számítógép
#Zöldövezet

Húzd ki a laptopodat – örökre!

2011.10.26.
2 perces olvasási idő

Hogyan lehet kihúzni a laptopodat a hálózatból… örökre? Nem csak egy pár órára, amíg le nem merül az akkumulátorod. Bár kicsit macerás és némi előrelátást igényel, mégsem lehetetlen. Leírjuk, hogyan csinálhatod meg!

Legyen egy akkumulátorod vészhelyzet esetére!

Egy ilyen pótakksi fontos befektetés, hiszen sosem leszel energia nélkül, amikor szükséged lenne rá. Nem muszáj venned egy másik akkumulátort – ám ha mégis azt választod, biztos lehetsz benne, hogy tökéletesen fog működni és jól döntöttél. Más esetben ez lehet elem is, ami fel van töltve, és visszatöltheted vele az eredeti akkumulátorodat is, amikor szükség van rá.

Töltsd az akksikat nappal!

Valahonnan erőt kell majd szerezned, és a legnyilvánvalóbb forrása ennek a Nap! Fektess be egy jó minőségű napelemes töltőbe – vagy még jobb ötlet, ha kettőbe fektetsz be, így biztos lehetsz majd benne, hogy mindig elegendő erőd lesz. Sajnos kevés olyan napelemes töltő van, ami elég erős a laptopodhoz – de ha megtaláltad a megfelelőt, legyen egy mindig a napon, hogy erőt gyűjthess. Minden napsütéses óra, amit nem használsz ki, azt jelenti, hogy annyival kevesebb energiád lesz, mikor majd szükséged lesz rá.laptop

Ez a két lépés – napelemmel való töltés, illetve háttér erőforrás – a két legfontosabb eleme annak, hogy kihúzhasd a laptopodat. A következő lépésekben leírjuk neked, hogy hogyan használhatod sokáig így a laptopodat!

Válassz egy energiatakarékos operációs rendszert!

Annak érdekében, hogy spórolj az energiáddal, érdemes a leghatékonyabb operációs rendszerekre firssítened. A Windows 7 például sokkal energiatakarékosabb, mint gondolnád, és az akkumulátorok 11%-kal tovább maradnak életben.

Állítsd a laptopodat energiatakarékos módra!

Van pár olyan trükk, melyekkel segíthetsz a laptopodnak energiát spórolni. Csökkentsd minimálisra az időt, ami után a laptopod hibernálja magát, kapcsold ki a képernyővédőt, használj sötét háttereket, és így tovább… A laptopod zöldebbé tétele segíteni fog minél tovább töltő nélkül maradnod!

Internetezz energiatakarékos böngészőkkel!

Számít, hogy milyen böngészőt használsz a weben való szörfölésre. Egy kutatás kimutatta, hogy egyes böngészők jóval energiatakarékosabbak, mint mások. Ha PC-d van és szeretnéd az akkumulátorod életét jelentősen meghosszabbítani, fontold meg, hogy Internet Explorer 8-at fogsz használni – igen, nehéz döntés, de sokat segít! Ha ebbe semmiképpen sem mennél bele, hogy ezt használd, akkor a Firefox lehet a következő legjobb döntésed. Ha Mac-ed van, akkor a Safari böngésző lesz a legjobb döntés.

Letöltések, melyek energiát takarítanak meg

Van pár olyan program, amely segít abban, hogy a laptopod a legenergiatakarékosabban működhessen. Ilyen példul a SetPower. A különböző hasznos opciók használata segít abban, hogy energiatakarékosan, környezettudatosan és sokáig használd az akkumulátorodat.

Kicsi szokások, melyek segíthetnek

A következő dolog, amit tehetsz az már csak rengeteg kis lépés, ami segít neked. Legyen olyan kevéssé világos a képernyőd, amennyire az még egészséges a szemednek. Kapcsold ki a számítógépedet teljesen, ne csak alvó módba tedd, amikor nem használod. Tölts kevesebb időt Facebookon! Hűtsd a laptopodat, például egy laptop-tálca segítségével. És természetesen, csak akkor használd a gépedet, amikor szükséged van rá – és élvezd inkábba a „valóságos” világot, ahelyett, hogy a géped előtt ülnél! Ezzel tényleg segíthetsz az akkumulátorodon.

Nos, ezek az apró módszerek segíthetnek neked, így nem csak energiát és pénzt spórolhatsz meg, de még a környezetedet is segíted!

(Gy. A., discovery.com)