testsúly
#Táplálkozás

A testsúly és a cukorbetegség kapcsolata

2012.08.13.
3 perces olvasási idő

Nehéz úgy végiglapozni egy magazint, vagy szörfözni egy egészségügyi oldalon, hogy ne merülnének fel az ideális testsúllyal kapcsolatos kérdések. Az általános tanács: élj aktív életet, étkezz egészségesen, hogy kordában tartsd a testsúlyodat!

Ez a tanács mindenkinél működik, de különösen nagy segítség lehet a cukorbetegségben szenvedő betegek számára. Ez azért van, mert a testsúly befolyásolhatja a diabéteszt, és fordítva, a cukorbetegség is a testsúlyt. Ez a kapcsolat különböző lehet, mind az egyes, mind pedig a kettes típusú betegek esetében, a tanács végül mégis ugyanaz. A testsúly kordában tartása nagyban hozzájárulhat a diabétesz kezelésének menetéhez.

A testsúly és az egyes típusú cukorbetegség

Ha valakinek egyes típusú diabétesze van, de még nem kezelték, akkor az gyakran testsúlycsökkenéssel jár. Az egyes típusú betegségben szenvedők teste nem tudja megfelelően felhasználni az ételekben lévő glükózt, mert a hasnyálmirigy már nem termel inzulint, ami a szőlőcukor (a glükóz hétköznapi neve) sejtekbe való épüléséhez szükséges.

Ezért a test a felhasználatlan glükózt (és kalóriákat) a vizelettel kiüríti. Ennek eredményeképpen csökkenhet a testsúly. Igaz, az egyes típusú cukorbeteg kezelését követően általában helyreáll a normál, egészséges testsúly.

Bár néha az egyes típusú cukorbetegségben szenvedő emberek is lehetnek túlsúlyosak. Lehet, hogy már akkor azok, amikor kiderül a betegségük, vagy a kezelés megkezdését követően válhatnak azzá. A túlsúlyosság még nehezebbé teheti a betegek számára a vércukorszintjük szinten tartását.

A testsúly és a kettes típusú cukorbetegség

A legtöbb kettes típusú cukorbetegséggel diagnosztizált ember már túlsúlyos. Az elhízottság ugyanis növeli a kettes típusú diabétesz kockázatát.diabétesz

A kettes típusú cukorbetegségben szenvedők inzulin rezisztens állapotban vannak, amelyben a testük még képes ugyan az inzulin előállítására, de nem tudja azt megfelelően hasznosítani a glükóz szövetekbe építésére. Ennek eredményeképpen a vércukorszint megemelkedik. Ezért aztán a hasnyálmirigy még több inzulint termel a probléma megoldására.

Végül, a hasnyálmirigy kimerülhet a túlzott megterheléstől, és már nem lesz képes elegendő inzulint termelni, ahhoz, hogy a vércukorszintet a normál értéken belül tartsa. Ennél a pontnál lesz valaki kettes típusú cukorbeteg.

Az inzulin rezisztenciában szenvedő emberek gyakran túlsúlyosak és nem mozognak túl sokat. De a súlycsökkenéssel, egészségesebb étkezéssel, és az adagok méretének korlátozásával, a mozgással az inzulin rezisztencia visszafordítható.

A kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára az inzulin rezisztencia visszafordítása megkönnyíti a vércukorszint egészséges értékének elérését. Azoknak, akiknek inzulin rezisztenciájuk van, és nem cukorbetegségük, az állapot visszafordításával csökkenhető a diabétesz kialakulásának kockázata.

A testsúly kordában tartása

Az egészséges testsúly elérése és megtartása segít abban, hogy jól érezd magad, több energiád legyen, emellett a szív- és érrendszeri betegségek, valamint más egészségügyi problémák kockázatát is csökkenti. Az egészséges testsúly elérése és fenntartása szintén segíthet a diabétesz tüneteinek enyhítésében és a vércukorszintedet is megregulázza.

Az orvosod biztosan szól majd, ha fogynod kellene a diabéteszed kontrollálása érdekében. A testtömeg indexed (BMI) kiszámításához az orvosodnak ismernie kell a magasságodat és a testsúlyodat, hogy ezek segítségével megállapítsa, hogy egészséges-e a testsúlyod.

Az orvosod elmondhatja neked azt is, hogy mi az a súlyhatár, ami számodra megfelelő, és az étkezési, és edzési terved elkészítésében is segíthet, hogy a határon belül maradhass. Még ha egészséges is a testsúlyod, a megfelelő táplálkozással és a rendszeres testedzéssel a cukorbetegséged könnyebben kontrollálható és megelőzhetőek a felmerülő problémák is.

Ha túlsúlyos vagy, ne érezd magad rosszul miatta, vagy ne legyen bűntudatod a diabéteszed miatt (sok olyan embernek is le kellene fogynia, aki nem cukorbeteg)! Helyette inkább tegyél ellene. Használd az étkezési tervedet, mozogj, és szedd rendesen a gyógyszereket, hogy egészségesebb legyen a testsúlyod. Ez nem egyik napról a másikra következik be.

Megtanulni, hogyan táplálkozz helyesen és mozogj ahhoz, hogy elérd az egészségesebb testsúlyt, sok ember számára kihívást jelenthet - azoknak is, akik nem cukorbetegek, mert idő kell hozzá.

Tanácsok cukorbetegeknek

A testsúly kordában tartása a cukorbeteg emberek számára különleges kihívást jelenthet. Íme, néhány tanács, hogy könnyebben menjen:

  • Felejtsd el a gyorsdiétákat! A legfrissebb diétás őrület hatalmas problémákat okozhat a vércukorszinted rendben tartásában (például, ha egyes élelmiszercsoportok mellőzésével éhezteted magad). Helyette inkább kövesd az étkezési tervedet, ezt testreszabott és a te egyéni szükségleteidet elégíti ki.
  • Ragaszkodj az inzulinadagodhoz! Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek ne hagyjanak ki egyetlen inzulin injekciót sem, azért, hogy fogyjanak. Az injekciók elhalasztása, vagy kihagyása nagyon magas vércukorszinthez vezethet, vagy akár nagyon veszélyes állapothoz is, amit diabetikus ketoacidózisnak neveznek, és kómát is okozhat.
  • Figyelj oda az étkezésekre! Néhányan túl sokszor esznek, mert félnek attól, hogy a vércukorszintjük túl alacsony lesz. Ez súlygyarapodáshoz vezethet. Kövesd az orvosod utasításait és a gyógyszereidet mindig időben vedd be, hogy elkerüld ezeket a problémákat!
  • Fordíts hátat a vágyakozásnak! Mindenkire rájön egyszer-egyszer a nassolhatnék. De amikor egy cukorbeteg majszol cukorkákat vagy édességeket, az feltornázhatja a vércukorszintet. Aztán, amikor még több inzulint szedsz, hogy csökkentsd a vércukorszintedet, az plusz testzsír növekedéshez vezethet. Beszélj az orvosoddal vagy a szüleiddel, ha úgy érzed, hogy nem ehetsz elég édességet, vagy olyan ételt, amit szeretnél. És próbálj ki néhány trükköt, ahhoz, hogy korlátozd a nassolási vágyadat, például sétálj, vagy moss fogat!

Ha több információra van szükséged a cukorbetegséggel kapcsolatban, és arról, hogy az hogyan befolyásolja a súlyodat, mindenképpen beszélj az orvosoddal!

Amikor elérted az áhított testsúlyt, úgy érzed majd, hogy sokkal inkább ura vagy a cukorbetegségednek, a testednek és az egészségednek is - ez az érzés pedig leírhatatlan.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., kidshealth.org)