cigi
#Drog, cigi, alkohol

Leszokás a dohányzásról: egy gyakori ellenérv

2022.03.21.
1 perces olvasási idő

Ez bizony a közösség ereje. Tinédzser vagy, emiatt életed középpontjában a közösségi életed áll. De gondoltál már arra, hogy a társaságod és a szokásaitok hogyan befolyásolhatják a döntéseidet? Befolyással vannak a barátaid a dohányzási szokásaidra? Talán a leszokást is azért halogatod, mert velük ez az egyik közös programod? Van néhány tanácsunk számodra.

Barátok vs. dohányzás

Olyan emberekkel veszed magad körbe, akikkel hasonló dolgokat csináltok, ugye? Nos, azok a tinik, akik dohányoznak, általában olyan emberekkel lógnak, akik szintén dohányoznak. Szóval mit csinálsz, ha szeretnél leszokni, de a barátaid nem? Megváltoznak ezek a kapcsolatok, miközben próbálsz leszokni? Íme, néhány tanács, ha a döntésed átalakítja a kapcsolataidat, és tippek, hogy hogyan készülj fel ezekre.

Ezekre érdemes gondolnod...

Sok közös van bennetek. Nem fogod elveszíteni a barátaidat, csak mert nem dohányzol. Neked és a barátaidnak még rengeteg közös dolgotok van a dohányzáson kívül. Emlékeztesd magadat arra, hogy mik ezek.

Egyetértésből az ellentétig: megvan az okod arra, hogy miért akarsz leszokni. Neked kell leszokástudnod, hogy mi a jó neked, de ne ítéld el a barátaidat azért, mert nem állnak még készen, hogy megtegyék a következő lépést a leszokásban. Szükségük van rá, hogy nekik is eljöjjön ez az idő.

Ki miatt dohányzol - magad miatt, vagy a barátaid nyomása miatt? A legtöbb tini saját magát kényszeríti bele a dohányzásba, azt remélve, hogy a barátai így elfogadják. A legtöbb barátodat nem érdekli, ha azt mondod, hogy nem. Akit érdekel, talán nem is igazi barát.

Senki sem csinálja: A legtöbb ember túlbecsüli a dohányzók számát. A tinédzserek 80%-a NEM dohányzik! A dohánycégek nagyon sok pénzt költenek arra, hogy az emberek azt gondolják, hogy a dohányzás menő.

Néhány dolog, amit megtehetsz

Változtass a szokásaidon! Nagy a valószínűsége, hogy ugyanazokkal az emberekkel, ugyanakkor, ugyanott, ugyanazt csinálva dohányzol (például együtt cigiztek suli után, vagy a kocsiban dohányzol a testvéreddel). Lehet, hogy először nem ismered fel ezt a sémát, de fontos, hogy ráébredj a valóságra, és elkezdj változtatni rajta.

Kerülj bizonyos közösségi helyzeteket: Először érdemes kerülni azokat a helyzeteket, amik a dohányzásra késztetnének. Ha tervezed, hogy leszoksz, iktass be néhány nagyobb változást, majd próbáld meg elmagyarázni a barátaidnak (és a családodnak), hogy nem őket kerülöd, hanem a szituációt, amik dohányzásra bátorítanának.

Kérj segítséget. Fontos, hogy elmondd az embereknek, hogy közel vagy a tervedhez, a leszokáshoz. Mondd el nekik, hogy hogyan segíthetnek! Ez megerősítheti a kapcsolataidat.

(KamaszPanasz - S.A., teen.smokefree.gov)