páraelszívó
#Zöldövezet

Íme, 2024 legjobb és legrosszabb páraelszívói

2024.03.21.
2 perces olvasási idő

Ha van konyhánk, jó eséllyel van valamilyen pára-, szagelszívónk is. És ha alapfelszereltségnek tekintjük, melyiket érdemes megvásárolnunk, amikor választásra kerül a sor?

19 márka – AEG, Amica, Bosch, Candy, Electrolux, Elica, Faber, Franke, Guzzanti, Ikea, Klarstein, Miele, Mora, Neff, Philco, Samsung, Siemens, Smeg, Whirlpool – 93 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható páraelszívóját tesztelte nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve.

Teszteltek 52 szabadon álló (falra szerelhető), 16 integrált (szekrénybe beépíthető), 2 plafonba süllyeszthető, 6 pultba süllyeszthető és 17 főzőlapba beépített típust is. Ez utóbbinál fontos megjegyezni, hogy ha ilyet választunk ne csak a páraelszívó, de az indukciós főzőlap teljesítményét is vegyük figyelembe.

Az alábbi főbb szempontok szerint vizsgálódtak:

  • zsírelnyelés, páraelszívás – légkivezetéses kialakítás esetén,
  • zsírelnyelés, szagelszívás – keringetéses kialakítás esetén,
  • használat és tisztítás,
  • zajszint,
  • a felépítés minősége.

Amelyik termék esetében légkivezetéses és keringetéses kialakításra is volt lehetőség, ott mindkét verzióban tesztelték a teljesítményt. Így végül légkivezetéses üzemmódban mind a 93 modellt vizsgálták, keringetéses üzemmódban pedig 38 terméket tudtak értékelni. Összesen 131 vizsgálati eredmény szerepel a teszteredmények között.

Néhány érdekes tapasztalat a teszteredményekből

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ugyanaz a termék nem működött ugyanolyan hatékonyan a két különböző kialakítás esetén. Ezért nulladik lépésként azt érdemes tisztáznunk, hogy a mi konyhánkba légkivezetéses vagy keringetéses megoldással építhető-e be egy ilyen termék. Ha mindkettő, akkor szerencsénk van, több lehetőség közül válogathatunk.

Az eltérő teljesítményre jó példa az Ikea Underverk 703.891.39 110 000 Ft-os átlagáron beszerezhető integrált páraelszívója, amely pára,- illetve zsírelnyelő teljesítményét tekintve kiváló. Abban az esetben, ha légkivezetéses üzemmódban használjuk. Keringetéses rendszerben nem tudja ugyanezt a teljesítményt biztosítani. Illetve a kedvező árért cserébe számolnunk kell vele, hogy ez egy átlagosnál zajosabb termék.

Kifejezetten sok termék nem tudott megküzdeni a fő feladatával, vagyis a pára-, zsír- vagy szagelszívással.

Sőt, igen drága termékek is küzdöttek a feladattal, mint például a Smeg KPF9RD (átlagára 689 000 Ft) vagy az Elica Bloom BL/A/85 (átlagára 345 000 Ft) szabadon álló páraelszívók. Úgyhogy még csak abban sem bízhatunk, hogy ha többet szánunk rá, akkor biztosan megbízható terméket veszünk.

A két plafonba süllyeszthető tesztelt termék egyike sem bizonyult jó befektetésnek az összesített 46%-os eredményével.

Egy márkán belül is találtak jól, és kifejezetten gyengén teljesítő terméket. Például Bosch, Smeg, Whirlpool. Ikea, AEG márkájú páraleszívók is végeztek a lista végén és elején egyaránt.

Elszívó teljesítmény tekintetében az első 10 helyen indukciós főzőlapba beépített elszívók végeztek.

Ez jó hír. Annyiban legyünk csak óvatosak, hogy esetükben az indukciós főzőlap valós teljesítményének is hasznos utánajárni. Illetve ezek jellemzően drágább árkategóriájú termékek. De megnyugodhatunk, mert ha nem szeretnénk rá ennyit költeni, találhatunk hatékony páraelszívót indukciós főzőlap nélkül is. S persze, itt is vannak kivételek, például a Whirlpool WVH1065B beépített elszívós indukciós főzőlapja, mely 724 000 Ft-os átlagára ellenére elszívó funkcióját tekintve értékelhetetlen.

Érdemes tehát végiggondolnunk, hogy számunkra, melyek a legfontosabb szempontok egy pára-, illetve szagelszívó esetében, és annak megfelelően kiválasztani a legmegfelelőbbet a mi konyhánkba. Csupán ár vagy márka alapján nem biztos, hogy olyan döntést tudunk hozni, amivel elégedettek leszünk hosszú távon. A termékek valós teljesítményének megismerésében és összehasonlításában segít a termékteszt.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)