vitamin
#Vitaminszótár

E-vitamin

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Antioxidáns hatású, és javítja az immunrendszer működését, megtalálható a búzacsírában, a gabonafélékben, a mogyorófélékben, a zöldségek és a magvak olajaiban, valamint a sötétzöld zöldségekben.

Zsírban oldódó vitamin, szerepe elsősorban az idegrendszer védelme. Antioxidáns hatása miatt fontos szerepe van a szervezet szabadgyökök elleni védekező-rendszerében. Így védő hatást fejt ki daganatos betegségek és szívinfarktus megelőzésében is. Védelmet nyújthat olyan betegségekkel szemben is, amelyeket különböző mérgezések okoznak (például a levegő szennyezettsége miatt), valamint a premenstruációs szindróma, szembetegségek (például hályogok kialakulása), neurológiai betegségekkel szemben (Alzheimer-kór), az ultraibolya sugárzás ellen, valamint a cukorbetegség ellen is. Segít továbbá a glükóz feldolgozásában is.

E-vitamin esetében sem hiányának, sem túladagolásának tünetei nem ismertek. A táplálékkal bevitt E-vitamin mintegy 20-40%-a szívódik fel, a többi a széklettel ürül. A májban és az izmokban raktározódik elsősorban.

A következő betegségekkel hozható kapcsolatba: hiányában anémia, égési sérülések, epilepszia gyermekek esetében, immunrendszeri problémák idősebbek esetén, időszakos sántítás. Az ajánlott mennyiség belőle 100 és 400 mg között változhat, viszont különböző típusaiból akár 1000 mg-os adagokat is felírhatnak naponta. Hiányállapot változatos táplálkozás esetén nem fordul elő.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

vitamin