vas
#Betegségek

9 jel, ami vashiányra utal

2022.02.11.
1 perces olvasási idő

A legfrissebb kutatások szerint a nők körülbelül 9 százaléka szenved vashiányban, azonban ez az arány sokkal magasabb is lehet, főként azon nők esetén, akik fizikailag aktívak. Hogy jelzi a tested, ha a szervezeted vasszintje egy kicsit alacsony? Összeszedtük a leggyakoribb figyelmeztető jeleket.

Fáradtság

A test vasat használ ahhoz, hogy hemoglobint állítson elő, ami a vörösvérsejtekben található, oxigént szállító anyag. Ha nincs elég egészséges vérsejted, akkor kimerültnek érzed magad.

Csökkent koncentrálóképesség

Azoknál, akik vashiányban szenvednek, megváltozhat a neurotranszmitterek (kémiai hírvivő vashiánymolekulák, melyek feladata, hogy üzenetet szállítsanak egyik idegsejttől a másikig) szintézise, ami koncentrációzavarhoz is vezethet.

Közönyösség

Egy másik jellegzetes mellékhatása annak, hogy megváltozott a neurotranszmitterek szintézise. A vashiány okozta apátia bármi és bárki felé irányulhat – barátok, család, munka, de akár még a kedvenc sorozatod legújabb része se érdekelhet.

Légszomj

Azt vetted észre, hogy amikor az edzőteremben vagy, vagy amikor egyszerűen az autóhoz, buszhoz sétálsz, levegő után kapkodsz, hamarabb kifulladasz? Ennek oka, hogy ha a véredben nincs elég vas, akkor a tested elkezd oxigénért éhezni, légszomjat okozva.

Szokatlan sápadtság

Mostanában úgy nézel ki, mintha a Twilight egyik szereplője lennél? Ez nem jó jel. Arra utalhat, hogy a szervezetedben csökkent a véráramlás és a vörösvértestek száma.

Gondot okoz a megszokott edzés

Nehezedre esik megcsinálni ugyanazt a gyakorlatot, amit hetekkel ezelőtt még simán meg tudtál csinálni? Az alacsony vasszint is okozhatja az állóképességed romlását.

Izomfájdalom

Az izomlázad tovább tart, mint kellene? Ennek a kiváltó oka, hogy a szervezetben fellépő vashiány megakadályozza az izmaid megfelelő regenerálódását, ami fájdalomérzethez vezet.

Töredezett körmök

Még a legjobb manikűrös, pedikűrös sem tudja elfedni a vékony, töredezett körmöket. Ugyancsak vashiányra utal, ha homorúak vagy kanál alakúak a körmeid.

Gyakori fertőzések

Ha gyakran vagy beteg – főleg ha rendszeresen légúti betegségben szenvedsz –, akkor nem árt vashiányra is gondolni.

(KamaszPanasz - S.C., womenshealthmag)