cigaretta
#Drog, cigi, alkohol

Mit tartalmaz a cigaretta?

2021.11.26.
1 perces olvasási idő

A cigi - a mindenki által ismert nikotinon kívül - még 4000 különböző anyagot tartalmaz, melyek többségükben szintén károsak az emberi szervezetre. Te tudod, mi minden kerül a szervezetedbe, ha cigizel?

Szinte hihetetlen, hogy ezek mind egy cigarettában találhatóak. És ezek jelentős része ártalmas vagy még ezen felül rákkeltő hatású is.

Ilyen például a benzol, az ammónia, az aceton és a bután is. Ezek lerakódnak a tüdőben, így folyamatosan csökkentve annak légzőfelületét, a lerakódott kátránytól a tüdő szürkésfekete színű lesz. Ezért is van, hogy például a dohányosok általában nem valami jó futók, és a lépcsőmászást is maratonként élik meg. A dohányfüst jelentős mennyiségben tartalmaz szén-monoxidot is, ami a tökéletlen égés terméke és szintén káros az egészségre.

A nikotin hatása

A függőség kialakulásáért egyértelműen a nikotin felelős. (A nikotin erős drog melyből 20-60mg már halálos) Nikotinmérgezés során szédülést, fejfájást, hányingert, izzadást okoz. Ezt az első alkalommal is tapasztalhatják azok, akik kipróbálják. A tartós nikotinbevitel érszűkületet, gyomorfekélyt, légúti betegségeket okozhat, és általában okoz is.

A nikotin-függőség a dopamin nevű hormon „felszabadulásával” jár. Ettől lesznek a cigizők jobb kedvűek, koncentráló képességük nő, csökkenti a szorongást, emeli a pulzusszámot, vérnyomást, cukor,- és májanyagcserét, gyomorsavtermelést. A cigivel juttatható a leggyorsabban és leghatékonyabban a nikotin az agyba, röpke 7 másodperc alatt!

A dohányzás károsító hatásai

A nikotinbevitelnél már említett érszűkületnek súlyos következményei lehetnek. A szívinfarktus, az amputáció, trombózis, és az embólia (vérrög) kialakulásának kockázata megnő. A cigiben található rákkeltő anyagok, szinte minden ráktípus kialakulásához hozzájárulnak, mint például a szájüregi, -a gége, és a tüdődaganathoz is. A gyomorsavtermelés növekedése és az ezáltal kialakuló gyomorfekély, a gyomordaganat kialakulását segíti elő.

A dohányosok élete tehát nem csak megrövidül, hanem életminőségük romlik is. A dohányosok fizikai teherbírása, az átlagemberéhez képest jelentősen kisebb. Gyakran asztmarohamok, szűnni nem akaró köhögés, fulladás áll ezek hátterében.

(WEBBeteg)