klíma
#Zöldövezet

Hűtés, fűtés - Milyen klímát válassz?

2024.04.10.
2 perces olvasási idő

Akár hűtésről, akár fűtésről legyen szó, ezek a készülékek nagyon hasznosak lehetnek otthonunkban. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, hazánkban is megvásárolható hűtő-fűtő, inverteres, oldalfali split klímaberendezést tesztelt.

Ezúttal 13 márka – Bosch, Daikin, Fujitsu, Gree, Hitachi, LG, Midea, Mitsubishi Electric, Panasonic, Samsung, Toshiba, Vivax, Whirlpool – termékeit vizsgálták a következő fő szempontok szerint:

  1. Teljesítmény - Ezen belül értékelték a hűtés és a fűtés hatékonyságát, a párátlanítás eredményességét, a készenléti energiafogyasztást és azt is, hogy milyen komfortérzetet biztosítanak, vagyis mennyire egyenletesen végzik a hűtést, illetve fűtést a tesztelt klímák.
  2. Kezelhetőség, karbantartás
  3. Sokoldalúság, extra funkciók
  4. Zajszint

A beltéri és a kültéri egységet is pontozták külön-külön.

Néhány érdekesség a teszteredményekből

Előfordult, hogy egy készülék kiválóan teljesített, ha hűtésről volt szó, de gyengébben, ha fűtésről. Vagy éppen fordítva. A tanulság ebből, hogy jó, ha átgondoljuk, hogy mi mire is szeretnék használni majd a készüléket. Csak hűtésre, csak fűtésre vagy esetleg mindkettőre? A Panasonic CS-Z25XKEW/CU-Z25XKE például a legjobbak között végzett, ha hűteni kellett. Fűtésre viszont nem teljesen megbízható.

A külső hőmérséklettől függően jelentős különbséget mutatott az egyes termékek hűtési, illetve fűtési hatásfoka. Például a fent említett Panasonic termék ugyan 2°C külső hőmérsékleten tisztességesen fűtött, 7°C és 12°C esetén már nem számíthatunk rá. A Daikin FTXM35R2V1B/RXM35R5V1B9 légkondira hűtésére pedig a legkevésbé 30°C,

35°C-ban számíthatunk, amikor a legnagyobb szükségünk volna rá. A hűtési funkciót tesztelték még 20°C és 25°C-os külső hőmérséklet esetében is minden terméknél.

10 légkondi energiafogyasztása készenléti üzemmódban – vagyis, amikor nem használjuk – kifejezetten érzékelhető volt. Erre érdemes figyelni, ha fontos szempont az energiatakarékosság.

A leghangosabb és a leghalkabb beltéri egység mért zajszintje közötti különbség 9 dB. Ez érzékelhető különbség a mindennapjainkban, ha sokat használjuk a klímát. Különösen számít, ha a klíma a hálószobában van.

A tesztelt termékek átlagára a tesztelés idején 131 000 – 894 000 Ft között mozgott. Jó hír, hogy 29 termék végzett „jó” eredménnyel, vagyis összesítésben 60-79%-os értékelést kaptak. Itt meg kell említsük azt is, hogy 79% feletti eredményt egy termék sem ért el. Holtversenyben a két legjobb termék egy LG és egy Mitsubishi Electric légkondi lett 79%-os értékeléssel. A minimum 60%-os eredményt elért termékek közül az LG DC09RK NSJ/DC09RK UL2 termék érhető el a legkedvezőbb, 162 000 Ft-os átlagáron. Az első 10-ben végzett termékek közül a legolcsóbb átlagára 425 000 Ft volt. Vagyis nem kell feltétlenül a legdrágább terméket választanunk ahhoz, hogy egy jól teljesítő légkondit vegyünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a legdrágább tesztelt Daikin klíma nem is került be az első 10 közé összesítésben.

Azonban mielőtt klímát szereltetünk otthonunkba, érdemes átgondolnunk, hogy otthonunk megfelelő energiagazdálkodásának biztosítása érdekében megtettük-e az egyéb szükséges lépéseket, mint például a homlokzat- vagy tetőszigetelés, ami télen és nyáron is jól jön; az árnyékoló, redőny vagy roló felszerelése az ablakokra, erkélyre; illetve az átgondolt szellőztetési rend kialakítása. Ezek azért fontosak, mert a hűtő-fűtő légkondicionáló berendezésünk csak egy energiapazarló készülék lesz, alacsony hatékonysággal, ha az általa megtermelt hűs vagy éppen meleg levegő szabadon távozik a nagyvilágba a rossz szigetelés miatt, netán nyáron az árnyékolástól eltekintünk, így a készüléknek az üvegházként melegedő lakásunk hűtésével kell küzdenie a folyamatosan beömlő napsugarak ellen. Ha ezt megelőztük, jöhet a klíma. A számunkra legmegfelelőbb típus kiválasztásában pedig segít a gyártóktól független termékteszt.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)