víz
#Zöldövezet

A víz hét csodálatos tulajdonsága

2017.08.04.
2 perces olvasási idő

Az élet forrása a víz, nélküle nem létezne élet a Földön. Tudtad, hogy az emberi test közel 75 százaléka víz? De nem csak az embereknek szükséges ez a létfontosságú anyag, hanem a növényeknek és az állatoknak is. A csúcstartó a medúza, hiszen testének 98-99 százaléka vízből áll.

Miért is fontos a víz? Mit okozhat a hiánya? Ismerd meg a víz hét csodálatos tulajdonságát!

A víz karcsúbbá tesz

Fogyni szeretnél? Ha sok vizet iszol, az felgyorsítja az anyagcserédet, ezáltal hamarabb megszabadulsz a méreganyagoktól és a felesleges kilóktól. A víz teltségérzetet ad, tehát ha két fogás között éhes lennél, igyál meg egy jó nagy pohár vizet. Lehet, hogy valójában nem is éhes, hanem szomjas voltál!

Cseréld le a cukros üdítőt – ami tele van kalóriával – vízre. Minden étkezés előtt igyál meg egy pohár vizet, amely kitölti a gyomrod egy részét, így elkerülheted a túlevést. Még gyorsabb lesz az anyagcseréd, ha hideg vizet iszol langyos helyet. Ugyanis a szervezeted mire felmelegíti a vizet, eléget pár extra kalóriát.

Ezt látnod kell! 40 piszkos kis kalóriaégető trükk

A víz növeli az energiaszintedet

Ha fáradtnak és lehangoltnak érzed magad, akkor valószínű, hogy kiszáradtál. Igyál vizet, ami helyrebillenti az egyensúlyodat. Ne várd meg, amíg szomjas leszel, mert akkor már kiszáradtál. A víz segít a vörösvértesteknek az oxigén szállításában és a különböző tápanyagokat is segíti eljutatni a tested sejtjeihez.

Elegendő mennyiségű víz esetén a szívednek sem kell annyit dolgoznia, nem kell olyan erősen pumpálnia a vért a testbe.

A víz csökkenti a stresszt

Az agy 85 százaléka víz. Ha kiszárad, az elméd és a tested stressz hatása alá kerül. A kiszáradást úgy kerülheted el, hogy mindig van egy üveg víz az asztalodon vagy a táskádban, és bármit csinálsz, ha úton vagy, ha nem, kortyolgass!

A víz segít az izomtónus megtartásában

Alvás közben is van az izomzatnak egy alaptartása, alapfeszessége, vagyis izomtónusa. Elegendő víz fogyasztásával nem lesz izomgörcsöd és segít abban, hogy az ízületeid ne kopjanak. Amikor hidratált vagy, akkor hosszabb és erőteljesebb izommunkára vagy képes anélkül, hogy fájna.

A víz táplálja a bőrödet

Az arcod finom ráncai és vonalai mélyebbek, ha a bőröd ki van száradva. Mondhatjuk úgy is, hogy a víz egy természetes arckrém. Ha iszol, vízzel töltődnek fel a bőrsejtek, így az arcod fiatalabbnak néz ki. Ez ugyan még nem érint, de kb. 10-15 év múlva emlékezz erre a jótanácsra!

Az ivóvíz kiüríti a szennyeződéseket a szervezetedből, javítja a vérkeringésedet, így az arcod tiszta, világos és ragyogó lesz.

A víz segíti az emésztésedet

Az ivóvíz elengedhetetlen a jó emésztés érdekében. A vízben feloldódnak a méreganyagok, és segít kijuttatni azokat a külvilágba az emésztőrendszereden keresztül.

Ha a szervezeted kiszárad, akkor a megmaradt kis mennyiségű vizet a legszükségesebb helyen használja fel a tested, így a „hulladék” kiürítésére nem jut elég mennyiségű víz, aminek a következmény az, hogy ezek a mérgező anyagok a szervezeten belül felhalmozódnak különböző betegségeket okozva. Ha nem iszol eleget, könnyen lehet belőle székrekedés, ami elég kellemetlen tünetekkel jár.

A víz csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát

A fájdalmas vesekő mind gyerekeknél, mind felnőtteknél egyre nagyobb arányban fordul elő a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás miatt. A veséd a víz segítségével tud méregteleníteni. Ha keveset iszol, akkor kevesebb vízben tudja a méreganyagokat, a sókat, az ásványi anyagokat kiválasztani, ami nagyon megterhelő a veséknek. Van, hogy a kevés folyadék miatt ezek az anyagok felhalmozódnak a vesédben, szilárd, kristályos formában és így alakul ki a kő.

Elegendő vizet iszol?

Igyál meg naponta másfél-két liter vizet! A megivott víz minősége sem mindegy. Csak jó minőségű, tisztított, csapvizet igyál, vagy alacsony nátriumtartalmú, szénsavmentes ásványvizet. Egyszerű a recept és még nem is fájdalmas: igyál megfelelő mennyiségű vizet, így sok kellemetlenségtől kímélheted meg magadat.

TIPP Így növeld a napi folyadékbevitelt

(M.T.)