szobanövény
#Zöldövezet

A 14 leghatásosabb légtisztító szobanövény

2024.01.16.
7 perces olvasási idő

Szépek, sőt tartásuk egészséges is. A NASA kutatásai alapján bebizonyosodott, hogy egyes dísznövények kifejezetten jó hatással vannak a beltéri levegőre, mivel képesek kiszűrni a körülöttünk lévő, mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, mint például a formaldehidet, ammóniát és a benzolt.

Mi az a beteg épület szindróma?

Egyes építőanyagok, festékek, lakkok, ragasztók, műanyagok, tisztítószerek, nyomtató tinták, továbbá a bútorokhoz használt rétegelt- illetve farostlemezek az egészségre nem éppen jótékony hatású anyagokat – például formaldehidet, benzolt, triklóretilént bocsáthatnak ki környezetükbe.

Az ő környezetük a mi lakásunk levegője, ahol bizonyos koncentrációban megjelenve ezek az anyagok hangulatváltozást, illetve testi tüneteket (fejfájás, émelygés, szemgyulladás, bőrirritáció, stb.) okozhatnak. Ezen tünetek olyan gyakoriak lettek a nagyvárosok lakói – főleg az irodai dolgozók – körében, hogy már saját név alatt futnak: ez a beteg épület szindróma (sick building syndrome, röviden csak SBS).

A megoldás viszont egyszerű: amellett, hogy érdemes lecsökkenteni a lehetséges szennyezőanyag- források számát, egyes dísznövények betelepítésével bármelyik lakásban javítani lehet a levegő minőségét.

NASA kutatás a növények gyógyító hatásairól

A NASA kutatói zárt, hegesztett plexiüveg alatt nevelt növények szennyezőanyag-felvételét vizsgálták úgy, hogy az elszigetelt levegőbe különféle kémiai anyagokat juttattak, miközben megfigyelték azok koncentráció-változását. Kiderült, hogy nem csak a növények levelei, hanem gyökerei, sőt a talajbaktériumok is jelentős szerepet játszanak a koncentrációk csökkentésében!

A kutatási eredmények és 15 év saját tapasztalata alapján Kamal Meattle összegyűjtötte azt a néhány szobanövényt, amely kifejezetten alkalmas a levegő minőségének javítására. Újdelhiben egy óriási üzletközpontot láttak el gazdagon a legjobb hatású dísznövényekkel, így nyomon követhették az ott dolgozók egészségét. Ők saját bevallásuk szerint energikusabbak lettek, és más modern épületekkel összehasonlítva jóval kisebb volt körükben a légúti megbetegedések, fejfájás, szemirritáció előfordulása. Nem is beszélve arról, hogy az épület energiaigénye több mint 15%-al csökkent, hiszen a szellőztetés egy részét maguk a növények megoldották.

A három „joker” dísznövény

  • Areca pálma: a nappali szobanövénye, ugyanis nap közben rengeteg oxigént termel, ezen kívül kellemesen párássá teszi a levegőt, és képes kiszűrni a szennyező anyagok egy részét.
  • Anyósnyelv: a hálószoba növénye, mert éjszaka termeli az oxigén nagy részét. Benzol és formaldehid megkötésére kifejezetten alkalmas. A trópusokról származik, de az eredeti hazája Nyugat-Afrika.Több változata is ismert a lapos levelűtől kezdve a gyönyörű színezett fajtákon át a hengeres levelűekig. Igénytelen, a világos és az árnyékos helyeken egyaránt jól érzi magát, a vízigénye csekély, így semmi baja sem lesz, ha elmész nyaralni. Még a szárazabb levegő sem viseli meg, így a párásítással sem kell külön bajlódnunk. Egyes színes levelű fajták fényigénye lehet, hogy némileg nagyobb, erről a vásárláskor érdemes tájékozódni.
  • Szcindapszusz (szobai futóka): a specialista, formaldehid és más illékony szerves vegyületek eltávolítására is alkalmas. Rengeteg háztartásban megtalálható, képes benőni egész falakat is. Ha a házatokhoz belső garázs is tartozik, akkor ideális választás, lévén, hogy az autó kipufogógázában nagy mennyiségű formaldehid van, amit a futóka képes kiszűrni. Emellett nagyon hatékony a benzol és a xylén gázok megkötésében is - egyetlen veszélye, hogy a levelei mérgezőek, emiatt érdemes távol tartani tőle a kisgyerekeket. A relatív sötét környezetet is jól viseli - még a kevéssé világos helyen is képes megőrzi élénkzöld színét.

További elsőrangú szobanövények

Félbibe (Hemigraphis alternataa), közönséges borostyán (Hedera helix), viaszvirág (Hoya cornosa), klárisfű (Asparagus densiflorus), bíbor pletyka (Tradescantia pallida), kúszó filodendron (Philodendron scadens), zöldike (Chlorophytum comosum), illatos dracéna (Dracaena fragrans), csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), vitorlavirág (Spathiphyllum `Mauna Loa'), rákvirág (Aglaonema modestum), gyompálma (Chamaedorea sefritzii).

Növények és levegő

A legjobb szobanövények

1. Areca (arekát) pálma

Az Arekát pálma az egyik legjobb tisztító növény a NASA kutatásának értékelése szerint. Dr. Wolverton tanulmánya alapján úgy véli , hogy a 8. helyen áll a formaldehid-eltávolító képessége. Ezt a szobanövényt, mint a leghatásosabb párásítót azonosította a MetaEfficient.com .Az Arekát képes fenntartani az otthonod nedvességét még száraz időszakban is, és eltávolítja a kémiai mérgeket a levegőből. A téli időszak során annyira hatásosan fenntartja a páratartalmat, hogy akár ki is kapcsolhatnád az elektromos párásító gépedet!

2. Botpálma (Rhapis excelsa)

A NASA kutatásaiban ez a szobanövény ugyanazt az értékelést kapta mint az Arekát pálma. A Botpálma egy rendkívül alkalmazkodó növény és a világ minden pontján megtalálható akár száraz, akár nyirkos helyen is. Ellenáll a növénykárosító bogarak nagy részének. A botpálmafa nem a leghatékonyabb a formaldehid eltávolításában tehát ha ez problémát jelent, talán jobb ha egy másik növényt keresel.

3. Bambuszpálma

A bambuszpálma a dobogón a harmadik helyet érte el a formaldehid eltávolító képességével. Nedves környezetben, de nem túl vizes talajban és sok napsütés hatására gyorsan nő. Ez a pálmafaj sok teret igényel a növekedéshez, tehát nem ez lesz a legjobb választás, mint íróasztalt díszítő növény.

4. Szobafikusz

Dr. B.C.Wolverton tanulmánya, „Az 50 szobanövény, ami megtisztítja a házunkat vagy az irodánkat” szerint ezt a házi növényt (latin nevén Ficus Robusta) a 20 vezető növény egyikeként emlegetik. Ez a szobanövény nedvességet termel, így eltávolítja az illékony szerves anyagokat és a levegőben lévő mikroorganizmusokat, amint ezek a szobába kerülnek. Idővel a fikusz egyre hatékonyabban nyeli el a levegőben jelenlévő méreganyagokat.

A szobafikusz levelében található baktériumok felbontják a méreganyagokat és meg is kötik ezeket. A folyamat után tiszta levegőt áraszt a környezetünkbe. Ahogy a növény növekszik, a mikroorganizmusok száma is növekszik. A megnövekedett baktériumszám segíti a növényt, hogy sokkal hatékonyabban vonja ki a levegő méreganyagait.

A formaldehidek mellett hatékonyan szűri ki a levegőből a xilolt és toluolt is. Kis cserepes növény formájából kitartó gondozással és metszéssel akár kis fává is nevelheted. A levelek színezete és mintája fajtánként eltérő lehet. Malajzia trópusi erdőiből származik, ott akár 30 méter magasra is megnőhet. Szereti a párás levegőt, így a fűtésszezonban gondoskodjunk arról, hogy ne legyen körülötte száraz a levegő. Tavasszal ki is költöztetheted a szabadba, mert nagy a fényigénye. Arra viszont figyelj, hogy ne kerüljön a tűző napra, és még azelőtt visszakerüljön a szobába, mielőtt a hideg idő beköszöntene.

5. Dracéna

A dracéna (latin nevén dracena dermensis) a NASA rangsorán 7.8 pontal az ötödik helyezést érte el. Az adatok szerint óránként 1,328 mikrogramm formaldehidet távolít el. Sőt még a xilént is lebontja, óránként 154 mikrogrammot. Javasolt helye a lakásban: ezek a növények főleg az újonnan szőnyegezett, bútorozott lakásokba valók, ahol a formaldehid mennyisége még nagyon magas.

Néhány tipp, hogy a növény egészséges maradjon:

  • Szereti a vibráló fényt, de kevésbé tűri a közvetlen napsugárzást
  • A tavaszi és a téli időszakban végig locsolni kell, de a köztes időben hagyni kell, hogy a föld picit kiszáradjon

6. Angol vadborostyán (Hedera helix)

Ha az otthonodban a levegő kiszáradt és még be is pállott, akkor az angol vadborostyán (más néven Hedera helix) lesz a jó megoldás a problémákra! Azok az emberek akiknek allergiájuk vagy asztmájuk van ,vagy talán hajlamosak rákos megbetegedésre, adhatnának egy esélyt az angol vadborostyánnak.

7. Datolyapálma (Phoneix roebelinii)

Habár a datolyapálma összehasonlítva a három másik tisztító növény rokonával nem a legtökéletesebb, egyáltalán nem rossz választás. A datolyapálma (latin nevén Phoneix roebelinii) rendkívül hatékonyan távolítja el a méreganyagokat és a szerves anyagokat a levegőből, ráadásul a szobánkat divatossá és széppé varázsolja. A datolyapálma hatékonyan tünteti el a formaldehidet a levegőből és nagyon jó kombinációt alkot más tisztító növényekkel.

A xilol semlegesítésébe is jól bevethető, emellett egzotikus szépségével különleges hangulatot teremt az otthonodban.

Délkelet-Ázsiából származik, mára már az egész világon elterjedt, idehaza is egyre több kertészetben beszerezhető. A növény nagyon lassan nő, csupán 3-4 új levelet hoz évente. Egy kicsit gyorsíthatod ezt a folyamatot, ha gondoskodsz a megfelelő vízellátásról és talajról. Nyáron őt is kihelyezheted a szabadba, de a tűző napot mindenképp kerüld el.

8. Boston páfrány

A boston páfrány bizonyult a leghatékonyabbnak a formaldehid eltávolításában a tesztek során. Sokkal többet távolított el óránként, mint az összes többi növény. Tanulmányok kimutatták, hogy a boston páfrány még a nehézfémeket is eltávolítja a földből, mint például a higanyt vagy az arzént.

9. Vitorlavirág (spathiohyllum sp.)

A vitorlavirág (latin nevén spathiohyllum sp.) egy tökéletes levegőtisztító növény azoknak, akik nem értenek a kertészkedéshez. Ezt a fajta növényt sokszor akár még a bevásárlóközpontok tövében is megtalálhatjuk, mert nagyon egyszerűen szaporodnak és viszonylag igénytelenek. Minden évszakban gyönyörű ez az eredetileg Közép-Amerikából származó növény. A szépsége és az igénytelensége miatt mára a világ minden táján elterjedt. Hazánkban a szabadba nem ültethető ki, a lakásban tartva viszont kiváló légtisztító tulajdonságait érdemes kihasználni. Hazájában párás aljnövényzetben él, emiatt a nedvesség nagyon fontos a számára, emiatt a párásítást meghálálja, de ne öntözd túl - elég akkor meglocsolni, ha levelei elkezdenek kókadozni.

10. Aloe Vera

Az aloe vera bizonyítottan sokkal hatásosabb a formaldehid eltávolításában kisebb koncentrációnál, mint a Filodendron. Emellett ez a növény hasonlóan híres a gyógyító hatásáról is. Könnyen kezelhető, imádja a napot, hiszen kaktuszféle, kiváló a formaldehid megkötése mellett a benzol megkötésében is. A leveleiben található gélt használhatod pakolásként égési sérülésekre vagy sebekre.

11. Csüngő csokrosinda

A Csüngő Csokrosindát Dr. Wolverton használta az 1985-ös tanulmánya során, ahol a növények szénmonoxid és nitrogén-dioxid eltávolító képességét vizsgálta. Abban a szobában ahol sok csüngő csokrosindát helyeztek el, a szénmonoxid és a nitrogén-dioxid tartalom 24 órán belül lecsökkent szinte nullára. A Dél-Afrikából származó növény igénytelen, tetszetős, hosszú levelei vannak, egyes fajtáit még csíkok is díszítik. Árnyékban is megél, de annál szebb lesz minél fényesebb helyen van, csupán a tűző napot kell elkerülni vele.

12. Krizantém

Ez a csodaszép szobanövény képes eltávolítani a benzolt a környezetéből, amiről tudjuk, hogy rákot okozhat. Sok dohánytermék is tartalmaz benzolt, tehát jó lenne, ha minden dohányzó háztartásban lenne egy ilyen növény. A krizantém az erős fényt kedveli, ha azt szeretnéd, hogy virágozzon, tedd napsütötte helyre egy nyitott ablak mellé.

13. Szívlevelű Filodendron

A NASA kutatásai azt mutatták, hogy a Filodendron volt a leghatásosabb növény, amelyik eltávolította a formaldehidet a levegőből.

14. Anyósnyelv (Szobai szanszeviéria)

A szobai szanszeviéria nagyon gyorsan és könnyen növekszik, emellett rettentően szívós. Nagyon jól megtisztítja a levegőt a méreganyagoktól, és a tartásuk is egyszerű, hiszen olyan helyen is megélnek, ahol esetleg más növény tönkremenne, kipusztulna (mint például egy nagyon meleg ablakpárkányon). Nagyszerű fürdőszoba növénynek és sötét helyeken is jól él.

Összefoglalva tehát, a növények nem csak szebbé, otthonosabbá, de egészségesebbé is teszik környezetünket. Itt az ideje tehát, hogy eddigi előítéleteidet félretéve elhidd, nem a kaktusz az egyetlen, ami képes megélni a szobádban. Hiszen egyik növény sem vágyik többre egy kevés víznél és gondoskodásnál.

Ami fontos: tartsd tisztán a növények levelét, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat. A virágföld felszíne is legyen törmeléktől mentes, hiszen a szűrés egy része itt megy végbe.

(KamaszPanasz - M.N., Ő.B., Forrás: healthychild.org,www.zone10.com)