úszás
#Mozgás

Érvek az úszás mellett

2021.06.09.
2 perces olvasási idő

Az úszás során gyakorlatilag az összes izomcsoport dolgozik anélkül, hogy ízületeinket vagy ínszalagjainkat túlterhelnénk. Ha tehát van pár kilód, amit szívesen izomra cserélnél, ám viszonylag kevés, de annál kímélőbb edzésre vágysz, az úszást pontosan neked találták ki.

Úszással fogyhatunk, edzhetjük izmainkat, növelhetjük állóképességünket, bőrünk feszesebb lesz tőle. Sokan azon a véleményen vannak, hogy a sportolás e formája különösen sok gonddal jár: elmenni az uszodába, átöltözni, bemerészkedni a hideg vízbe, aztán jön maga az úszás, majd újra átöltözni, hajat szárítani… Felsorolunk pár okot, ami miatt mindez megéri.

Zsírégetés

A szervezet energiafelhasználása és az általa elégetett zsír mennyisége úszás közben különösen nagy más sportágakhoz képest. Egy órányi mellúszás során testünk 531 kilokalóriától szabadul meg. Ugyanennyi idő alatt, gyorsúszással akár 900 kilokalóriát is felhasználhatunk. Jó hír, hogy a gyorsúszás – ha jól csináljuk – sokkal könnyebb, mint azt elsőre gondolnánk.

Vízhőmérséklet

A testsúllyal folytatott harc során – ha az úszás csodafegyverét is bevetjük – a víz hőmérséklete nagy szerepet játszik. A szervezet és a víz hőcseréje akkor számít a legideálisabbnak, ha a víz hőmérséklete 26 fok. Amennyiben ettől – akár felfelé, akár lefelé – eltér, a szervezetnek több energiára van szüksége a hőháztartás egyensúlyban tartásához, amelyet zsírraktáriból mozgósít. Ajánlatos tehát erre odafigyelni, hogy ne pontosan 26 fokos vízben kezdjük úszni, s így még kevésbé kell megerőltetni magunkat ugyanazért a hatásért.

A víz közegellenállása feszesítő hatással van bőrünkre, mivel az úszás során egy enyhe, egész testünket érő „masszázs” éri. Ez a szívünket is erősíti, edzi a vérkeringést és a már említett izmainkat. További előnye, hogy tartásjavító eredménnyel jár.

Fokozódó anyagcsere

Ha mindez nem lenne elég, létezik egy további olyan pozitív hatás, ami miatt végképp az úszás mellett kell letennünk voksunkat: az úszás során felépített izomzat hosszú távon azt eredményezi, hogy szervezetünknek erőkifejtés nélkül is több energiára van szüksége az önfenntartáshoz, mivel az anyagcsere tempója fokozódik.

Ez azt jelenti, hogy a rendszeresen úszók többet ehetnek anélkül, hogy hízni kezdenének. Ugyanakkor az is igaz, hogy e hatáshoz a szervezetnek legalább negyven perces úszóedzések szükségesek ahhoz, hogy csúcsra járassa magát. Ezért ajánlatos lassabban, ám hosszabb ideig úszni.

Izom és ízületek

Mivel vízben történik a mozgás, jobban kíméli az ízületeket, mint például a futás. Továbbá remekül oldja a vállban és a derékban lévő feszültséget, görcsöket is. Úszás során a kisebb és a nagyobb izomcsoportok is dolgoznak.

Nyugodt alvás

Az úszás után tapasztalt kellemes fáradtság segít az elaávásban, amely során kipihentebbé válhatsz. Sport hatására ugyanis csökken a stressz, oldódik a feszültség és megnyugszunk. Azonban figyelj rá, hogy ne teljen el sok idő az úszás és az elalvás között, hiszen a sport felpörget, így nehezebben is tudsz majd elaludni.

Csökken a cukorbetegség kialakulásának esélye

Köztudott, hogy a rendszeres mozgás csökkenti a vércukorszintet. Az izmok által elfogyasztott energiát ugyanis a szervezet a véráramból nyert cukorból biztosítja. Nincs is jobb módja a mozgásnak és az egészséged fenntartásának, mint az úszás.

(Fókuszban a Nő, dietaesfitness.hu)

Kapcsolódó címkék

úszás