anyagcsere
#Táplálkozás

10 tipp az anyagcseréd felgyorsításához

2021.10.28.
2 perces olvasási idő

Az anyagcsere (metabolizmus) felgyorsítása a fogyókúrázók Szent Grálja. Vajon milyen gyors egy ember anyagcseréje? Ez több mindentől függ. Vannak, akik öröklik a gyors anyagcserét, mások a lassút. Tudtad például, hogy a férfiak több kalóriát égetnek el, mint a nők, még pihenés közben is?

Bár nem tudod befolyásolni a genetikai adottságodat, mégis van 10 dolog, melyet megtehetsz az anyagcseréd felgyorsításáért.

Az izomzat szerepe

A szervezeted folyamatosan kalóriát éget el, még akkor is, ha nem csinálsz semmit. Az anyagcsere jóval gyorsabb olyan embernél, akinek nagyobb az izomtömegük. 454 gramm izom fenntartásához a tested 6 kalóriát éget el, miközben 454 gramm zsír fenntartásához csak 2 kalória szükséges. Még egy ok, hogy megszabadulj a zsírpárnáktól.

A rendszeres testmozgás fontossága

Egy kiadós futás, bringázás vagy egy pörgős aerobic óra garantáljan felgyorsítja az anyagcserédet. A nagy intenzitású mozgásformák a kisebb pulzusszámmal járó, lassabb sportokhoz képest jóval hatékonyabbak, az edzés alatt és akár az edzés után 24 órával is nagyobb a szervezet energiafelhasználása általuk.

Igyál többet

A szervezetednek szüksége van a vízre a kalóriák elégetése végett. Ha nem iszol eleget és enyhén kiszáradsz, már attól lelassulhat az anyagcseréd. Egy vizsgálatban, ahol a megfigyeltek egyik fele 8 vagy annál több pohár vizet ivott meg egy nap alatt, több kalóriát égetett el, mint azok, akik csak 4 pohárral ittak.

Ne hagyd, hogy kiszáradj. Minden étkezés vagy nassolás előtt igyál meg egy pohár vizet, és érdemes ébredés után is legurítani egy jó nagy pohárral. Emellett egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, melyeknek magas a víztartalma, chips és más édesség helyett.

Hideg legyen az a víz

A jéghideg ital felmelegítéséhez is eléget a szervezeted néhány plusz kalóriát. Kutatások igazolják, hogy 5 vagy 6 pohár hideg víz naponta 10 kalóriát éget el. Ez nem hangzik túl soknak, de ha ezeket a kalóriákat összeadod, fél kilogrammot fogyhatsz egy évben, anélkül, hogy fogyókúráznál.

A teát és kávét is ihatod hidegen, de ne tégy bele se cukrot, se tejszínhabot.

Egyél többször kevesebbet

Ha mondjuk, naponta csak kétszer eszel, de akkor megtömöd magad, így kitágul a gyomrod és egyre többet eszel, tehát elhízhatsz, ezzel egyidőben pedig lelassulhat az anyagcseréd is. Egyél egy nap többször, de keveset. Így az anyagcseréd is gyorsabb lesz. Kutatók szerint, aki több nasit eszik napközben, annak lerövidül a főétkezéssel eltöltött ideje.

Egyél csípőset

A csípős étel lebontásakor felszabaduló vegyi anyag (kapszaicin), ami a csípős ízért felelős, felgyorsíthatja az anyagcserédet. HaAnyagcsere gyorsítás apróra vágott piros vagy zöld chili paprikát eszel, akkor az egy időre 23 százalékkal megemeli az anyagcseréd sebességét.

Fogyassz több fehérjét

A szervezeted a fehérjék lebontása közben kétszer annyi kalóriát éget el, mint amikor zsírt vagy szénhidrátot bont le. Egészséges fehérjeforrás a sovány marha- és sertéshús, a hal, a csirke, a tofu, a dió, a bab, a tojás, valamint az alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

Igyál feketekávét

Ha már kávézol, akkor feketén idd. Egy tanulmány szerint egy csésze kávé elfogyasztása után 4 órán át 25 extra kalóriát éget el a szervezet. Ne adj a kávédhoz se cukrot, se édeskét, se tejszínhabot. Ezek mind hizlalnak, és többet szedsz magadra, mint amennyi kalóriát elégetsz a kávé ivása során.

Kortyolj zöld teát

A zöld teában lévő katekin nevű anyag néhány órára megdobja az anyagcserédet. Kutatások igazolják, hogy napi 2-4 csésze zöld tea 50 plusz kalóriát éget el, ami éves szinten 2,3 kilogramm mínuszt jelent.

Ne diétázz

Kerüld a drasztikus élelmiszer megvonást a szervezetedtől. Ha fogyni akarsz, akkor csak lassan csökkentsd a napi táplálék bevitelt, mozogj többet, de ne éheztesd magad. Az étel megvonásával izomzatot veszíthetsz, ami csökkenti az anyagcseréd sebességét.

(KamaszPanasz - M.T.)