BMI
#Testi problémák

BMI tinédzsereknél: állapítsd meg az ideális súlyod!

2015.06.15.
2 perces olvasási idő

Napjainkban egyre többet lehet látni csontsovány modelleket a tévében és a magazinokban, ami azt sugallja a tiniknek, hogy ez az ideális, követendő testsúly. Az ideális testsúly kiszámítására létezik egy képlet, melynek eredményéhez jobban kellene ragaszkodnod, mint a látott modellek fotóihoz.

Mi az a BMI?

Ez a rendszer az úgynevezett testtömeg-index (BMI: Body Mass Index), amely nem más, mint egy egyszerű képlet.

BMI kalkulátor

Ne félj, nem olyan nehéz kiszámítani az eredményt, mint amilyen bonyolultan hangzik a képlet. Ha nem vagy jó matekból, elég, ha beírod az itt található BMI kalkulátorba a magasságod és a súlyod, és a program kiszámolja helyetted a testtömeg-indexedet. Minél több testzsírral rendelkezel, annál magasabb a BMI-d eredménye.

Eredmények (felnőtt szervezet)

  • 18,5 alatt: sovány
  • 18,5 és 24,9 között: normális, vagyis egészséges
  • 24,9 és 30 között: túlsúlyos
  • 30 felett: elhízott

Az elhízás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért fontos, hogy tudd, mennyire vagy elhízott, mennyire nagy veszélynek van kitéve a tested.

A tiniknél más a helyzet

A tinédzserek esetében ez a számítás már nem ilyen egyszerű, mert a testük még folyamatosan nő és változik, illetve jobban különbözik egymástól, mint a felnőtt szervezet. Ilyenkor nem elegendő az, hogy kiszámolod a BMI-d, és az alapján besorolod magad az egyik kategóriába. Csak az orvosod tudja megállapítani biztonsággal, hogy a korodhoz képest a magasságod és a testtömeged megfelelő-e, azzal, hogy összehasonlítja a korcsoportodban lévő fiatalok testtömegével és magasságával. A BMI csak egy viszonyítási alap kell, hogy legyen számodra.

Eredmények (kamaszok)

  • ha az adott korcsoport 15 vagy annál több százaléka súlyosabb, mint te: ideális a testsúlyod
  • ha az adott korcsoportod 5 százaléka nagyobb súlyú, mint te: túlsúlyos vagy
  • ha az adott korcsoportod csupán 5 százaléka kisebb súlyú, mint te: sovány vagy

Évente érdemes ellenőrizni a testtömeg-indexedet, vagy akkor, ha úgy látod magadon, hogy fogytál vagy híztál az elmúlt időzsakhoz képest.

Testsúly és cukorbetegség
A testsúly befolyásolhatja a diabéteszt, és fordítva, a cukorbetegség is a testsúlyt. A testsúly kordában tartása nagyban hozzájárulhat a diabétesz kezelésének menetéhez. Tovább a cikkre

A BMI korántsem tökéletes

A testtömeg-index csupán viszonyítási alapot ad ahhoz, hogy megtudd, hogyan ítéld meg a testsúlyodat. A BMI korántsem tökéletes, túl kevés tényezőt vesz figyelembe. Csak a testmagasságodat viszonyítja a testtömegedhez és az életkorodhoz.

Viszont azt nem veszi figyelembe, hogy sportolsz-e valamit, azt, hogy milyen gyors az anyagcseréd, hogy milyen genetikai tényezőkkel rendelkezel, hogy milyen a hormonháztartásod, vagy hogy mennyi izomzattal rendelkezel. Mivel az izom nehezebb, sűrűbb, mint a testzsír, ezért az izmosabb fiataloknak nagyobb lesz a testtömeg-index eredménye, mint a kevésbé izmosnak.

A testtömeg-index kiszámítása fontos ugyan, de hibája, hogy nagyon lesarkítja a dolgokat. A kapott eredményhez vedd hozzá a többi tényezőt is, és csak utána vond le a megfelelő következtetést! Teljes bizonyossággal pedig csak az orvosod tudja megmondani, hogy a fejlődésben lévő szervezeted mennyire van az egészséges keretek között.

(KamaszPanasz - M.T., fit.webmd.com