sütő
#Zöldövezet

Beépíthető sütő - milyet, mennyiért?

2023.01.18.
3 perces olvasási idő

Hogy melyik lehet számunkra az igazi, nehéz első ránézésre eldönteni. Jó lenne vásárlás előtt kipróbálni néhányat, de valljuk be, ez elég időigényes és nagy befektetés volna.

De sebaj, mert megtette ezt helyettünk a Tudatos Vásárlók Egyesülete, így most sokkal könnyebben hozzáférhetünk ezekhez az információkhoz, hogy lehetőleg már elsőre megtaláljuk a számunkra megfelelőt.

A friss teszteredmények lehetővé teszik, hogy 14 márka - AEG, Beko, Bosch, Candy, Concept, Electrolux, Gorenje, Ikea, Indesit, Miele, Samsung, Smeg, Teka Whirlpool – 46 beépíthető sütőjét hasonlítsuk össze különböző szempontok alapján. A termékeket laboratóriumban vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve. A tesztek során a következőket figyelték és pontozták:

  • sütési teljesítmény,
  • energiafogyasztás,
  • használat és tisztítás,
  • zajszint,
  • biztonság.

A sütési teljesítményt több szempont alapján is értékelték

Mérték az üres sütő 180°C-os előmelegítéséhez szükséges időt. A legjobb sütők esetében ez kevesebb mint öt percet jelentett, míg a legrosszabbak esetében akár háromszor ennyi ideig is eltartott. Azt is megfigyelték, hogy milyen pontos a készülék hőmérsékletszabályozása vagyis, hogy a sütő 80°C, 150°C, 200°C és max. hőmérsékletre állítását követően milyen valós hőmérsékletet mérhetünk bennük. A leggyengébb modellek akár 30˚C-kal is eltértek a beállított értéktől. Sőt azt is vizsgálták, hogy a kívánt hőmérséklet elérését követően mennyire stabilan tartják a készülékek a beállított hőfokot. Ezen túl arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen jól sütnek az egyes sütők. Ezt aprósütemények, habcsók és piskótatészta készítésével tesztelték, a grillfunkciót pedig kenyérpirítással és grillcsirke sütéssel.

A gőzfunkcióval rendelkező modelleket lazac és zöldség, brokkoli és puding készítésével tesztelték. A sütési teljesítményre vonatkozó kritériumok abszolút győztese a Whirlpool AKZ9 6270 IX terméke. Az összesített listán mégsem ez a sütő végzett az első helyen, mert néhány másik vizsgált termékjellemző, például a zajosság és az energiafogyasztás tekintetében, nem teljesített meggyőzően. Ezek lehetnek olyan hiányosságok, amiktől hosszú távon nem érezzük majd a barátunknak, ha szeretnénk csendes és energiatakarékos készüléket a konyhánkba.

A használhatóságot és a sütők esetében kritikus tisztíthatóságot is alaposan tesztelték a szakértők

Értékelték, hogy mennyire felhasználóbarát a használati kézikönyv és a kezelő panel (pl. hőmérséklet és üzemmód, idő beállítása, jelek, különböző programok), a hangjelzést, a sütőkamra világítását. Okos sütők esetében az app letöltését, használhatóságát is értékelték. Akadt rá példa, hogy egy márka egyik terméke kiváló értékelést kapott ebben a kategóriában (IKEA Eftersmak), míg egy másik (IKEA Anrätta (00411718) ugyanebből a szempontból említésre sem érdemes.

Ha a boltban találkoznánk velük, még ár alapján se tudnánk megtippelni, hogy ez így van, hiszen a kevésbé jól teljesító termék még drágább is, mint a jobban teljesítő társa. Arról nem is beszélve, hogy összesítésben is jobban, sőt a legjobbak között szerepel az olcsóbb változat.

Jó, hír, hogy a biztonsági szempontoknak a termékek többsége megfelelt

Vizsgálták őket elektromos, mechanikai és termikus biztonsági előírások szerint is. Pontozták, hogy előfordulhat-e áramütés veszély, illetve megfelelő mértékben teherbíróak-e a polcok. Megnyugtató, hogy ezen a tesztsoron minden modell jól megfelelt. Továbbá a felületek átmelegedését is értékelték, vagyis, hogy normál sütéskor, grill funkcióban, öntisztító üzemmódnál mennyire melegednek át a gombok, a sütőajtó fogantyú, az üveg, az előlap és a levegő kivezető rész. Akad egy-két termék, például a Candy FCS 100X, amelyik elbukott ezen a próbán.

A tesztelt sütők átlagára 71 000 Ft – 789 000 Ft között mozog. Összesítésben a legolcsóbb szerepelt a leggyengébben, viszont nem a legdrágább szerepelt a legjobban. 100 000 Ft -250 000 Ft között bőven találunk kiváló készülékeket.Az élen holtversenyben egy Ikea, egy Bosch és egy Electrolux termék végzett. A legolcsóbb közülük 163 000 Ft-os átlagáron szerezhető be. Érdemes tehát végiggondolnunk, hogy számunkra melyek a legfontosabb szempontok egy sütő esetében, és annak megfelelően kiválasztani a legmegfelelőbbet a mi konyhánkba. Csupán ár vagy márka alapján nem biztos, hogy olyan döntést tudunk hozni, amivel elégedettek leszünk hosszú távon. A sütők valós teljesítményének megismerésében és összehasonlításában segít a termékteszt.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)