TV
#Betegségek

A TV-zés veszélyei: Cukorbetegség

2009.11.10.
2 perces olvasási idő

Lehet, hogy ez így kissé erőltetettnek hangzik, viszont rengeteg bizonyíték van rá, hogy a mértéktelen TV nézés nagyban hozzájárul a diabetes kialakulásához.

A cukorbeteg emberek eléggé jártasak a komplex eszközök használatában. Ilyen például a vércukorszint-mérő eszköz, az inzulin injekció, vagy az inzulin pumpa. Hogyha kontrollálni szeretnénk a cukorbetegséget, vagy nem szeretnénk mi is betegek lenni, véssük eszünkbe, hogy a leges-legnagyobb veszélyt rejtő eszköz a TV!

A cukorbetegség kialakulásának kockázata minden TV-zéssel töltött órában növekszik egy 2003-as amerikai kutatás szerint. A kutatók egy nőkből álló csoporton végeztek mérést, és úgy becsülték, hogy a diabetes kialakulása megelőzhető naponta fél óra mozgással , és a TV nézéssel töltött idő fél órára csökkentésével.

A kutatások többek közt azt is bebizonyították, hogy azok az emberek, akik hetente 40 óránál több TV-t néznek, háromszor hajlamosabbak a cukorbetegségre, mint azok, akik normális életet élnek: ráadásul ehhez a TV előtt elfogyasztott étel is hozzájárul.

Igazából nem is kellenek ide tudományos kutatások, egyébként is mindenki tudja, hogy a mozgás sokkal egészségesebb az egy helyben ülésnél. A probléma viszont az, hogy a TV az alappillére egy csomó ember életmódjának, ezért hogy ne legyél te is unalmas, beteg ember, kontrolláld a TV előtt töltött időt.

A most következő tippek sokat segíthetnek neked, akkor is, ha már cukorbeteg vagy.

Köss megállapodást a TV-del!

Megnézni a kedvenc műsorod vagy a híreket, nagyon szuper dolog, viszont csinálj magadban egy órarendet, hogy mikor mit is nézel meg. Nézz TV-t egy megadott időben, naponta maximum egy órát! Ha ennek az órának vége van, kapcsold ki!

Dugd el a távvezérlőt!

Hülyén hangzik? Tudom, viszont ez egy remek módja annak hogy akaratlanul is bekapcsold a TV-t szórakozást keresve, és órákat tölts előtte. Tedd a távirányítót a kanapén a párnák alá, vagy zárd el a szerkénybe, így ellen tudsz állni a műanyag doboz delejes vonzerejének. Igazából mindegy, hogy hova teszed, csak a lényeg hogy elérhetetlen helyen legyen mikor igazából nincs is rá szükség.

Tartsd be a „nincs TV kaja közben” szabályt

A TV-zés közbeni evés dupla probléma. Itt nem az a gond,hogy órákig egy helyben ülsz, hanem, hogy ilyenkor könnyen túleheted magad, mert ilyenkor nem az ételre koncentrálsz, hanem a TV-re. Ha betartod a fenti szabályt, kevesebb lesz a kockázata annak, hogy elhízol, és ez segít kordában tartani a cukorbetegséget.

Ne nézz TV-t az ágyból!

Az ágyból való TV-zés arra kényszerít, hogy az ágyban maradj ahelyett, hogy valami más értelmes dolgot csinálj. Ráadásul sokszor a TV miatt maradunk fenn késő éjszaka.

Okosan csemegézz TV-nézés közben

Fogadni mernék, hogy mindenki nagyon szeret enni TV-zés közben. Ez vezet oda, hogy a TV-nézés közben alakul ki az elhízás és a cukorbetegség, az extra kalóriák ilyenkor születnek. Ha enni szeretnél nézés közben, egyél gyümölcsöt, zöldséget,de semmiképpen se zsírban tocsogó chipseket és cukros édességeket!

Vezess be TV-mentes napokat a héten!

Ezzel módszerrel sokkal aktívabban töltöd az időt, amit TV-nézéssel tölthetnél, és ilyenkor a figyelmed az alternatívákra terelődik pl: olvasásra, hobbikra, lesz időd szerelemre, barátokra, és sok más jó dologra ami semmiképp sem maradhat ki az életedből. Először vezess be egy TV mentes napot a héten, majd növelheted, 2 – 3 vagy esetleg több napra. Ki tudja, lehet hogy sokkal jobb szórakozási módot találsz, mint a fotelba süppedés!

(G.V.)