dohány
#Drog, cigi, alkohol

Baktérium van a cigarettában?

2011.06.19.
1 perces olvasási idő

A cigi egy masszív „baktériumgyár”, mely számos, baktériumok által okozott betegséget idézhet elő a dohányosok esetében.

Köztudott, hogy a cigarettafüst több száz olyan mérgező vegyi anyagot tartalmaz, melyek károsak az egészségre. A Maryland Egyetem tudósai szerint azonban nem ez az egyetlen veszély.

Négy eltérő márkájú, közkedvelt cigarettatípus DNS-vizsgálatának eredményei szerint a cigaretták már az első pillanattól kezdve több száz eltérő baktériummal szennyeződnek meg. Valójában ugyanannyi baktérium szennyezi meg a cigit, mint amennyi vegyi anyagot tartalmaz.

„Az általunk tesztelt, kereskedelmi forgalomban kapható cigaretták tele voltak baktériumokkal, azonban nem hittük volna, hogy ezek között a baktériumok között olyan sok fertőző típusú is rejtőzik” – mondja Amy R. Sapkota, a Maryland Egyetem professzora.

Sapkota és társai mind a négy fajta cigaretta esetében hasonló típusú baktériumokat véltek felfedezni.

A vizsgálatok eredményei szerint a cigaretták olyan baktériumokat tartalmazhatnak, melyek tüdőgyulladást vagy vérfertőzést is okozhatnak.

A legjellemzőbb baktériumok:

  • Acinetobacter: vérfertőzést és tüdőgyulladást vált ki.
  • Bacillus: egyes típusai lépfenét és ételmérgezést okoznak.
  • Burkholderia: egyes típusai légzőszervi megbetegedéseket okoznak.
  • Clostridium: az ételmérgezéssel kapcsolatos betegségekhez és a tüdőgyulladáshoz kapcsolható.
  • Klebsiella: tüdőgyulladáshoz, vérfertőzéshez, vagy egyéb fertőzésekhez kapcsolható.

Ezek az élőlények hozzájárulhatnak mind a fertőzéses, mind a krónikus megbetegedések kialakulásához a dohányzók és passzív dohányzók esetében is.

A kutatók a továbbiakban folytatni kívánják a kutatást, hogy felfedjék, a baktériumok milyen mértékben járulnak hozzá a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásához.

A legfontosabb annak tisztázása, hogy a baktériumok túlélik e cigaretta elégésének folyamatát, s bekerülnek-e az emberek tüdejébe, ahol tovább tudnak terjedni. Vannak bizonyítékok, melyek bizonyos baktériumok ilyen módon történő terjeszkedéséről tanúskodnak.

(B. M.)