táplálkozás
#Táplálkozás

Táplálkozz okosan, hogy okos légy!

2015.01.05.
1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy bizonyos ételek fogyasztása tényleg okosabbá, boldogabbá vagy stressztűrőbbé tesz bennünket? Íme néhány tipp, melyekkel erősítheted a memóriádat.

Már régóta felfedezték, hogy az étel, amit megeszünk, hatással van a hangulatunkra, a gondolatainkra, a cselekedeteinkre. Tudtad azt, hogy például a depresszió és az agresszivitás összefüggésben áll a káros zsírokban gazdag, de zöldségben és gyümölcsben szegény étkezéssel? Vagy, hogy a hal és a tenger gyümölcseinek fogyasztása csökkenti az elmebaj és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát? Illetve, hogy a tea egyfajta nyugodt, ám mégis éber tudatállapotot okozhat?

Memóriádat, éberségedet, hangulatodat mind befolyásolhatod táplálkozási szokásaiddal. Noha az intelligencia és az agyműködés összetett, és sok testi folyamatot is magában foglal, van néhány kulcsfontosságú tápanyag, melyek fokozzák az agyi tevékenységet.Táplálkozz okosan, hogy okos légy!

Ételek, melyek fokozzák az agyműködést

Antioxidánsok: Azok az ételek és táplálékkiegészítők, melyek antioxidánsokat (omega-3 zsírsavakat, természetes növényi vegyületeket) tartalmaznak, fokozzák az agyműködést és segítenek a szellemi frissesség megőrzésében. Omega-3 zsírsavakat főként a tenger gyümölcseiben találhatunk. A lazac, az óriás laposhal, a fésűkagyló mind segítenek az idegesség, a düh csökkentésében, illetve az agysejtek regenerálódásában. Nem szereted a halat? Semmi gond, antioxidánsokat tartalmaznak a sötét színű zöldségek és gyümölcsök, valamint a zöldtea is.

B-vitamin: A B-vitaminokat mintha csak az agynak találták volna ki, az idegrendszer nélkülözhetetlen forrásai. A különböző B-vitaminoknak - különösen a folsavnak, B6-nak és a kolinnak - nagy szerepe van azon üzenetek továbbításában, melyeket az agyunk küld az idegeinknek. A B-vitaminban gazdag ételek tárháza igen gazdag.

Folsavat a sötétzöld zöldségek tartalmaznak nagy mennyiségben, mint például a spenót, spárga, fejes saláta, paszternák vagy a zöldfőzelékfélék. Ide sorolhatóak a különféle babok is. Nincs más dolgunk, mint feltörni egy tojást, ha kolinhoz szeretnénk jutni. A tojássárga bővelkedik a B-vitamin ezen fajtájában. Megtalálható még a szójababban, a mogyoróvajban, a burgonyában és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben is.

E-vitamin: Sokan napi keresztrejtvényfejtéssel vagy Sodukuval próbálják megelőzni a szellemi hanyatlást. Az E-vitaminban gazdag ételek szintén segítenek a mentális frissesség megőrzésében. Az E-vitamin, különösen, ha C-vitaminnal együtt fejtheti ki hatását, segít megelőzni az időskori elbutulás kialakulását. E-vitaminban bővelkedő ételek a mustár, a karórépa, a spenót és a brokkoli. Ha nincs ínyedre a zöld szín, fogyassz napraforgómagot, mandulát vagy olívabogyót, hogy meglegyen a mindennapra szükséges E-vitamin adagod.

(WEBBeteg)