dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Dohányzás pro és kontra

2009.07.03.
2 perces olvasási idő

Az életünkben gyakorlatilag mindennek van pozitív és negatív oldala. Ami a dohányzást illeti, pillanatok alatt fel tudjuk sorolni a cigizés ellen szóló érveket, de mellette aligha tudnánk érvelni.

Egyáltalán lehet-e pozitív vonatkozása egy, az egészséget súlyosan károsító rossz szokásnak? Lehet, hogy cigivel a kezünkben vagányabbnak tűnhetünk a többiek előtt, lehet, hogy ideig-óráig megnyugvást, pár percig tartó élvezetet adhat.

A dohányzás elleni érveket most igyekszünk röviden összefoglalni, felsorolni. Előszöris, a dohányzók körében sokkal Dohányzás pro és kontragyakoribb a szájüregi daganatok előfordulása. Sőt, számtalan, gyógyítható, illetve gyógyíthatatlan betegség előidézője lehet. Arról nem is beszélve, hogy a dohányzó ember dohányos szájszaga igen kellemetlen tud lenni nemdohányzó partnere számára.

A rossz leheleten túl feltétlenül meg kell említeni a cigizés miatt elszíneződő, foltossá váló fogakat.
A dohányzás mellett szóló érveket egyértelműen felülírják az ellene szóló tények.

Leszokni mielőbb!

A füstszűrős cigarettát szívó emberek leszokása ráadásul sokkal inkább nehezített: a felszívódó nikotin mennyisége esetükben a hagyományoshoz képest a kétszeres is lehet, így a cigaretta iránti függőségi vágy sokkal komolyabb lehet. De a ’jobb később, mint soha’ elvén sosem lehet elég korán vagy későn leszokni a cigarettázásról.

A dohányzás hatása az idegrendszerre

A dohányzás következményei között igen drasztikus okokkal is számolni kell. A vérkeringésbe kerülő nikotin 7 másodpercen belül eléri az agyat, s a súlyos függőségi állapotot fenntartó kokainhoz vagy az amfetamin-származékokhoz hasonló hatást eredményez.
Az éberségi állapotot és a szellemi teljesítményt fokozza, így a dohányban jelenlévő nikotin gyakorlatilag egy krónikus, állandóan visszatérő hiányérzetet okoz. A skizofrén betegek esetében ez az állapot a vizsgálatok szerint fokozottan igaz.

A nikotin jelenlétének és hiányának következményei.

Jelenleg is folynak kutatások a szorongásos zavarok és a dohányfüggőség összefüggését vizsgálva. A dohányzás bizonyítottan növeli az Alzheimer-kór az agysorvadás, az erőteljes memóriaromlás kockázatát. A cigizést abbahagyó ember szervezete komoly feszültséggel reagál a megvonásra, koncentrációs zavarai adódhatnak, ingerlékenység, enyhe aluszékonyság, depresszió kíséretében.

Tanulmányok rámutatnak, hogy a dohányzók között lényegesen magasabb az impotensek aránya. A várandós nők dohányzása súlyos következményekkel járhat a fejlődő magzati szervezetre.

Gyógyíthatatlan betegségek pár percnyi élvezetért?

A dohányzás mindamellett, hogy daganatos megbetegedést és szív-érrendszeri problémákat okozhat, az idegrendszeri működéseket is jelentősen károsíthatja, így számos esetben gyógyíthatatlan betegségek kialakulásáért tehető felelőssé. Mennyi betegség mindössze néhány percnyi élvezetért cserébe…

Érdemes tehát mérlegelni: valóban megéri ennyit kockáztatni?

(O.K.T.)