só
#Táplálkozás

Mindent a sóról

2015.02.22.
1 perces olvasási idő

A só az egyik legtermészetesebb ételízesítőnk. A víz és a só életünk építőelemei, nélkülük nem létezhetne élet a Földön. Vagyis fogyasztásuk rendkívül fontos. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyet fogyasztunk. Különösen a helytelen sófogyasztás lehet káros.

A kémiában csak nátrium-kloridként emlegetjük. Mint a nevéből is kiderül, két fő alkotó eleme a nátrium és a klór. A sót rengeteg ételhez használjuk, sőt, ha nem érezzük, hiányoljuk is. Sajnos sokan sokkal több sót fogyasztanak el, mint amennyit szabadna. Bár ezt mi nem is érezzük most. Majd 10-20 év múlva komoly problémáink adódhatnak.

Hogy ezt megelőzd, érdemes mindig odafigyelni arra, hogy ne vigyél be nagy mennyiségű sót a szervezetedbe. Most mondhatod magadnak a képernyő előtt: "ez butaság, már hogy lehetnék beteg a sótól?" De valóban megbetegedhetsz tőle!

Milyen betegséged lehet a sótól?

Nem szabad túlzásba vinni a sófogyasztástVesekő: A mértéktelen sófogyasztás első számú betegsége a magas vérnyomás után. Ha sok sót fogyasztasz, akkor a vérnyomásod megnő, viszont a veséd nem biztos, hogy fel tudja dolgozni a hirtelen jött sóáradatot. Ráadásul a vesekő egy igen kellemetlen betegség, ami miatt kórházba is lehet kerülni. Nem mellékesen, ha egy bizonyos idő után nem sikerül kivizelned a kődarabokat, akkor bizony számíthatsz egy műtéti beavatkozásra is. Aki hajlamos a vesekőre, annak télen-nyáron kötelező a napi 3 liter folyadék fogyasztása! Ha valakinek a családodban van, vagy volt veseköve, akkor igyál nagyon sokat, és tényleg csak kis mennyiségben használd a sót!

Magas vérnyomás: A sóban lévő nátriumnak vízmegkötő hatása van. Ha sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe, akkor az bekerül a vérbe. A sok sóval terhelt vérrel együtt az erek nem tudnak nagyobbodni, így pedig kialakul a magas vérnyomás.

Érrendszeri- és szívproblémák: Ha a vérnyomás nő, az a tested motorját egyre jobban megdolgoztatja. A szív egy ideig természetesen bírja a terhelést, főleg amíg fiatal vagy. Ám egy idő után, ahogyan te is öregszel, úgy a szerveid is megöregednek. Utána, ha nem figyelsz arra, hogy a vérnyomásod milyen, akkor szívproblémáid is lehetnek. A magas vérnyomás gyengítheti a vérereket, tehát oda több minden rakódik le. Ha azok az erek eltömődnek, amelyek a szívet és az agyat táplálják, akkor akár szívinfarktust is lehet kapni, ami halálos kimenetelű lehet. Nem hiába halnak meg olyan sokan azok, akiknek magas vérnyomásuk van.

Csökkentsd a só fogyasztását!

Hogyha nem szeretnél 50-60 éves koros körül komoly betegségekkel küzdeni, akkor érdemes csökkentened a só bevitelét a szervezetedbe. Természetesen teljesen a sót sem szabad megvonni a szervezetedtől, hiszen mint minden ételre, erre is szüksége van a testednek, viszont csak minimális mennyiségben!

(Gy.A.)