rezsiválság
#Zöldövezet

Mit jelent a rezsiválság a kamaszok szemszögéből nézve?

2023.05.15.
2 perces olvasási idő

Rezsiválság - szinte nincs olyan nap, amikor ne hangzana el ez a szó. Mindenki a saját bőrén érezte és érzi a hatásait, ki tudja, hogy meddig marad még velünk és teszi nehezebbé a napjainkat.

A szüleid mindent megtesznek azért, hogy semmiben se szenvedj hiányt, de sok esetben elérik azt a határt, amin már nem lehet átlépni. A nincsből ugyanis nem lehet gazdálkodni. Minden sokkal drágább lett, az infláció lemondások sorozatát hozza, újabb és újabb áldozatokkal jár.

Így tűnik el minden, ami nem létszükséglet. Nem tudsz annyiszor moziba menni, edzőterembe járni, nem cserélheted le az alig viselt márkás cipődet egy másik márkás cipőre, nem hívhatod meg az osztálytársaidat egy fagyira vagy hamburgerre. Kényelmetlen helyzet, de meg kell barátkoznod vele.

Mi az, amit kamaszként emiatt átélsz?

Mindenkinek nehéz: annak is, aki eleve hozzá van szokva a szűkös anyagi körülményekhez (hiszen most még annyi sem marad, mint addig), és annak is, aki eddig soha nem ismerte a pénz hiányát. Hiába a mondás, miszerint a “pénz nem boldogít”, a hiánya - mivel csaknem mindent a pénz mozgat - bizony stresszt okoz. A pénz nem garancia a boldogságra, de sokkal könnyebbé és sokkal élvezetesebbé teszi a mindennapokat.

A jelenlegi helyzetben sok család életét keseríti meg az a pénzügyi stressz, amit a rezsiválság és az infláció okoz. Mindez az életed valamennyi területére ki fog hatni, hosszú távon pedig szorongáshoz, fejfájáshoz, gyomorpanaszokhoz is vezethet. Mert látod, hogy minden rossz irányba változik, mert érzed, hogy emiatt aggódnak a szüleid, mert felőröl a tudat, hogy vannak dolgok, amik rajtad kívül állóak és nincs rájuk hatásod.

Mi az amit kénytelen vagy átélni?

  • félelem
  • aggodalmaskodás
  • kiszolgáltatottság
  • pánik
  • negatív jövőkép
  • bizonytalanság
  • szorongás
  • idegesség
  • harag
  • reménytelenség

Mit tehetsz a kialakult helyzetben? Segíts a családodnak a spórolásban!

Semmiképpen sem szabad a problémát félvállról venned: kamaszként már van némi fogalmad a családod anyagi lehetőségeiről annak ellenére is, hogy a szüleid titkolni próbálják a gondokat. Igen. A takarékoskodás lemondással fog járni. De mennyivel jobb most lemondani a hiper drága mobilról, mint két hónap múlva a menzai étkezésről. Be kell látnod, most olyan időket élünk, amikor tervezni kell és megfontolni minden lépést.

  • változtatnod kell a pénzköltési szokásaidon
  • valóban csak azt szabad megvásárolnod, amire mindenképpen szükséged van - a döntés a te kezedben van
  • az élelmiszerek vásárlásánál is légy tudatosabb: a csokik, nassolnivalók terén nem kell lemondani a minőségről, de kordában lehet tartani a mennyiséget (ez az egészséged megőrzése szempontjából egyébként is fontos lenne)
  • nem azon kell rágódnod, hogy mi lesz 1-5-10 hónap múlva - a problémát MOST kell orvosolni. Felejtsd el katasztrófa-gondolkodást - csak a jelenre koncentrálj
  • ne kapkodj, az nem vezet sehová
  • alaposan át kell nézned, hogy mik azok a költségek, amikből le tudsz faragni (élelmiszerek, előfizetések, tagdíjak stb.)
  • vállalhatsz munkát - a lehetőségek tárháza szerencsére nagyon gazdag: az árúfeltöltéstől kezdve, a korrepetáláson át, a takarításig bármi szóba jöhet, nyári szünetben mindenképp, iskolaidőben pedig alkalmanként. A pluszbevétel oldja majd a feszültséget, és magabiztossá tesz, hogy te is részt veszel a családi kassza gyarapításában

A válság lehet veszély és lehet esély - te melyiket választod?

A kialakult krízisre kétféleképpen reagálhatsz: vagy félni fogsz és szorongani, ami veszélyt jelent, vagy a trauma hatására olyan fel nem használt energiák szabadulnak fel benned, amelyek előre visznek és esélyt adnak az alkalmazkodásra és a fejlődésre. A válságot nem lehet legyőzni depresszióval, ami tehetetlenné és reményvesztetté tesz. Az izoláció nem megoldás, ahogy az alkoholba, vagy a pótszerekhez való menekülés sem.

Meg kell találnod azokat a tevékenységeket, amelyek regenerálódást és feltöltődést biztosítanak, meg kell keresned az örömforrásokat, amelyek segítenek majd abban, hogy ne csak küzdelemként gondolj a mindennapjaidra.

Adj esélyt magadnak és a családodnak arra, hogy vállvetve mérsékelni tudjátok a válság okozta feszültséget.

(Szerző: Faar Ida, újságíró, Felhasznált irodalom: https://telex.hu)