dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Mi is az a „third-hand” dohányzás?

2010.12.01.
2 perces olvasási idő

A third-hand dohányzás tulajdonképpen azokat a felületeket érinti, amellyel a dohányos közvetlenül érintkezik. Kanapék, ruhák szövetek és egyéb berendezési tárgyak. Ezek ugyanúgy veszélyesek a többi emberre is, főleg a kisgyerekekre, akik kúsznak-másznak és lépten-nyomon, mindent a szájukba vesznek, ezáltal rengeteg – dohányzásból származó – fertőzést kaphatnak el.

Fontos tudni, hogy nem tudsz olyan izolált cigarettázó helyiséget kialakítani, ami nem érintene másokat. A dohányfüst, még ha nem is látod, ott van a levegőben több mint 60 féle káros anyagot tartalmazva. Azzal, hogy kinyitod az ablakot, vagy kijelölsz egy helyet még nem fog eltűnni a lakásból. Az egyetlen módja, hogy ne legyenek kitéve ennek a veszélynek a gyerekek és a nem-dohányzó felnőttek, hogy a lakásban és az autóban soha nem dohányzol! Ráadásul ezáltal, hogy nem-dohányzó zónákat hozol létre, segíthetsz magadnak a leszokásban és a gyerekeidnek, hogy ne szokjanak rá!

Szeretnél egy újabb indokot, hogy leszokj a dohányzásról? Vagy az újévi fogadalom-listádat akarod megnövelni? Tudtad, hogy csak kint cigizel, vagy akkor, ha kisgyermekek nincsenek otthon, megóvod ugyan a passzív dohányzástól, de rengeteg káros anyagot juttathatsz a szervezetükbe?

Egy tanulmány megmutatta, hogy azzal, hogy eloltunk, egy cigarettát a különböző káros anyagok még nem tűnnek el! Ugyanúgy ott lesznek a levegőben, és bár nem látod, mégis az egész családod hatalmas veszélynek van kitéve. Nos, valahogy ez lenne a definíciója a third-hand dohányzásnak.

Kismamák!

Ez a tanulmány első sorban arra akart rávilágítani, hogy milyen egészségügyi kockázatnak teszik ki a felnőttek a gyerekeket, és a közvetlen környezetükben élőket, még ha nem is dohányoznak velük egy légtérben. Ez a kutatás alapjaiban változtathatja meg dohányzási szokásainkat a lakáson belül!

Mikor te dohányzol, teljesen mindegy, hogy hol az apró méreganyagok ráragadnak a hajadra és a bőrödre egyaránt. Ezeket a mérgeket te magaddal hurcolod. Amikor érintkezel a babáddal, ezeket a méreganyagokat ő is megkapja. És, ha te még szoptatsz, ezek a méreganyagok az anyatejen keresztül is bejutnak a kicsi szervezetébe. Ezért, ha már nem tudsz leszokni a dohányzásról még gyereked van, inkább etesd cumisüvegből!

Mérgek a füstben

Ezek az apró szemcsék a Nemzetközi Toxikológiai Program által bizonyítottan mérgek. Több mint 250 méreg található a cigarettafüstben, például mérgező gázok, vegyszerek, fémek melyek hidrogén-cianidot tartalmaznak, szén-monoxid, bután, ammónia, toluol (festékhígítókban használják), arzén, ólom, króm (acélgyártáshoz használják), kadmium (elemeket állítanak elő belőle), és polónium-210 (amely egy erősen radioaktív, rákkeltő anyag). Ezen kívül 11 különösen veszélyes 1. osztályba sorolt rákkeltő anyag.

Bár mindenki, aki a dohányossal egy légtérben tartózkodik, veszélyben van, mégis a legnagyobb veszélyben a kisgyermekek vannak. Mivel ők érintkeznek a legtöbb felülettel, és ők fognak meg mindent, majd veszik a szájukba magát a tárgyat vagy a kezüket. Ezáltal pedig mindazt a rengeteg szennyeződést is, amelyet a dohányosok hagynak maguk után!

Óvjuk a gyerekeket!

Már a kis mennyiségű mérgek jelenléte is meglehetősen rontja a gyerekek tanulási és fejlődési képességét. Egyes kutatók szerint a gyerekek ezek miatt a mérgek miatt olvastak rosszabbul vagy gondolkodtak tovább, mint az átlag gyerekek. A megoldás egészen egyszerű, nem szabad olyan helyen dohányozni, ahol a gyermekeink nap, mint nap járkálnak.

A veszély igenis valós. Ezért fontos, hogy mindenki tudatában legyen ennek a veszélynek. „Fel kellett nyitni az emberek szemét újabb hátrányairól is a dohányzásnak, talán így majd többen teszik le a cigarettát” – nyilatkozta egy amerikai professzor.

Egy felmérés eredménye igencsak meglepő. A nemdohányzók 95,4%-a míg a dohányzók 84.1%-a gondolja úgy, hogy a passzív dohányzás árthat a gyerekeknek. A nemdohányzók 65.2%-a míg a dohányosok 43.3%-a vélte úgy, hogy a third-hand dohányzás káros az egészségre.

Kissé ijesztő, hogy a füstöt a lakásból a nem dohányzók 88.4%-a míg a dohányzók 26.7%-a tiltotta ki. Viszont abban mindkét tábor egyetértett, hogy a lakásban való dohányzás káros a gyerekekre.

Ez a tanulmány remélhetőleg, még inkább elő fogja segíteni a dohányzásról való leszokást! Hisz egyre többen ismerik el az ez által okozott károkat, és szép lassan egyre többen mennek majd az utcára dohányozni! Érdemes lesz odafigyelni erre a tényre, ez a jövő kampánya!

(Cs.B)