mosogatógép
#Zöldövezet

Mosogat olyan jól a gép, mint én?

2024.02.05.
2 perces olvasási idő

A konyha egyik leghasznosabb felszerelése minden bizonnyal a mosogatógép. Pénzt és időt spórolhatunk vele. Megkíméljük a bőrünket és még a konyhánk is rendezettebb lesz, ha van hol tároljuk a koszos edényeket addig, amíg mosogatásra nem kerül a sor.

Jelentősen kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás, így még a környezetünkért is teszünk, ha beszerzünk egy ilyen gépet. Azonban az már kevésbé környezet-, és nem utolsósorban pénztárcabarát, ha a mosogatógép nem végzi jól a dolgát, s még rá kell segítsünk kézi mosogatással is a megfelelő eredményre. Hogy melyik termék végzi a legjobb munkát ár-érték arányban, és így melyikkel lehetünk a legelégedettebbek hosszú távon, kiderül a Tudatos Vásárlók Egyesületének új mosogatógép terméktesztjéből.

Vásárlás előtt érdemes utánajárnunk a mosogatógépek:

  • tisztítási és szárítási hatékonyságának,
  • energia- és vízfogyasztásának,
  • a termékek használhatóságával kapcsolatos fontosabb tudnivalóknak,
  • ha jellemzően éjszaka kapcsolnánk be, akkor az sem mindegy, hogy mennyire zajosak működés közben, és tudunk-e mellettük zavartalanul aludni.

Ezek mind kiderülnek a Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb mosogatógép tesztjéből, melyben 16 márka 170 termékéről tudhatunk meg részletes információkat. A teszt fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján készült, és ami fontos, hogy gyártóktól független, valós tapasztalati és mérési úton szerzett eredményeket mutat.

Teszteltek több típusú mosogatógépet is. Mégpedig:

  • részben vagy teljesen beépíthetőt,
  • szabadon állót,
  • normál és keskeny kivitelűt,
  • illetve kisebb és nagyobb kapacitásút (9-től 16 terítékig) is.

Csillog-e az a tányér?

Mégiscsak az a legfontosabb szempont, hogy valóban megfelelően tisztítanak-e a mosogatógépek. Ezt, illetve a szárítás hatékonyságát vizsgálták együtt a tesztelők, s ezek számítottak bele legnagyobb arányban az összesített végeredménybe (58,5%-kal). A teszteredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált modellek többségének tisztítási és szárítási hatékonysága jó, illetve megfelelő.

Akadnak azonban kivételek, ráadásul olyan márkáktól, melyek az általános megítélés szerint nem esnének ebbe a kategóriába. Például a Whirlpool W7I HF60 TU teljesen beépíthető mosogatógép kifejezetten gyenge eredményt ért el e szempontok szerint. S tulajdonképpen összesítésben is. Egyetlen erőssége a könnyű használhatóság. Mindezt 351 000 Ft-os átlagáron kínálja. Ugyanezen márka másik terméke, a Whirlpool WIO 3T141 PES beépíthető mosogatógép jól teljesített, leszámítva a hosszú programidőket, ami mondjuk általánosságban nem erőssége a mosogatógépeknek. Ez utóbbi termék 186 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Az eredmények azt mutatják, hogy nem ez az egyetlen példa arra, hogy nem érdemes csupán márka vagy ár alapján dönteni.

Aztán mennyit fogyaszt a gép?

Sokat emlegetjük a takarékosságot a mosogatógépek kapcsán. Na de valójában mennyit vizet és áramot fogyasztanak? A szórás nagy. A tesztből egészen pontosan kiderül, hogy melyik termék mennyire takarékos vagy éppen pazarló. Ezt külön-külön láthatjuk a fő, illetve az Eco programra vonatkozóan is. Az Eco program értelemszerűen mindig gazdaságosabb, cserébe hosszabb lefutási idővel kell számolnunk. A tesztelt termékek energiafogyasztása 0,6-1,4 kWh között mozog a fő és 0,4-1 kWh között az Eco program esetén. Vízfogyasztás tekintetében ez az érték 7,3-21,6 l és 7,1-14,1 l között mozog fő, illetve Eco üzemmódban.

Mennyit kell költenünk egy jó mosogatógépre?

A tesztelt termékek átlagára 120 000 és 903 000 Ft között mozog. A legnagyobb kompromisszumot a programok hosszával és a hangos működéssel kapcsolatban kell hoznunk. Gyors és csendes mosogatógépet ugyanis nehezebb találni, mint megfelelően mosogató, szárító, gazdaságos és könnyen használható darabot. Az átlagos vagy a feletti eredményt elért mosogatógépek már 128 000 Ft-tól elérhetőek. S a legjobb 10-ben is találunk 250-300 000 Ft-os termékeket. Az első három helyen Bosch mosogatógép végzett, de azért Bosch-ban se bízzunk vakon, mert a Bosch SMS4HVI45E szabadon álló terméke például csak közepesen szerepelt a fő szempont, vagyis a tisztítás és a szárítás kritériumai szerint, s összesítésben sem érte el a tesztelt modellek teszteredmények átlagát.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)