áram
#Zöldövezet

Hogyan csökkentsük otthonunk áramfogyasztását?

2022.10.27.
2 perces olvasási idő

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a GreenDependent Intézet közös tippjei arra adnak választ, hogy mivel tudjuk csökkenteni az otthoni áramfogyasztást. Kiderül, mennyivel van több gépünk, mint hinnénk, s melyek a legtöbbek által feleslegesnek tartott eszköz.

Gépek a háztartásban – több mint elég

Az Eurostat adatai szerint a háztartásokban használt világítás és elektromos berendezések energiafogyasztása 2020-ban már 13,2 százalékára nőtt a teljes háztartási fogyasztásnak, ez az arány 2016-ban még csak 9,2 százalék volt.

Megszámoltad már valaha, hogy mennyi árammal működő gépet használsz otthon? A wifi-routertől a mobilokon, elemtöltőn, laptopon, TV-n és lábmasszírozón át a konyhai, fürdőszobai kis- és nagyfogyasztókig, az állandóan bekapcsolt állapotban lévő gépektől (fagyasztó, hűtő) az alkalmanként használtakig (botmixer, mosógép, hajnyíró). Tippelj egy számot, majd járd végig a lakást és számold meg az összeset! Alábecsülted? Valószínűleg…

A GreenDependent Intézet szervezésében futó E.ON EnergiaKözösségek programban a résztvevők minden évadban végeztek háztartási energia-felméréseket, amelyekből 281 háztartásra az alábbi számokat kapták 2019-2022 között:

  • A háztartási gépek átlag száma 28 gép/háztartás
  • A legjellemzőbb értékek a 14-32 (db gép) közötti tartományba esnek.
  • Nem ritka az olyan otthon, ahol 50-60-70, de akár 100 (!) fölötti is lehet az elektromos berendezések száma.
  • A legkevesebb (de gyanúsan alacsony) szám a 4db, a legtöbb a 245 gép volt (ahol az elemes eszközöket is lelkiismeretesen összeszámolták).
  • A 281 háztartás összesen 8499 gépet birtokolt. A felmérést kitöltők nagyjából fele (53%) szerint nincs olyan gépük, amit ne használnának,
  • 47 százalék viszont több gépét egyáltalán nem használja, azaz átgondoltabb vásárlással valószínű nem is került volna a termék a kosárba.

fogyasztás

Az adatokból az is kiderül, hogy a válaszadóknak átlagosan mintegy harmadával több gépe van a háztartásban, mint amennyit elsőre tippeltek, azaz sokan nincsenek tisztában a berendezéseik számával és valószínűleg ezek összeadott fogyasztásával sem.

A fogyasztáscsökkentés első lépése lehet tehát, ha megpróbáljuk csökkenteni az elektromos eszközeink számát – és tényleg csak a legfontosabb feladatokhoz használunk áramot, azaz kenyérvágáshoz, kapunyitáshoz, és lombfújáshoz inkább nem… Szeretünk ugyan arra hivatkozni, hogy a gépekkel időt spórolunk, és kényelmesebb lesz az életünk, de nem mindegy, hogy kényelmesebb vagy elkényelmesedett!

Az energiahatékony termékek használatával a fogyasztásunk és kibocsátásunk csökken, és az új gép beszerzése előbb-utóbb megtérül. Mielőtt azonban cserére adnánk a fejünket, érdemes mérlegelni olyan alternatívákat, mint a helyes karbantartásból fakadó energiacsökkentés, készenléti állapotok kiiktatása, ritkán használt gépek megosztása, és nem utolsó sorban a javíttatás.

Ha marad a csere – csak megfontoltan!

Ha új eszköz beszerzésére kerül a sor, jól gondoljuk át, hogy valóban szükség van-e az adott gépre, és válasszunk a lehetőségekhez képest leginkább energiatakarékos, környezetbarát modellt! Felújított (azaz használt, de szerelő által bevizsgált, garanciás) gép beszerzésén is elgondolkodhatunk. A beszerzést segíti, ha megnézzük az értékeléseket, összehasonlítjuk, mit tudnak a különféle típusok és márkák a Tudatos Vásárlók független terméktesztjei között. Érdemes megnézni, mert legtöbbször nem a drága gépek a legjobbak, így a pénztárcánk duplán jól járhat.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)