táplálékkiegészítő
#Táplálkozás

Mire jók a táplálékkiegészítők?

2015.07.15.
2 perces olvasási idő

Sokan bíznak a különböző táplálékkiegészítő bogyókban, pezsgőtablettákban, pedig ezek se jók mindenre. Milyen esetben és hogyan használhatjuk őket nyugodtan, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A táplálékkiegészítők olyan termékek, amelyektől nem várható betegségmegelőző, gyógyító hatás.

Nem használhatjuk például étkezés helyett, nem tudják kivédeni a helytelen szokások, a dohányzás, a mozgásszegény életmód következményeit. Alkalmazásuk ráadásul nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást, az esetleg szükséges kezelést, a nem megfelelő adagolás pedig gátolhatja egyéb anyagok felszívódását.

A táplálékkiegészítők az 1980-as években tűntek fel, kezdetben pezsgőtabletták formájában. Ezek korábban főként ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaztak a napi javasolt fogyasztási mennyiségben. A felhasznált hatóanyagok köre azonban folyamatosan bővül. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tapasztalata szerint olykor tisztázatlan élettani hatású vagy gyógyszerhatóanyagok is megjelenhetnek e készítményekben.

Tilos a gyógyító hatás sugalmazása is

A fogyasztóknak sokszor nincsenek speciális ismereteik erről és nem ismerik fel a hatóanyagokban rejlő veszélyeket. A termékeken feltüntetett tájékoztatókat éppen ezért a hatóság rendszeresen vizsgálja.
Előírás például, hogy az étrendkiegészítők nem tulajdoníthatnak az élelmiszernek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságokat.

Tilos a betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítás is, amely azt jelenti ki, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer fogyasztása jelentősen csökkenti valamelyik betegség kialakulásának a kockázatát.

Mire jók a táplálékkiegészítők?

Vannak azonban, akik kifejezetten jónak tartják e készítmények megfelelő, és egyénre szabott(!) alkalmazását.

A különböző konyhai műveletek csökkentik az élelmiszerek ásványi anyag- és vitamintartalmát, ráadásul a különböző környezeti hatások, s az életmódunk miatt a szervezetünkben olyan változások mennek végbe, amelyek következtében megnő az igény ezek iránt az úgynevezett minőségi táplálékok iránt - osztotta meg véleményét a WEBBeteggel Dr. Szomják Edit belgyógyász, klinikai főorvos, aki tehát fontosnak tartja ezek pótlását, akár táplálékkiegészítőkkel is.

Egyre nagyobb számban jelennek meg olyan fitoterápiás vagy gyógyhatású készítmények (nem gyógyszerek!), amelyeket többnyire étrendkiegészítőnek, gyógyhatású élelmiszernek, funkcionális élelmiszernek neveznek.

Dr. Szomják Edit azt mondja, a táplálékkiegészítők - különösen az antioxidánsok - bizonyítottan segítenek a mérgező anyagok okozta sejt- és szöveti károsodások megakadályozásában. Ezeken kívül egyes gyógyszerek, az alkohol, a dohányzás és a stressz megakadályozzák bizonyos anyagok felszívódását, s még kitűnő étrenddel sem lehet gyorsan pótolni az így kialakult hiányt.

A gyógynövények és táplálékkiegészítők használata tehát - a fenti megszorítások mellett - véleménye szerint indokolt, azok hatékonyságát sok esetben klinikai vizsgálatok is igazolják.

(WEBBeteg)