nyár
#Zöldövezet

Hűvös szoba légkondi nélkül? Lehetséges!

2023.07.26.
1 perces olvasási idő

Hogyan vészeljük túl a nyár legforróbb napjait? A légkondinál környezetkímélőbb, energiatakarékosabb és olcsóbb megoldásokat is ismerünk. Vegyük hát sorra őket, az egyszerűektől a bonyolultabbakig!

1. Csukd be az ablakokat

Ellentmondásosnak tűnhet, de így igaz: a lakás hűvösebb marad nyáron, ha az ablakokat becsukjuk. A napsütéses oldalon már reggel húzzuk be a függönyt, esetleg telepítsünk nagyobb szobanövényeket oda, ahol általában betűz a nap. Csak este tárjuk ki az ablakokat, csináljunk kereszthuzatot!

Légkondi nélkül

2. Okosan a ventillátorral

A légkondinál környezetkímélőbb megoldás – főleg, ha energiatakarékos. A plafonra szerelt ventillátort csak akkor működtesd, amikor a szobában vagy, és ellenőrizd, hogy lefelé fújja-e a levegőt (a legtöbb ventillátornak van téli és nyári üzemmódja). A kis állványos ventillátorok szintén hatékonyak, főleg akkor, ha egy kis vizet permetezel a légáramba, ami gyorsan lehűti a tested. Két ilyen szerkezet segítségével mesterséges kereszthuzatot is tudsz csinálni: állíts fel egy ventillátort úgy, hogy a lakásba befelé nézzen, vele szemközt egy másikat pedig úgy, hogy kifele nézzen.

3. Előnyben a hűsítő ételek

Akárcsak egy koktél, vagy egy nagy pohár jeges tea, a hűsítő ételek is jó hatással vannak a szervezetünkre. A nagy hőségben a görögdinnye, sárgadinnye, egy hideg leves megfelelő választás lehet. Ezekkel ráadásul pótolod a folyadékot is, amit tested elpárologtatott. Ilyenkor nem érdemes nagy főzőcskézésbe fogni, mert a sütő és a tűzhely nagyon felmelegíti a konyhát – az elektronikus szerkentyűk és a világítás úgyszintén.

4. Csökkentsd a világítást

A hagyományos égők a fény mellett sajnos sok hőt termelnek, míg a LED-ek és a kompakt fénycsövek jóval kevesebbet. Kapcsold le a villanyt, ha kimész a szobából, és húzd ki az éppen nem használt elektronikus berendezéseket, mert ezek még standby módban is meleget sugároznak.

5. Irány a zuhany vagy az uszoda

Evidensnek tűnik, de valóban ez az egyik legjobb megoldás, ha a hőguta környékez. Nyáron leugorhatsz a legközelebbi strandra, de ha erre nincs időd vagy lehetőséged, vegyél egy frissítő zuhanyt, vagy mártsd a csuklóidat jéghideg vízbe – ez garantáltan megteszi a hatását. A csuklónál ugyanis az erek a bőrfelszínhez közel találhatók, így az egész test gyorsan leadja a felesleges hőt.

6. Párologtass

A párás levegő hűvösebb érzetet kelt, így a legnagyobb melegben érdemes péládul egy vastagabb törölközőt bevizezni, és a szobában megszárítani.

7. A kert fái kellemes árnyékot adhatnak

A faültetés hatékony, de nem azonnali megoldás – viszont pár éven belül a fákra fordított gondoskodás megtérül. Ha a nyugatra, és a keletre néző ablakok elé lombos fát ültetünk, az nyáron kellemes árnyékot ad, télen viszont nem áll a napsugarak útjába.

8. Ponyvatető

Aki szereti a látványát, beruházhat egy színes-csíkos ponyvatetőre. Teraszok hűvösen tartására kitűnő.

(KamaszPanasz - M. N.)