fekélyes problémáik vannak, aranyeres betegek, illetve felszívási zavarokkal küzdő betegek és vérszegények.

Ha az orvos vashiányt fedez fel egy betegnél, általában napi 100 grammot ír fel a betegnek, viszont a hiány megszűnésével ezt a mennyiséget csökkenteni kell. Vashiány esetén fontos a hiány okának feltárása is. Általában nem komoly betegségek állnak a dolog hátterében, például a túl gyakori véradás vagy a túl erős vérzés okozta vashiány, de különlegesebb esetekben másra is fény derülhet, például fekélyre vagy végbélrákra.

Kapcsolódó cikkek