úszás
#Mozgás

Úszd le a felesleget!

2015.07.03.
2 perces olvasási idő

Az uszoda lehet, hogy nem a legelső hely, amire gondolsz, ha formába szeretnéd magad hozni, vagy karcsúsodásra vágysz, de talán annak kellene lennie. Nincs még egy olyan mozgásforma, amely több kalóriát égetne, jobban serkentené az anyagcserét anélkül, hogy igénybevételnek tennéd ki az ízületeidet, mint az úszás.

Nem kell messzebb keresgélned, mint a magyar olimpiai úszók, Gyurta Dani vagy Verrasztó Evelyn, hogy észrevedd, hogyan képes a víz szexi és kidolgozott sziluettet varázsolni - persze csak akkor, ha elég kitartó vagy!

Lehet, hogy az úszás kicsit több előkészülettel jár, mint a futás, valójában mindössze három kulcsfontosságú eszközre van szükséged: fürdőruha, fürdősapka, és úszószemüveg.

Miért hatékony az úszás?

Egy könnyű úszással óránkét 500 kalóriát égetsz el, míg erőteljes kar és lábtempóval akar a 700-at is elérheted. Mivel a víz majdnem 800-szor sűrűbb a levegőnél, minden csapás és tolás olyan, mint egy mini edzés az egész testnek, különösen a törzsnek, a csípőnek, a karoknak, vállaknak. A víz nagy előnye, hogy semlegesíti a gravitációt, így szinte súlytalanná válsz, amikor lemerülsz, az ízületeidnek megadva a szükséges pihenőidőt.

A sérülések is ritkábbak

Majdnem mindennap úszhatsz, anélkül hogy a sérülés kockázatával kellene számolnod. Nem mondhatod el ugyanezt a futásról vagy a súlyemelésről. Ez teszi az úszást olyan sporttá, amit egész életedben űzhetsz, és egy óriási bónusz: a szó szoros értelmében segít megőrizni a fiatalságot.

A kutatások szerint a rendszeresen úszók biológiailag akár 20 évvel fiatalabbak, mint az eredeti életkoruk. Az adatok azt is mutatják, hogy egy úszó vérnyomása, koleszterinszintje, központi idegrendszere és kognitív működése egy tőle sokkal fiatalabbéval egyezik meg.

A startkő

A legtöbb újonc magas elvárásokkal indul az uszodába. Nagy lelkesedéssel ugranak a vízbe, és egy szolid, fél órás úszást terveznek. Négy perccel később elkerülhetetlenül a medence szélén csimpaszkodnak, teljesen megadva magukat. Ez azért van, mert a vízben való edzésnél másképp kell működnie az izmoknak, a szívnek, mint a szárazföldön.

A tüdődnek alkalmazkodnia kell a megváltozott légzésedhez (nem szippanthatsz be levegőt bármikor, amikor akarsz, mint más edzéseknél). Az úszás a test összes izmának működését igényli.

A rutin megszerzésének kulcsa az, hogy rövidebb szakaszokra oszd a távokat. Keverd a tempózást a pihenővel, a különböző úszásnemeket és intenzitást. Nem csak sokkal érdekesebb így, hanem jobban meg is mozgat. Ne aggódj, hogy elvesztegeted az idődet a pihenők miatt.

Próbáld ki ezt a bemelegítőt: ússz 4 hosszt laza tempóban (megállhatsz egy kis pihenőre a medence szélénél, ha szükséged van rá). Pihenj 30 másodpercet. Ismételd meg 5-10-szer. Az első két héten próbáld meg ezt megismételni hetente 2-szer, 3-szor.

Ha már jó ideje nem úsztál, használj úszótáblát az első 4 hossznál. Segíthet majd hozzászokni az úszáshoz anélkül, hogy koordinálnod kellene a karjaidat, lábaidat. Ha már elsajátítottad ezeket az alapokat, akkor kezdhetsz hozzá edzésterved elkészítéséhez.

Sok sikert hozzá!

(Sz.D.L.)