tv
#Zöldövezet

Tévénézés környezetbarát módon

2011.12.12.
3 perces olvasási idő

Melyik a jobb a környezetnek? Ha a TV-t kábelen, interneten vagy műholdon keresztül nézed?

Valahogy nem nehéz kitalálni, hogy mi az az időtöltés, amellyel az emberek majdnem legtöbb idejüket töltik. Átlagosan mindenki naponta 2,7 órát tölt TV-nézéssel. Ez körülbelül a fele a szabadidőnknek és körülbelül 6 hét non-stop tévézést jelentene évente.

Ha minden mást kihagyunk az egyenletünkből és csak a TV fogyasztását nézzük, akkor igazából a TV mérete számít. Az energiafelhasználása egy Full HD TV-nek ugyanis sokkal nagyobb, mint kis képernyős okostelefoné. Így tehát az összehasonlításnál ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy milyen adatátviteli kapcsolatunk van.

De, a valóságban természetesen nem csak a TV fogyasztását kell vizsgálnunk, hanem minden másét is, ami hozzá kapcsolódik. Így tehát elmondható, hogy a TV-box, kapcsolódjon az kábellel vagy műholdhoz, az egyik legnagyobb energiafogyasztó. Így ha teheted, a legjobb, ha azonnal megszabadulsz a doboztól, és átváltasz internet alapú szolgáltatásra, amely sokkal energiatakarékosabb dobozt használ, vagy egyáltalán nem használ semmilyen beltéri egységet.tévézés

Megdöbbentő adat lehet, de egy jó minőségű, nagy felbontás fogadására is képes TV-box, pár kütyüvel (például adásrögzítővel) felturbózva évente akár 446 Kwh –t is fogyaszthat, amely 31 Kwh-val több mint egy nagyobb hűtő éves energiafogyasztása. További érdekesség, hogy a fogyasztás nagy része akkor keletkezik, amikor valójában nem is nézünk TV-t, a fogadóegység ugyanis akkor is ugyannyi áramot fogyaszt, amikor senki sem használja a készüléket.

Ha azonban rangsorolnunk kellene, akkor mégis azt mondanánk, hogy a kábeles TV-boxok, talán egy hajszállal jobbak, mint műholdas társaik. A kábeles egységek ugyanis 34 W-t fogyasztanak. Az abszolút díjnyertes azonban az internetes megoldás. Ezek beérik mindösszesen 7 W-val is. Sőt, az Apple modellje, „alvó” állapotban képes mindösszesen 0,5 W-t fogyasztani. Amely azért már annyira tekintélyes különbség a kábeles, vagy a műholdas egységekkel szemben, hogy érdemes a váltás.

És talán a legjobb, ha olyan programot használunk, amely TV adások befogadására képes. Így az összes készülékünk egy iPad vagy egy iPhone esetlegesen egy androidos mobil, amelyek fogyasztása 3 és 6 W között van. Itt azonban fontos megjegyeznünk, hogy az asztali gép használata nem alternatíva. Ugyanis a gép még akkor is majdnem 30 W-t fogyaszt, amikor nincs bekapcsolva a monitor és a gép készenléti állapotban van. És persze ilyenkor ehhez még hozzá kell számolnunk a routert, ami újabb 5 W, továbbá a modemünket, ami további 4 W-t ad az egyébként se csekély fogyasztáshoz. Továbbá köztudott, hogy ez a két egység (modem és a router) szinte kikapcsolás nélkül egész nap megy.

Ez azonban az éremnek csak az egyik oldala. A másik oldala egyértelműen az, hogy az egyes társaságok mennyi energiát fogyasztanak el ahhoz, hogy a te lakásodba jutassák el kábelen, vagy műholdon keresztül az adást. Sajnos azonban nincs megbízható adat erre vonatkozóan. De több szakértőt is megkérdezve arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűleg a műhold a környezetbarátabb, ha csak a televízió szemszögéből vizsgáljuk.

A kábeles megoldáshoz ugyanis számtalan dobozt, és különféle kitelepüléseket kell létrehozni az egész utcában, az egész városban, sőt az egész országban. Nem beszélve a kábelekről, amelyek előállításához (rézbányászat) nagyon sok energiára van szükség, elhelyezésükről (föld alá fektetés, levegőben elvezetés) már nem is beszélve. Így talán érthető, hogy a napelemmel működő műholdak miért nem olyan veszélyesek környezetünk számára.

Persze, a legtöbb család szélessávú internetet használ, így sajnos a helyzet kábelügyileg ugyanaz, mint a TV-nél. Ma azonban már egyre több műholdas szolgáltató szerez az internetről információkat, így ha kedvünk van, akár az internetről is nézhetünk videókat a műholdas TV-nken keresztül.

Érdekes azonban, hogy a tudatosság ilyen téren még nem terjedt el. Ami sokkal inkább számít az a háztartás összfogyasztása. Nos, talán meghökkentő adatok következnek. Az Egyesült Államokban több mint 112 millió háztartás van, melyekre átlagosan 2,24 TV jut. A körülbelül 250 millió készülékből 116 millió működik hagyományos TV-boxal. Ez összeadva körülbelül 4 billió W energiát jelent. Ha azonban mindet olyan programokon keresztül hoznánk be, amelyek az internetet használják, akkor körülbelül 2,6 billió W-ot spórolnának meg. Összehasonlításképpen, az internetóriás cég, a Google, szeptemberben közölte, hogy az adatokat tartalmazó szerverei összesen körülbelül 260 millió W-ot fogyasztanak. Ez pedig, ha jól megvizsgáljuk, nagyságrendekkel (körülbelül tízszer) kisebb, mintha mindenki lecserélné a belső egységét.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a műholdas és a kábeles egységek kimentek a divatból. Igenis, sok mindent lehetne tenni, hogy csökkentsék azok energiafogyasztását. Először is a gyártók elkezdhetnének sokkal kisebb energiafelhasználású dobozokat gyártani, miután a vásárlók egy része egy darabig nem engedhet meg magának drágább berendezéseket. (Nekünk azonban jó hír, hogy egyes kutatók véleménye szerint az Európai dobozok sokkal energiatakarékosabbak, tengerentúli társaiknál.)

Egy digitális rögzítő szintén nagyon nagy energiaelnyelő, hatásfoka pedig egyenesen szörnyű. A legtöbb ember ugyanis sokkal több programot rögzít, mint amit valójában meg fog nézni. Továbbá a felvevő rendszer lehetővé teszi, hogy bármikor visszatekerd az élőadást, tekintet nélkül arra, hogy be van-e kapcsolva a TV vagy nincs. Ez tehát azt jelenti, hogy a rögzítő merevlemeze naphosszat pörög, közben pedig csak úgy falja a KW-okat.

Sokkal zöldebb lenne, ha a felvevő rendszerek helyett, az egyes csatornák készítenének felvételeket, amelyeket bármikor visszanézhetnének. Így nem kellene nekünk állandóan a felvevéssel bajlódnunk, az energiafogyasztásról már nem is beszélve. Azonban sajnos úgy tűnik, hogy a jog útját állja ennek a viszonylag kézenfekvő megoldásnak. A tartalomszolgáltatók ugyanis azt mondják, hogy ez a megoldás nagy valószínűséggel a „fizess minden nézés után” szolgáltatásokhoz lenne inkább hasonló, mint az otthoni felvevők működéséhez. Így tehát minden egyes megtekintés után fizetnie kellene a tulajdonosnak, ami pedig lássuk be, sokkal kézenfekvőbbé teszi a házi felvevőt, még akkor is, ha az többet fogyaszt.

Azonban sajnos, amíg a döntéshozók erről nem tudnak megállapodni, te pedig nem engedhetsz meg magadnak más, korszerűbb technikákat, a villanyórád sajnos szinte kontrollálhatatlanul elszabadul.

(Cs. B., slate.com)