mikró
#Zöldövezet

Fenyeget-e a sugárzás mikrózás közben? Utánajártunk

2023.03.30.
3 perces olvasási idő

76 mikrohullámú sütőt tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Kell félnünk a sugárzástól? Íme, az eredmény.

Laboratóriumban vizsgálták, hogy a készülékek milyen hamar és mennyire egyenletesen olvasztják ki és főzik meg a fagyasztott ételt vagy a pizzát, hogyan grillezik a pirítóst vagy a csirkét, és hogy készíthetünk el velük egy egyszerűbb süteményt. A különböző ételkészítési funkciók mellett tesztelték még a készülékek használhatóságát, energiahatékonyságát, zajszintjét és néhány biztonsági szempontnak való megfelelését is.

A termékek között találunk 60 szabadon álló és 16 beépíthető típust, illetve 21 kombinált, 32 grill funkciós és 23 grill funkció nélküli „sima” mikrót is. Az eredmények azt mutatják, hogy már 31 000 Ft-os átlagáron hozzájuthatunk egy átlagos, összességében 60% feletti eredményt elérő, jónak számító készülékhez. Persze először is fontos eldönteni, hogy milyen célra szeretnénk vásárolni a készüléket és ezen szempontok mentén kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet hosszútávon.

Grill funkció nélküli „sima” mikrohullámú sütők

Egy mikrohullámú sütőtől felhasználóként leginkább azt várjuk, hogy hamar kiolvassza és megmelegítse a fagyasztott ételt, és lehetőleg egyenletesen tegye azt, ne legyen a külseje tűzforró miközben a belseje hideg marad. A teszt alapján úgy tűnik, hogy vásárlóként nem nagyon nyúlhatunk mellé, ugyanis ebből a szempontból minden készülék a középmezőnyben vagy annál jobban végzett. Azonban árban már nem mindegy, hogy mihez nyúlunk. Ezúttal is, mint annyiszor bebizonyosodott, hogy még egy márkán belül és érhetik a fogyasztót meglepetések. Például a Panasonic NN-E20JWM 37 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztek idején, míg a Panasonic NN-ST45KWEPG mikróját 90 000 Ft-ért szereztük be. Eredmények tekintetében azonban az előbbi jobban teljesített.

Mikrohullámú sütők grill funkcióval

Ebben a termékcsoportban sok készülék elvérzett pont a grill funkción. Pont azon a jellemzőn, amivel többet ígérnek, mint az egyszerű, grill funkció nélküli társaik. Az első három helyen itt sem nagy a szórás az eredmények tekintetében (68%, 70% és 72%), ellenben annál nagyobb az árak tekintetében: 300 000 Ft-os, 91 000 Ft-os és 472 000 Ft-os átlagáron is kaphatunk remekül teljesítő készüléket. Az első három helyen egyébként egy-egy Bosch, Whirlpool és Miele termék végzett.

Kombinált mikrohullámú sütők

Amennyiben a konyhánkban már van egy jól működő hagyományos sütő, nem érdemes mikró terén nagy költségekbe verni magunkat. Ebben az esetben elég egy egyszerű, vagyis az étel kiolvasztására, melegítésre alkalmas mikróban gondolkodnunk vagy maximum egy grill funkciós változatban (abból is olyanban, aminek valóban hatékony ez a funkciója).

Azoknak viszont, akik nem szoktak és nem is terveznek nagy sütést főzést otthon, de azért néha mégis összedobnának egy egyszerűbb süteményt, érdemes megfontolni, hogy külön sütő helyett inkább egy kombinált mikrót válasszanak, így egy beruházással letudják ezt a funkciót is és nem két készülék foglalja a helyet. A tesztben szereplő kombinált mikrók ára 70 000-1 164 000 Ft-os átlagár között mozog. Jó hír, hogy a 76%-os eredménnyel első helyen végzett Miele H 7440 BMX (1 164 00 000 Ft-os átlagárral) után második helyen 69%-os eredménnyel, holtversenyben egy Samsung és egy Ikea termék végzett, amelyek 220 000-280 000 Ft közötti átlagáron érhetőek el. Nagy tehát a szórás, de ha felkészülünk és pontosan megfogalmazzuk a számunkra legfontosabb szempontokat vásárlás előtt, biztosan fogunk találni egy megfelelő terméket és nem is feltétlen a legdrágább lesz az, ha egy kis időt szánunk a „piackutatásra”.

Biztonság

A grill, valamint forró levegő funkcióval rendelkező készülékeknél az is fontos kérdés, hogy mennyire forrósodik át az ajtó vagy szabadon álló készülék esetében a készülék teljes burkolata. Ezért vizsgálták a termékek termikus biztonságát is. A szabvány 60 fokos ajtó és 55 fokos burkolati hőmérséklet emelkedést enged. Ha a megengedett határérték feletti hőmérsékletre melegedtek a készülékek, akkor nem tekintették megfelelőnek a termikus biztonságukat, ami természetesen az összpontszámukban és rangsorban elfoglalt helyükben is tükröződik. Sajnos akad, amelyik készüléknek meggyűlt ezzel a baja.

Vizsgálták továbbá, hogy a készülékek megfelelnek-e az előírásoknak elektronikai szempontból. Vagyis előfordulhat-e áramütés veszélye csatlakoztatás vagy használat során? Ennek a mérésnek megnyugtató lett az eredménye, mert a tesztelt termékek kivétel nélkül mind megfeleltek az előírásoknak és ilyen szempontból biztonságosnak tekinthetőek.

S mi a helyzet a sugárzással?

A vizsgálatok elvégzésének előfeltétele volt a mikrohullámú szivárgás teszt, amely során mikrohullám sugárzásmérő készülékkel vizsgálták a készülékeket az EN 60335-2-25 szabványnak megfelelően. A tesztelt készülékek mind átmentek ezen a vizsgálaton, vagyis nem volt határérték feletti sugárzás. Sugárzás tehát nem fenyeget, de a finom és megfelelőképpen elkészült ételekről lemaradhatunk, ha nem járunk utána, hogy melyik készülék teljesít az elvártnak megfelelően.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)