kollégium
#Zöldövezet

50 zöld tipp a kollégiumi élet jobbá tételéhez

2023.10.14.
5 perces olvasási idő

Te is tehetsz a környezetedért, hogy szebb és jobb világban éljünk. Még akkor is, ha éppen kollégiumban laksz. A következő 50 tipp a segítségedre lehet, hogyan élj környezetbarát módon, hogyan használd ki a környezeted adta lehetőségeket, hogyan tedd otthonosabbá lakhelyedet, akkor is, ha szűkös az anyagi kereted hozzá.

Dekoráció és berendezés

1. Szobanövények. Ha csak nem tiltja a házirend, szerezz be néhány élő szobanövényt! Nemcsak díszítésként jók, hanem a szoba levegőjét is jobbá teszik.

2. Keress használt árucikkeket! A nagy áruházak polcain sorakozó új termékek csábítóak ugyan, de inkább legyél retro stílusú és szerezz be némi használt cuccot. Nézz szét a bolhapiacokon vagy antikváriumokban!

3. Helyben vásárolj! Törekedj arra, hogy a távolabbi hipermarketek helyett a környező kis boltokban vásárolj magad számára.

4. Cserélj ingyen! Az olyan dolgaidat, amiket meguntál vagy nem használsz már, cseréld el másokkal olyanra, amire szükséged lehet, így nem vész kárba és nem is pazarolsz.

5. Újítsd fel a régi bútorokat! Ne dobd ki a már kissé kopottas berendezési tárgyakat, hanem újítsd fel és használd kreatívan azokat. Bátorítsd a többieket is ugyanerre!

6. Képek. Dekoráld a szobádat személyes fényképeiddel, ragaszd fel őket vagy készíts keretet hozzájuk, használd a fantáziádat és a kreativitásodat.

7. Üzenőfal. A felgyülemlett parafa dugókat okosan újrahasznosíthatod, némi ügyeskedéssel bármit kihozhatsz belőle, akár egy dizájnos üzenőfalat, képkeretet is.

8. Bio ágynemű. Ha lehetőséged adódik rá, mindig biotermékeket vegyél, például az ágyneműd tönkölybúza és toll töltetű legyen.

9. Csinálj hangulatos fényeket! Némi átalakítással bármely zseblámpából különféle színezett fényű, hangulatos fényforrást varázsolhatsz könnyedén, ami feldobja a szobádat és kellemes szórt, sejtelmes fényt ad.

10. Szeresd az új otthonodat! A kollégiumi szobád a te kis mikrokozmoszod és nem csak rövid időre, ezért úgy rendezd be és élj ott, hogy közben takarékoskodsz is és jól is érezd magad egyúttal. Nem csak tisztaság lesz körülötted, hanem barátibb légkör is.

Energiatakarékosság

11. Akaszd ki a ruháidat száradni! Nem kell feltétlenül minden ruhát a szárítóban szárítani, szerezz be egy szárítókötelet és tedd rá a ruháidat.

12. Langyos víz. Ne pazarolj, mosd 30 fokon a ruháidat, így energiát spórolhatsz meg. Hacsak nincs valami makacs szennyeződés a ruháidon a kevésbé forró víz is megteszi, ráadásul nem roncsolja a ruha szálait, így azok tartósabbak lesznek.

13. Szennyeskosár. Ne egyesével mosd a ruháidat, hanem várd meg, amíg megtelik a ruháskosarad és töltsd tele a mosógépet, így nem fogod pazarolni a vizet és a mosószert.

14. Kerüld a légkondit! Amennyire csak teheted, kerüld el a klímaberendezés használatát, ha van a szobádban. Ha mégis használod, akkor ne kapcsold ki-be, hanem alacsony fokozaton járasd folyamatosan, mert kevesebb energiát igényel az adott hőmérséklet fenntartása, mint újból lehűteni a szobát.

15. Használj energiatakarékos hűtőt! Mivel a hűtő folyamatosan megy, ezért sok energiát igényel. Olyan hűtőt válassz, ami energiatakarékos üzemmódon is képes megfelelő hűtést biztosítani.

16. Zuhany. Vizet és energiát spórolhatsz meg, ha rövid ideig zuhanyozol.

17. Jelezd, ha valami elromlik! Idejében jelezd a karbantartóknak, ha csöpög valahol a víz vagy más problémát észlelsz, így elejét veheted a nagyobb bajnak és nem megy kárba a sok víz.

18. Spórolj a vízzel! Mosakodás, fogmosás alatt ne folyasd a csapot, csak akkor használd, ha szükséges.

19. Elektromos elosztó. Használj elektromos elosztókat, központi kapcsolóval, így egy gombnyomásra áramtalaníthatod a szobádat, de azért a hűtődet külön konnektorba kösd be.

20. Számítógép. Ha nem használod a számítógépedet, akkor kapcsold ki, vagy tedd alvó üzemmódba.

21. Villanykörték. Amint csak teheted, cseréld energiatakarékos égőkre az összes lámpát a szobádban. Így igen sok áramot spórolhatsz meg.

22. Természetes fény. Amikor csak lehetőséged van rá, használd a természetes fényt és kapcsold le a lámpákat. Az íróasztalod helyezd az ablakkal szemben.

Tisztálkodás és takarítás

23. Ne használj illatosító párnácskákat! Ha azt szeretnéd, hogy a ruháid frissek és jó illatúak legyenek, akkor tegyél néhány csepp illóolajat egy rongyra és azt tedd a ruháid mellé, esetleg illatos szappant is használhatsz.

24. Tisztítószerek. Használj természetes tisztítószereket a különféle vegyszerek helyett. Például szódabikarbóna, ecet, teafa illóolaj, citromlé, ezek mind jó, természetes és megfelelő tisztító hatású anyagok.

25. Portörlés. Használj egy kiselejtezett ruhadarabot vagy törülközőt a poroláshoz, ne vegyél egyszer használatos portörlő termékeket. A régi rongydarab számtalanszor kimosható és újrahasználható. Bútorápoláshoz vegyszerek helyett használj olívaolajat.

26. Fogkrém. Bolti helyett készítsd el saját magad, szódabikarbóna és víz felhasználásával, néhány csepp citromlével vagy mentával ízesítheted is.

27. Tisztálkodás. Néhány egyszerű alapanyag segítségével luxuskategóriás testápolószereket készíthetsz magad számára. Például némi olaj, só vagy cukor és pár csepp illóolaj felhasználásával.

28. Sampon. Bármilyen legyen is a hajtípusod, némi könnyen hozzáférhető alapanyagból környezetbarát sampont tudsz előállítani házilag. Az alapja tiszta víz, némi illatmentes szappanreszelék és valamilyen növényi kivonat vagy olaj (aloe vera, szőlőmag olaj, avokádó, jojoba olaj), ezeket egy flakonba összekevered, használat előtt pedig felrázod.

29. Hajbalzsam. Nagyon egyszerűen magad is előállíthatod a szükséges hajbalzsamot, ami környezetbarát és jó hatással van a hajadra. Néhány összetevő segítségével könnyen összeállítható: tojás, avokádó, méz vagy joghurt felhasználásával tápláló hajpakolást készíthetsz.

30. Arclemosók. Természetes anyagokból otthon is elkészíthető, környezetbarát tisztálkodási eszközöket tudsz gyártani (méz, tojás, citrusfélék, uborka, gyógynövény olajok, joghurt).

31. Szájvíz. Készítsd el saját magad számára a megfelelő szájvizet, környezetbarát módon (ásványvíz, gyógynövények, olajkivonatok segítségével).

Vásárlás, újrahasznosítás

32. Használj energiatakarékos főzőeszközöket!

33. Vegyél biotermékeket! A vegyszerezett, gyorsított előállítással készült alapanyagok helyett a helyi piacról vegyél bioélelmiszereket.

34. Egyszerre többet vegyél! A nagy kiszereléses termékek olcsóbbra jönnek ki, ha teheted, ilyeneket vegyél vagy fogj össze lakótársaiddal és közösen vásároljatok be, majd osszátok szét az árát.

35. Igyál csapvizet! Spórolhatsz, és a környezetnek is jót teszel, ha csapvizet iszol.

36. Használd újra a vizes palackokat! Ne dobd ki a műanyag palackokat, hanem használd azokat, például töltsd újra csapvízzel és azt idd. Ne használj műanyagból vagy papírból készült eldobható poharakat.

37. Piacozz! Vásárolj a helyi piacról, nem csak az ottani gazdáknak teszel jót, hanem te magad is egészségesebb alapanyagokhoz juthatsz.

38. Kerüld a csomagolt termékeket! Ne vegyél előrecsomagolt árut, és használj újrahasznosított szatyrokat vagy rendszeresítsél egy darab tartósat és azt használd.

39. Egész élelmiszerek. Nyers, még egyben lévő élelmiszereket vegyél, azok egészségesebbek és nem tartalmaznak vegyszereket.

40. Egyél helyben! Helyben termelt, helyi kereskedelemben kapható árut vegyél és a helyi étteremben egyél.

41. Nevelj fűszernövényeket! Fogj össze lakótársaiddal és alakítsatok ki egy kis konyhakertet, ahol különféle növényeket termeszthettek. így az élelmiszer a hátsóudvarról egyből az asztalra kerülhet.

Újrahasznosítás

42. Komposztálj! Ne dobd ki a szerves hulladékot, hanem készíts komposztáló berendezést, az így nyert tápanyaggal a kiskertedet gyarapíthatod.

43. Újrahasznosítás! Fogj össze társaiddal, és a kollégiumban fellelhető, már nem használt dolgokat próbáljátok meg újrahasznosítani. Így kevesebb szemetet termeltek és a környezetre is odafigyeltek.

44. Rendszeresítsetek újrahasznosításhoz gyűjtőkonténereket, majd szállítsátok el újrahasznosításra a felgyülemlett dolgokat.

45. Elemek. Ne dobjátok ki a rossz elemeket, hanem szedjétek össze és tegyétek gyűjtőedénybe, majd vigyétek el újrahasznosításra azokat, mert az elemek tele vannak mérgező vegyi anyagokkal, amleyektől így megóvhatod a környezetet.

46. Patronok. Az elhasznált tintapatronok szintén veszélyesek a környezetre nézve, ne dobd ki, hanem töltsd újra vagy gyűjtsétek össze és vigyétek el újrahasznosításra azokat.

47. Esővíz. Állítsatok fel esővízgyűjtő berendezést. Ezzel rengeteg vizet spórolhattok meg, az öntözés így gyakorlatilag ingyen van.

48. Papír újrahasznosítás. Használj újrahasznosított papírt, ha pedig neked gyűlik össze papírszemét, azt vidd el újrahasznosításra.

49. Táskák. Használj környezetbarát anyagú táskákat vagy rendszeresíts egy tartósat, és azt használd, a nejlonszatyrok veszélyesek az élővilágra nézve és nehezen bomlanak csak le.

50. Akkuk. Ha csak lehet, használj újratölthető akkumulátorokat az elemek helyett. így rengeteg veszélyes hulladéktól kíméled meg a környezetet. Ha elromlanak, vidd el újrahasznosítani azokat.

(KamaszPanasz - N .L.)