#Táplálkozás

Harcosok étrendje: hatékony vagy veszélyes diéta?

2012.11.06.
2 perces olvasási idő

Egy merőben új, mégis régóta ismert, de nem definiált módszer a Harcosok étrendje, megalkotója egy kommandós, Ori Hofmekler, akinek étrend- és edzésmódszereivel egyetért jó néhány táplálkozási szakember, orvos, világszínvonalú sportoló, harcművész.

A módszer az ösztönös igényeinkre épül, arra a felismerésre, hogy a testünk mindig tudja, hogy mikor, mire van szüksége. Az étrend alapja az a természetes napi ciklus, ami az evolúció során alakult ki. Mindenki magáévá teheti, de néhány dolgot nem árt figyelembe venni.

Prof. Dr. Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke szerint a táplálkozással összefüggő betegségek jelentős része megelőzhető egészséges táplálkozással, a legnagyobb gond pedig a szokásainkkal van. Mást és máskor eszünk, mint kellene. A MET ezért is talált stratégiai partnerre a Harcosok étrendje magyarországi képviselőiben.

Időszakos koplalás lenne?

étrendAz étrend megengedi, hogy este egy egészséges és kiadós vacsorával jutalmazzuk magunkat, de fontos a határok betartása, mint ahogyan napközben sem kell éheznünk. Együnk napközben keveset, reggelire például egy joghurtot vagy gyümölcsöt, kora délután pedig egy könnyű salátát, ez lesz az alulevési szakasz. Este - a túlevési szakaszban - viszont bőségesen vacsorázzunk, a legideálisabb 7 óra környékén, így marad idő az emésztésre, jól alszunk, reggel pedig kipihenve ébredünk. Aki 10 óra környékén még éhes, megehet egy almát vagy egy joghurtot, nincs megtiltva.

Amennyiben betartjuk ezt az irányt, 1-2 hónap alatt érezni fogjuk, hogy napközben kirobbanóan energikusak vagyunk, a munkára és a tanulásra tudunk koncentrálni, a szervezetünk nincs az emésztéssel leterhelve. Eltűnik az ebéd utáni bágyadtság és fáradtság.

"Mit csinál a szervezetünk napközben?

Testünk zsírt éget és méregtelenít.

Emésztőrendszerünk pihenne, ha hagynánk."

Fontos a mikor, mennyit és milyen elosztásban tényező, amely változtatható, ha nem érezzük magunkat jól, szédülünk vagy gyomorégésünk van az időszakos koplalástól.

Nem ajánlott a diéta az 1. típusú cukorbetegeknek, az izomsorvadásos betegeknek, valamint a pici gyerekeknek és az időseknek.

Túlevés? Inkább ne!

"Már gyermekkorban elsajátítható a módszer, nem feltétlenül kell össze nem illő, laktató reggelit enni, amely befolyásolja az emésztést, meghatározza a napot, a teljesítményt. Fontos arra is figyelni, hogy a túlsúlyos emberek hajlamosak „túlenni” magukat, nekik még inkább lényeges a mérték. Prof. Dr. Halmy László pedig mindenkinek ajánlja a mozgást, a sportot, legyen az hetente egyszer, vagy többször, ne feledjük, az étrend eredetileg harcosoknak készült.

Kérjük ki orvosunk véleményét!

Kíváncsiak voltunk, mit szól a különböző diétákhoz, étrendekhez a háziorvos. Dr. Hertelendy László úgy véli: amennyiben egészségesek vagyunk, akkor nem is kötelező, de érdemes egyeztetni a háziorvossal, mielőtt elkezdjük az életmódváltást. Ha van betegségünk, különösen anyagcsere, hormonális probléma, magas vérnyomás, akkor feltétlenül indokolt beszélnünk az orvosunkkal, a diéták ugyanis kihathatnak a konkrét betegség súlyosságára és lefolyására – mondja Hertelendy doktor. Minden diétára igaz, minden fajta tudományosság nélkül, hogy ha csökken az energia bevitele, akkor a súly is csökkenni fog, ezért szinte minden diéta lehet eredményes. A hirtelen, meggondolatlanul elkezdett, szélsőséges diéták és étrendek azonban komoly bajokat okozhatnak.

Ki mint veti ágyát…

Meiszner Katalin táplálkozási tanácsadó úgy véli, az egészséges táplálkozás rendkívül összetett kérdés, kell hozzá megfelelő elméleti, szakmai tudás, és nyitottság a befogadására. Mindenkinek meg kell határoznia, mit szeretne elérni, mire szeretné cserélni a meglévő étrendjét.

Turcsák Katalin dietetikus a napi többszöri, leginkább ötszöri, kis volumenű étkezések híve, azt tanácsolja a pácienseinek, hogy legyen kiadós a reggeli és az ebéd, a vacsora pedig kímélő.

(T. A.)

Kapcsolódó címkék

étrend