Főoldal / ZÖLDÖVEZET / Vissza a 70-es évekhez?
  2009-05-03

Vissza a 70-es évekhez?

Kutatók szerint a 70-es évek takarékos életmódjához való visszatérés segíthet megállítani az éghajlatváltozást, lassíthatja a globális felmelegedést.

Az elhízott emberek számának drasztikus növekedése azt jelenti, hogy 19 százalékkal több élelmiszert fogyasztunk, mint negyven évvel ezelőtt. Mindez évente 60 megatonna üvegházhatású gáz extra kibocsátásával jár.

- hirdetések -

Dr. Phil Edwards, a kutatás vezetője és kollegái azt is kiszámolták, mindez mennyi plusz üzemanyag fogyasztással jár.  Számításaik szerint a többlet élelmiszertermeléssel és azok szállításával járó üvegházhatású gázok kibocsátása 0.4 – 1 gigatonnával nő 1 milliárd emberenként.

Nehezebbek vagyunk

Az emberek ráadásul nehezebbek, mint három évtizeddel ezelőtt voltak.

Csak 1994 és 2004 között a férfiak átlagos BMI értéke 26-ról 27.3-ra nőtt, míg a nőknél 25.8-ról 26.9-re, ami azt jelenti, hogy átlagosan 3kg-al lettünk nehezebbek. Mindemellett a 70-es években sokkal több zöldséget és kevesebb húsfélét fogyasztottunk, mint manapág, ráadásul sokkal többet mozogtunk. Mindezeket figyelembe véve elmondható, hogy a 70-es évek életstílusához való visszatérés sokat segítene a globális felmelegedés lassításában.

(KamaszPanasz; Forrás: BBC)