mikro
#Táplálkozás

5 étel, amit soha ne mikrózz

2023.09.16.
2 perces olvasási idő

Manapság a mikrohullámú sütő szinte elengedhetetlen kelléke egy modern konyhának. Pedig egyes kutatások szerint a mikró által kibocsátott sugárzás változást okoz a szív működésében és a vér összetételében. Emellett a benne készített ételek fogyasztása növeli a bélrendszeri- és gyomorrák kialakulásának kockázatát.

Manapság a mikrohullámú sütők sokkal kiterjedtebb tesztelési és biztonsági eljárási folyamatokon mennek keresztül, mint korábban, így a gyártók állítása szerint az egészségügyi kockázat jelentősen csökkent, viszont így is van néhány olyan étel, amit soha nem szabad betenned a mikrohullámú sütőbe.

Brokkoli

A brokkoli bármely elkészítési formája roncsolja a zöldségben található tápanyagok egy részét, és bár a párolás a 5 étel, amit soha ne mikrózzlegkíméletesebb módja a brokkoli elkészítésének, az antioxidáns veszteség még ebben az esetben is 11% körül van. Ezzel szemben, ha mikróban akarnád elkészíteni a brokkolidat egy kis vízben, eszedbe se jusson hozzáfogni, ugyanis a folyamat során a hasznos anyagoknak több mint a 97%-a elvész.

Fagyasztott gyümölcs

A fagyasztott ételek vásárlása alapvetően nem egy rossz ötlet, ugyanis a fagyasztás során a fontos tápanyagok megmaradnak. Mivel a gyümölcs azonnal veszít a tápanyagtartalmából, amint leszedik a fáról, sokszor a világ másik végéről szállított, fagyasztott árunak magasabb a vitamintartalma, mint a helyi organikus terméknek, amely akár több mint egy hetet is állhat a raktárban, és csak utána kerül a polcokra.

A 70-es években történt orosz kutatások kiderítették, hogy a mikróban való gyümölcskiolvasztás során rákkeltő anyagok keletkeznek, és a jótékony anyagok elhalnak, megsemmisülnek. Ezt a kutatást a 90-es években folyatatták és kiderítették, a mikróknak immunológiai hatásaik is vannak.

A fagyasztott gyümölcs kiolvasztásának legjobb és legbiztonságosabb módja az, ha berakod a hűtőbe, vagy egyszerűen csak a konyhaasztalon hagyod egy éjszakára.

Fagyasztott hús

Egyes mikrohullámú sütőkben forog az étel és vannak olyanok is, melyekben nem - ez a jelenség egyenlőtlen olvadáshoz vagy süléshez, melegedéshez vezethet. A fagyasztott hús mikróban való kiolvasztása nehéz dolog, ugyanis olyan sokáig tarthat, hogy gyakran a hús széle elkezd barnulni, megfőni, függetlenül attól, hogy a belseje még fagyos marad.

Amikor a hús hőmérséklete 4 és 60 fok között van, a benne található baktériumok száma elkezd sokszorozódni, amelyet csak kellő ideig tartó hőkezeléssel tudsz semlegesíteni. Japán kutatások azt is kimutatták, hogy ha egy húst több mint 6 percen keresztül mikrózol, akkor az elveszti B12-vitamin tartalmának a felét.

A hús kiolvasztásának metódusa semmiben nem különbözik a gyümölcsétől, rakd be egy tálcán a hűtőbe, vagy tedd hideg víz alá és várd meg, amíg kiolvad.

Műanyag csomagolásba vagy műanyag edénybe tett ételek

Nagyon sok gyorsételt árulnak ilyen formában eltéve, de a legfontosabb dolog, hogy eszedbe se jusson semmit se megmikrózni, ami műanyaggal érintkezik. A műanyagból a hő hatására rákkeltő anyagok szivárognak át az ételedre. Ezeket a műanyagokat melegítve számos rendkívüli módon ártalmas vegyi anyagot ereszthetsz az elfogyasztani kívánt fogásra. A legveszélyesebbek a következők:

  • BPA
  • PET
  • Benzol
  • Toluol
  • Xilol

Anyatej

Akár kistesód, akár kisbabád van, fontos, hogy tudj pár fontos dolgot az anyatej melegítéséről. Az anyatej bejuttatja az újszülött szervezetébe azokat az anyagokat, melyek felveszik a harcot a baktériumok ellen. Egy, a Pediatric című orvosi szaklap által végzett teszt során fagyasztott anyatejből vett 22 mintát melegítettek mikrohullámú sütővel alacsony vagy magas hőfokon. A teszt során bebizonyosodott, hogy a mikróban magas hőmérsékleten melegített tejben 18-szor több e-coli baktérium képződött, mint a hagyományos módszerrel melegítettben.

Azoknak az anyatej mintáknak, melyeket alacsony hőmérsékleten melegítettek, drasztikusan csökkent az izo enzim tartalma, és nőtt a baba számára káros baktérium tartalma. Emellett sose melegítsd az anyatejet műanyag cumisüvegben!

Összefoglalva azt tudjuk mondani, hogy legjobb, ha megpróbálod az ételeid a hagyományos módon elkészíteni, és hanyagolni, vagy drasztikusan csökkenteni a mikrohullámú sütő használatát. A mikró ugyanis lehet, hogy rövid távon időt spórol, de hosszú távon komolyabb problémát okozhat!

(KamaszPanasz - GY.P.F., lifehack)