klíma
#Zöldövezet

Télen fűt, nyáron hűt. Mi az?

2023.06.01.
3 perces olvasási idő

A mai energiaviszonyok közt már nemcsak nyáron érdekes, hogy van-e klíma a lakásunkban. Viszont nyáron érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen légkondicionáló illik a lakóterünkbe ahhoz, hogy biztosan sor kerüljön a beszerelésre is még a téli fagyok beállta előtt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve 55, hazánkban is megvásárolható inverteres, oldalfali split klímaberendezést tesztelt.

Vizsgálták a termékek hűtési és párátlanító hatékonyságát, egyéb sokoldalú használati lehetőséget biztosító funkciókat – mint a szellőztetés, energiatakarékos üzemmód, okostelefonos távvezérlés -, a készülékek zajszintjét, a felhasználói élményt, illetve, hogy milyen gyorsan tudják biztosítani a komfortos hőmérsékletet különböző körülmények között. Mindemellett nem feledkeztek meg a fűtési hatékonyság vizsgálatáról sem, mert manapság már tudjuk, hogy ezek a készülékek erre is remekül alkalmasak.

Mielőtt klímát szereltetünk otthonunkba, érdemes átgondolnunk, hogy otthonunk megfelelő energiagazdálkodásának biztosítása érdekében megtettük-e az egyéb szükséges lépéseket? Mint például a homlokzat- vagy tetőszigetelés, ami télen és nyáron is jól jön; az árnyékoló, redőny vagy roló felszerelése az ablakokra, erkélyre; illetve az átgondolt szellőztetési rend kialakítása. Ezek azért is fontosak, mert a hűtő-fűtő légkondicionáló berendezésünk csak egy energiapazarló készülék lesz, alacsony hatékonysággal, ha az általa megtermelt hűs vagy éppen meleg levegő szabadon távozik a nagyvilágba a rossz szigetelés miatt, netán nyáron az árnyékolástól eltekintünk, így a készüléknek az üvegházként melegedő lakásunk hűtésével kell küzdenie a folyamatosan beömlő napsugarak ellen. Ha mindent megtettünk és úgy érezzük, nincs más megoldás, jöjjön a klíma, mert jó lenne végre átaludni egy nyári éjszakát, akkor hasznos lehet számunkra a legfrissebb termékteszt.

A tesztelt inverteres klímák a régebbi hagyományos típusú klímákhoz képest sokkal hatékonyabb hőgazdálkodást és energiafogyasztást tudnak biztosítani. A bennük található inverter ugyanis egy elektromos eszköz, amelynek a legfőbb feladata a kompresszorának a fordulatszámát a kívánt hűtési vagy fűtési hő terheléshez igazítani.

Működésének minden pillanatában éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak, nem pedig egy beállított fix teljesítményen, ha indokolt, ha nem.

13 márka termékeit tesztelték

Bosch, Daikin, Fujitsu, Gree, Hitachi, LG, Midea, Mitsubishi Electric, Panasonic, Samsung, Toshiba, Vivax - s jó hír, hogy az 55 készülékből 27 végzett átlagos vagy jobb, tehát összesítésben minimum 60%-os eredménnyel. Itt meg kell említsük azt is, hogy 80% feletti eredményt egy termék sem ért el. Holtversenyben a két legjobb termék egy LG és egy Mitsubishi légkondi lett 79%-os értékeléssel. Egy márkán belül is lehetnek nagyobb különbségek, s nem feltétlen árban, inkább teljesítményben. A Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE terméke például már nem végzett az élmezőnyben, átlagos, 62%-os eredményt ért el.

Ne felejtsük el, hogy a légkondikat használhatjuk fűtésre is. Jó alternatívái lehetnek a gázzal való fűtésnek. Ha esetleg napelemes rendszerünk is van otthon, akkor pláne. A termékek fűtési hatékonyságát vizsgálták különböző külső időjárási viszonyok szimulálásával is, így a tesztből részletesen tájékozódhatunk a különböző termékek erre vonatkozó hatékonyságáról. Minden termék fűtési hatásfoka (COP értéke) szerepel a termék adatlapján. Ez az érték azt mutatja, hogy a készülék 1kW elektromos energiából hány kW hőt termel. Klímák esetében ez az érték sokszor többszörös, vagyis igen hatékonyan használják fel az energiát. Ezek a teszteredmények is segíthetik a döntésünket, ha nem csak a hűtési, de a fűtési funkcióját is szeretnénk majd használni a terméknek.

A termékek zajszintje egy következő tényező, ami fontos lehet, hiszen akár órákon át is működtetjük őket. A tesztelés során értékelték a beltéri és kültéri egységeket is. A csendes működés tekintetében több LG, Samsung és Mitsubishi légkondi is a legjobb eredményt elértek közé került. A legkiemelkedőbb e tekintetben a Samsung AR09TXEAAWKN/AR09TXEAAWKX terméke lett. Arra érdemes csak figyelni az esetében, hogy egy nagyon jól hűtő, viszont kevésbé jól fűtő termékről beszélünk.

De találunk Samsung terméket akár az összesített lista alján is. A Samsung AR12TXHQASIN/AR12TXHQASIX éppen, hogy csak elhűtöget, elfűtöget és összesítésben mindössze 46%-os értékelést sikerült összegyűjtenie teljesítményével. Csupán márka alapján döntenünk éppen ezért nem érdemes. S ár alapján se. A legdrágább tesztelt termék egy Toshiba, mely 834 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Ugyan szép, 68%-os eredményt ért el összesítésben, de ugyanilyen vagy jobb eredménnyel végzett még több más termék is, melyek mind kedvezőbb áron érhetőek el, a legolcsóbb 383 000 Ft-os átlagáron.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)