stoptober 2015
#Drog, cigi, alkohol

Elhatároztad, hogy leteszed a cigit - Hogyan készülj fel rá?

2023.04.27.
3 perces olvasási idő

Tudjuk, hogy nehéz leszokni a cigiről, ám ha előre felkészülsz rá, könnyebb dolgod lesz! Ha úgy érzed, készen állsz a leszokásra, mielőtt nekiugranál, kövesd az alábbi 5 lépést!

1.Tűzz ki egy dátumot

Válassz ki egy dátumot a leszokásra, ám ez mindenképpen az elkövetkezendő két hét valamelyik napjára essen! Ez elég időt ad a felkészülésre! Gondosan válaszd ki a dátumot, kerüld azokat a napokat, amikről tudod, hogy túlságosan elfoglalt, stresszes leszel, vagy nagy lesz a kísértés arra, hogy rágyújts – például bulinap a haverokkal.

2. Mondd el a családodnak, barátaidnak, hogy leszokni készülsz

A dohányzásról való leszokás könnyebb, ha van, aki támogat az elhatározásodban. Mondd el nekik, hogy leszokni készülsz, és azt is, hogyan segíthetnek neked a célod elérésében! Mindenkinek másra van szüksége, ezért fontos, hogy elmondd, neked mi segítene. Ha nem vagy biztos abban, mire van szükséged, kezdd a beszélgetést ezekkel:

  • Mondd el a családodnak, barátaidnak, miért akarsz leszokni!cigi
  • Kérd meg őket, hogy többször találkozzanak veled, és beszéljétek meg, hogy haladsz!
  • Határozzátok meg, mely dolgok hatására gyújtasz rá, és kérd meg családod, barátaid, hogy segítsenek ezek kezelésében!
  • Kérd meg őket, hogy segítsenek füstmentes tevékenységek kitalálásában, melyeket együtt élvezhettek (pl. menjetek moziba, ott nem gyújthatsz rá!)
  • Valamelyik családtagod, barátod szintén dohányzik? Kérd meg, hogy szokjon le veled együtt! Ha erre nem vehető rá, kérd meg, hogy a jelenlétedben ne dohányozzon!
  • A leszokási idő alatt többször is kísértésbe fogsz esni! Kérd meg barátaidat, családodat, hogy bármi is történjen, ne engedjék, hogy rágyújts!
  • Tudasd velük, hogy minden bizonnyal rossz hangulatod lesz, morcosabb leszel a leszokás közben – kérd meg őket, hogy legyenek türelmesek veled, és segítsenek túljutni ezen!
  • Szedsz valamilyen gyógyszert? Értesítsd az orvosod arról, hogy leszokóban vagy- lehet, hogy módosítani kell a gyógyszered adagolásán.

3. Készülj fel a kihívásokra

A dohányzásról való leszokás az első hetekben a legnehezebb. Számos kényelmetlen érzéssel, a rágyújtásra való kísértéssel, megvonási tünetekkel és cigaretta utáni sóvárgással kell számolnod. A leszokásra való felkészülés fontos lépése, hogy felkészülsz ezekre a kihívásokra! Figyelj a következőkre:

Kellemetlen érzések – A leszokás első néhány hetében nagyon sokan kellemetlenül érzik magukat és vágynak a cigarettára. Ez a megvonási tünetek miatt van. A leggyakoribb érzések, melyek a megvonási tünetekkel járnak a következők:

  • enyhe depresszió
  • alvászavar, álmatlanság
  • nyűgösség, frusztráltság, mérgesség
  • szorongás, idegesség, nyugtalanság
  • a tiszta, logikus gondolkodásra való képtelenség

Lehet, hogy kísértést érzel arra, hogy rágyújts, hogy enyhítsd ezeket az érzéseket. Ne feledd, hogy ezek csak időlegesek, függetlenül attól, milyen erősen jelentkeznek!

Dohányzást kiváltó okok – A dohányzást kiváltó okok lehetnek konkrét személyek, helyek, tevékenységek, melyek hatására mindenképp szeretnél rágyújtani. Fontos tudnod, kik és mik ezek a kiváltó tényezők – csak így tudod elkerülni őket!

Sóvárgás – A sóvárgás rövid, ám intenzív érzés, mely a dohányzásra buzdít. Általában csak néhány percig tart, így a legjobb, ha van egy rövid listád azokról a tevékenységekről, melyek jól jöhetnek, ha rád tör a vágy.

4. Távolíts el minden cigarettát és egyéb dohányterméket az otthonodból, táskádból, a kocsiból

Többször is kísértésbe fogsz esni a leszokási idő alatt. Maradj erős! Meg tudod csinálni! Ebben segít, ha eltávolítasz a környezetedből minden olyan dolgot, ami a dohányzásra emlékeztet, vagy ahhoz hozzásegíthet! Próbáld ki az alábbi tippeket:

  • Dobj ki minden cigarettát, gyufát, öngyújtót, hamutálat!
  • Ne ments meg egyetlen doboz cigit se „vész esetére”! Ezzel csak megkönnyíted a visszaszokást, a rágyújtásra való lehetőséget!
  • Iktasd ki a füstszagot az életedből! Mosd ki a függönyöket, ágyneműdet és azokat a ruháidat (pl. kabát), amin érződik a füstszag. Sokkal kevésbé leszel kitéve a kísértésnek, ha nem érzed a füstszagot!
  • Menj el a fogorvoshoz, hogy megtisztítsa a fogaid a dohányzás okozta foltoktól. A fogaid csillogóak lesznek, és így is maradnak, ha nem gyújtasz rá!
  • Ne használj cigaretta helyettesítő termékeket! Bármilyen dohánytermékről legyen szó, az káros vegyi anyagokat és mérgeket tartalmaz! Az alacsony kátránytartalmú és light cigaretták is ugyanolyan károsak, mint a hagyományos dohánytermékek. A füstmentes dohány, pipa, vízipipa, bidi cigaretta vagy szegfűszeges vagy gyógynövényes cigaretta is árt az egészségnek! Függetlenül attól, a reklámokban mit állítanak, minden dohánytermék veszélyes!

5. Beszélj orvosoddal a leszokási lehetőségeidről

Nehéz teljesen egyedül leszokni, de orvosod is sokat segíthet azzal, hogy választ ad a kérdéseidre, tanácsokkal lát el, vagy megmondja, milyen eszközök segíthetnek a leszokásban.

A leszokást segítő gyógyszerek hatásosan segítenek abban, hogy végleg felhagyj a dohányzással. Sok leszokást segítő gyógyszer, különösen a nikotin pótló készítmények vény nélkül kaphatók. Ide tartoznak a nikotin tapaszok, a nikotinos rágógumi. Ha ilyen leszokást segítő termék használatát tervezed, gondoskodj róla, hogy a leszokás napján legyen nálad!

(KamaszPanasz - Cs.K. smokfree.gov)