hűtő
#Zöldövezet

Ne márkát, terméket válassz!

2023.10.17.
3 perces olvasási idő

Ha van olyan háztartási gép, amely 24/7-ben pörgeti a villanyórát otthon, az a hűtő- és fagyasztó. Ezért vásárlás előtt érdemes nagyon alaposan körüljárni az egyes modellek energiahatékonysági mutatóit.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is tesztelte a hűtő- és fagyasztószekrényeket, hogy megkönnyítse a vásárlók számára a választást. Az energiacímkéken és a hűtési hatékonyságon túl olyan felhasználói szempontokat is figyelembe vettek, amelyeket máshol nem találunk meg. Fontos lehet például, hogy a gép kézre álljon, könnyedén bele tudjunk pakolni, teljesen ki tudjuk nyitni az ajtaját – méghozzá a megfelelő irányba, és ne foglaljon el indokolatlanul nagy helyet.

Ezúttal 187 kombinált hűtőt, 18 hűtő- és 16 fagyasztószekrényt, illetve 2 fagyasztóládát teszteltek nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Így 20 márkától összesen 223 készülék adatlapja segíthet minket a döntésben vásárlás előtt. Többféle hűtő típust is teszteltek: beépíthető hűtőket, többajtós, vagyis multidoor és kétajtós, vagyis side by side modelleket, illetve a leggyakoribb szabadon álló hűtőket is. Vizsgálták a termékeket hűtési és fagyasztási hatékonyság, energiatakarékosság, megbízhatóság, zajkibocsátás és felhasználói élmény tekintetében is. Abban ne reménykedjünk, hogy találunk olyan terméket, amelyik minden szempontból kiválóan teljesít. Ezért jó, ha nem a tökéletes terméket keressük, inkább azt, amelyik a mi szempontjainknak leginkább megfelel. Érdemes végig gondolni, hogy miből, mennyit akarunk belerakni, esetleg szükségünk van-e extra funkciókra és szempont-e, hogy alacsonyabb legyen a rezsiköltségünk? Ha ez megvan, már böngészhetjük is, hogy mi való nekünk.

Kombinált hűtő

Ezekből találjuk a legtöbbet a tesztelt termékek között és a boltokban is, mert legtöbbünknek ilyenre van szüksége a mindennapokban. A fentebb említett vizsgált szempontok közül nem meglepő módon a hűtési és fagyasztási hatékonyság a legfontosabb, ez számított bele legnagyobb súllyal az összesítő értékelésbe. Vizsgálatakor arra voltak kíváncsiak, hogy a berakott ételt mennyi idő alatt hűtik, illetve fagyasztják le a kívánt hőfokra, valamint arra, hogy mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha már korábban lehűtött élelmiszerek mellé újabb ételt rakunk be. A szempont szerint legjobb eredményt elért készülékek között végzett például az Indesit INC18 T311. Viszont nem mindegy, hogy milyen áron, mert mindezt magas energiafogyasztás árán érte el. Fagyasztási hatékonyság vizsgálatánál pedig a legjobbak között Bosch, LG, Samsung és Whirlpool modellek végeztek.

Összeségében 90%-os vagy a feletti kiemelkedő eredményeket az LG és a Samsung egyes termékei értek el a tesztben. A dobogósok átlagára 297 000 Ft és 321 000 Ft között mozog. Jól hűtenek, energiatakarékosak és a hőmérsékletet is stabilan tartják.

Azonban mielőtt az rögzülne bennünk, hogy egy-egy márka jobb, mint a másik, érdemes azt is nyugtázni a teszteredmények alapján, hogy nem mindegyik LG vagy Samsung modell teljesít ugyanolyan jól. Az LG GTF744BLPZD több vizsgált szempont szerint is hagy maga után kívánnivalót, összességében 56%-os, közepes eredményt ért el, mindezt 299 000 Ft-os átlagáron vásárolhatjuk meg.

A legalább 80%-os, vagyis nagyon jó eredményt elért kombinált hűtők közül a legolcsóbb a maga 164 000 Ft-os átlagárával a Candy CCE3T618ES, illetve szintén 200 000 Ft-os átlagár alatt a Samsung RB33B610ESA alulfagyasztós hűtő.

Hűtőszekrény

A 18 tesztelt hűtőszekrény – a Candy CRU 160 NE kivételével - mind magas összesítette pontszámot ért el. Azonban vannak különbségek a különböző termékek hűtési hatékonysága, energiafogyasztása vagy éppen zajszintje között, ezért érdemes utánajárnunk annak, hogy melyik mire képes, hogy a végén a saját prioritásainknak megfelelően tudjunk dönteni. Az AEG RKB539F1DW hűtőszekrény például nem lesz a legjobb barátunk, ha csendes társra vágyunk a konyhában.

Fagyasztószekrény, fagyasztóláda

A fagyasztási hatékonyságuk – mennyi idő alatt fagyasztják le a berakott élelmiszert – hat modell esetében kitűnő, öt modellnél csapnivaló, cserébe pontosan tartják a beállított hőfokot, és áramszünet esetén sokáig képesek hidegen tartani az ételeket. Érdekességképpen kiemelnénk a Liebherr FNe4625 fagyasztószekrényt, amely összesítésben a harmadik helyen végzett a kategóriában, nagyon jó eredménnyel, és 267 000 Ft-os átlagáron érhető el. Persze vehetünk Liebherr terméket 437 000 Ft-ért is. A Liebherr GN5235 pont ennyibe kerül, cserébe a lista végén szerepel teljesítménye tekintetében, bőven lemaradva az előbb említett másik testvére mögött.

Ha van üzenet, amit mindhárom kategóriára vonatkozóan érdemes magunkkal vinni a boltba az az, hogy:

  • Ne márkát válasszunk, hanem terméket.
  • Az árból ne következtessünk arra, hogy feltétlenül a drágább lesz a jobb.

A termékek erősségei vagy éppen gyengeségei egészen pontosan kiderülnek a Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb vonatkozó terméktesztjéből, melyben saját szempontjaink szerint szűrhetjük és összehasonlíthatjuk a különböző modelleket.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)