grill
#Zöldövezet

Melyik a legjobb grillsütő?

2023.04.17.
2 perces olvasási idő

Faszenes, gázüzemű, elektromos. Mindenki másra esküszik. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most mindegyikből tesztelt párat, hogy ezzel is segítse a döntést. Sőt, egy hibrid faszenes-gázüzemű verziót is vizsgáltak, ha valaki esetleg előnyben részesíti a 2in1 megoldásokat, most megnézheti, vajon ugyanolyan jól jár-e vele grillsütő esetén?

Összesen 29 grillsütőt teszteltek nemzetközi együttműködésben a kisebb asztali verzióktól az akár nagy kerti bulikat is kiszolgáló darabokig. Alap, hogy mindenféle ételt készítettek rajtuk, aztán vizsgálták még a használhatósági kérdéseket, a sütők szerkezetét, felépítését és stabilitását, valamint, hogy mennyire könnyű az összeszerelésük, mozgatásuk.

Faszenes grillsütő

Nyilván ezekkel érhető el legkönnyebben az a füstös, aromás íz, amit tipikusan elvárunk egy grillezett ételtől. Ebben a versenyszámban csak az aromasínes gázüzemű grillek indulnak hasonló esélyekkel rajtuk kívül. A faszenes verziók többsége könnyebb és kisebb, mint egy-egy gázüzemű termék, ezért egyszerűbb a mozgatásuk is. Persze ezekből is akadnak emberesebb darabok, amiket nem fogunk csak úgy könnyen ide-oda pakolászni. Ilyet akkor érdemes beszerezni, ha leginkább fix helye lesz, s ha kellőképpen gyakran és nagyobb mennyiségben sütögetünk. Mert dísztárgynak sem rosszak ezek, de talán annak kicsit drágák.

Amivel jó, ha számolunk faszenes grillek esetében, hogy a használatuk igényel némi türelmet, amíg ezt a rutint megszerezzük. Több időt vesz igénybe, mire a készülék eléri az ideális sütési hőmérsékletet, aminek szabályozása szintén igényel egy kis gyakorlatot. Illetve, a végén sem tudjuk csak úgy kikapcsolni, mint egy elektromos vagy gázüzemű verziót. Meg kell várnunk, míg a készülék (és a parázs!) kihűl, csak ezután tudjuk tisztítani.

Big Green Egg, Weber, Kamado Joe, Napoleon és Landmann termékeket teszteltek ebben a kategóriában. Az eredmények azt mutatták, hogy nem elég márka vagy ár alapján döntenünk. Egy márkán belül is akadtak jobban és kevésbé jól teljesítő termékek, s előfordult, hogy pont az olcsóbb lett a jobb. Például a Weber Master-Touch GBS Premium 57cm SE E-5775 terméke 202 000 Ft-os átlagáron érhető el, eredményeit tekintve viszont összességében látványosan kevésbé jól teljesített, mint ugyanezen márka egy másik, átlagosan 30 000 Ft-tal olcsóbb terméke.

Gázüzemű grillsütő

A faszenes társaikhoz képest nagy előnyük, hogy könnyebb őket beüzemelni. Gyorsan elérik az üzemi hőmérsékletet, amit utána könnyű szabályozni. Ha nem vágyunk kifejezetten füstös ízre, jó választás lehet egy-egy ilyen termék, ugyanis ezt nem lehet tőlük elvárni. Kivéve, ha rendelkeznek a már említett aromasínnel. A gázüzemű grillsütők alapból drágábbak, mint egy faszenes verzió, ha pedig még aromasínre is vágyunk, ezért pluszban a pénztárcánkba kell nyúlnunk, Jellemzően nagyok, nehezek, ezért jó, ha állandó helyük van, mert nem egyszerű a mozgatásuk.

Weber, Cadac, Broil King, Napoleon, Char Broil, Landmann termékeket teszteltek, illetve ráadásnak egy hibrid gázüzemű/faszenes Char Broil grillsütőt is. Ezek közül a Weber Genesis E-325S érte el összességében a legjobb eredményt.

Még egy legjobb terméknek is vannak hátrányai! Az egy dolog, hogy összeszerelni vagy mozgatni nem könnyű a modellt, erre számíthatunk általában egy ilyen típusnál. Viszont a tisztítása is körülményes, ami már kellemetlenebb, főleg, ha rendszeresen szeretnénk használni. Ezek mellett kifejezetten drága is, viszont arányaiban annyival nem nyújt többet a többi jól teljesítő terméknél, mint amennyivel többe kerül.

Elektromos grillsütő

Jellemzően ezek a legkönnyebben használható grillsütők. Esetükben sem számíthatunk kifejezetten füstős ízű ételre, de ha ezzel meg tudunk barátkozni, jó választás lehet. Mivel többnyire kisebb a sütőfelületük, nagyobb baráti társaságok kiszolgálására nem a leghatékonyabbak. Viszont könnyen mozgathatóak, tárolhatóak, ami fontos szempont, ha nem mindig egy fix helyen szeretnénk használni.

Weber, Napoleon, Cadac és Landmann termékeket vizsgáltak a tesztelők. Általánosságban elmondható, hogy jól szerepeltek, talán csak a Landmann E-Pantera grillsütője lógott ki a sorból, gyengébb sütési és szerkezeti eredményeivel.

Lehetünk tehát bármelyik típus szerelmesei, járjunk utána alaposan a konkrétan kiszemelt termék valós jellemzőinek. Hogy melyik készüléknek mi az erőssége vagy éppen a gyengesége, pontosan szűrhető a teszteredményekből, illetve látható a termékek részletes adatlapján.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)