húsleves
#Táplálkozás

Ismerd meg a gyógyító tyúkhúsleves titkát!

2023.11.25.
2 perces olvasási idő

Fáradt vagy, tüsszögsz, fáj a fejed, bedugult az orrod, majd szétszakad a torkod, amikor nyelsz és köhögési inger gyötör? Akkor a megfázás, a nátha, a felső légúti vírusos megbetegedések egyike, vagy az influenza “kopogtat az ajtódon”. Gyorsan tenned kell valamit a tüneteid enyhítése és a betegség elhatalmasodásának megakadályozása érdekében. Vesd be te is a gyógyító hatásáról ismert tyúkhúslevest - csak a hasznodra lehet.

Legenda, hiedelem vagy maga a valóság?

A nagyi forrón gőzölgő tyúkhúslevesére sokan esküsznek annak ellenére is, hogy vannak, akik szkeptikusan állnak ehhez a legismertebb házi “orvossághoz”. Nincs rá egységes recept - ahány ház, annyi féle elkészítésl. Három dolog azonban mindenhol közös bennük: forró, tyúkhúsból készül, maximális szeretettel. Bár a hitetlenek csak legendának tartják a pozitív hatásait,viszont a kedvező tapasztalatok miatt már a 12.században is nagy becsben tartották ezt a tápláló, erősítő és könnyen emészthető fogást.

Mi a tyúkhúsleves titka?

Ma már tudományos vizsgálatokkal is bizonyított a tyúkhúsleves hatásossága.

  • Segít megszüntetni az orrdugulást

A tyúkhúsleves fogyasztása jobban csökkenti az orrdugulást, mintha pusztán csak meleg teát innál. Ennek az a magyarázata, hogy a szagláshoz, vagy az ízleléshez kapcsolódó mechanizmusokon keresztül növeli az orrváladék viszkozitását, ami megkönnyíti annak eltávolítását. A meleg, párolgó folyadék emellett még jót tesz a légutaknak is, a pára belégzése lazítja a légutakban lévő váladékot is.

  • Erősíti az immunrendszert

Ezt az elkészítéséhez használt zöldségfélék fitotápanyagainak és antioxidánsainak köszönheti. A leveszöldségekben, - sárgarépában, fehérrépában, karalábéban és zellerben sok vitamin és ásványi is anyag van. Ezek az immunerősítő tápanyagok, vitaminok és antioxidánsok hozzájárulnak a baktériumok és vírusok legyőzéséhez. A hatóanyagok egy része a hő hatására ugyan megsemmisül, de a megmaradó jótékony összetevők nagy segítséget jelenthetnek a tünetek enyhítésére.

  • Csökkenti a gyulladást, segít a fertőzés legyőzésében

Újabb kutatások szerint a tyúkhúsleves képes megakadályozni a fehérvérsejtek okozta gyulladást, így a felső légúti gyulladás megszüntetésében jelentős szerepe van. A tyúkhús gazdag karnozinban ami egyes tanulmányok szerint csökkenti az orrban és a torokban tapasztalható kellemetlen érzést.

  • Enyhe vírusölő hatással rendelkezik

A levesben található fűszerek és összetevők - vöröshagyma, fokhagyma, bors - enyhe vírusölő hatással rendelkeznek. Erősebb megfázás esetén a kész levesbe még egy-két gerezd fokhagymát is belevághatsz, így a fertőtlenítő és vírusölő hatása még inkább érvényesül.

  • Könnyen emészthető, nem terheli meg a szervezetedet

A szervezetednek energiára van szüksége ahhoz, hogy a betegséget legyőzze. A húsleves könnyen emészthető, egészséges energia forrást biztosít.

  • A tyúkhús kitűnő fehérjeforrás

A benne található ásványi anyagok - a cink,a magnézium, a vas, a kálium és a nátrium - hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.

  • Jót tesz a bélrendszernek

A bélrendszered állapota nagymértékben meghatározza az immunrendszered működésének hatékonyságát. Ha tyúkhúslevest eszel, akkor a benne található glükozamin hozzájárul a bélnyálkahártyád egészségének fenntartásához, közvetve az immunrendszered erősítéséhez.

  • Segít a megfelelő folyadékbevitel biztosításában

Lázas állapotokban erre különösen nagy figyelmet kell fordítani, egyrészt a kiszáradás megakadályozása érdekében, másrészt a nyálkahártyák nedvesen tartása segíti a gyógyulási folyamatokat.

A tyúkhúsleves emellett még placebo-hatással is rendelkezik. Ez a tudományosan jól dokumentált jelenség az elméd és tested szoros kapcsolatán alapul. Amikor beteg vagy és megtapasztalod a szeretteid féltő gondoskodását, azt, hogy kifejezetten miattad, neked, a gyógyulásod érdekében készítik el a forrón gőzőlgő levest, hinni és tudni fogod, hogy az elfogyasztása használni fog.

… és használni fog.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: