dohány
#Drog, cigi, alkohol

Mit mond el rólad, ha cigizel?

2023.12.27.
1 perces olvasási idő

A 60-as és 70-es években a cigizéstől vagányabbnak, kifinomultabbnak, és világiasabbnak tűnhettek azok, akik dohányoztak. Ez a kép már a múlté. A mozikban és a tévéműsorokban ma már majdnem mindig a rossz fiú az, aki cigizik, és nem a hős. Manapság a dohányzás már nem azt jelenti, hogy „király vagyok”.

Helyette inkább három elrettentő üzenet jut a barátaid eszébe róla… valószínűleg te nem ezeket a jeleket szeretnéd feléjük küldeni.

Nem érdekel az egészségem

Valószínűleg tudod, hogy a cigizés rossz neked. Mindenki más is tudja ezt. És ők tudják, hogy te tudod. Így, amikor az emberek látják, hogy cigizel, akkor az olyan, mintha azt mondanád nekik „Nem érdekel a testem.” És ha téged nem érdekel, akkor miért érdekelne bárki mást?

A bajt keresem

Nem megszokott egy dohányzó tinitől, hogy jó tanuló, jó sportoló legyen. Ezzel nem azt mondom, hogy nem fordulhat elő erre is példa, de ez a kivétel. A dohányzás gyakran más egészségtelen tevékenységekkel is együtt jár, beleértve az alkohol és droghasználatot, a nagyobb szexuális aktivitást (amitől nagyobb a nemi úton terjedő betegségek és terhesség kockázata) és a rossz jegyeket.

Egy kutatásban azok a tinik, akik az előző hónapban cigarettáztak, háromszor nagyobb eséllyel fogyasztottak alkoholt, nyolcszor gyakrabban füveztek, és tízszer nagyobb valószínűséggel fogyasztottak kokaint, mint azok a tinik, akik nem dohányoztak. Minden egyes cigivel olyan jeleket küldesz, hogy a bajt keresed. Csak idő kérdése, hogy mikor talál meg.

Bizonytalan vagyok

Ha azért dohányzol, hogy vagányabbnak tűnj vagy stílusosabbnak, tulajdonképpen épp az ellenkező üzenetet sugárzod. A cigizés azt üzeni az embereknek, hogy valamilyen szinten bizonytalan vagy. Azt üzeni, hogy bármire képes vagy, még valami egészségedet károsító dologra is azért, hogy jobb fejnek tűnj vagy beilleszkedj.

Persze néha mindannyian bizonytalannak érezzük magunkat, ám egy pótcselekvés, egy olyan dolog, amire a szervezetednek egyáltalán nincs szüksége, sőt káros hatással van rá, nem fogja megoldani a beilleszkedési gondokat hosszútávon. Szerencsére sokan hátrahagyják ezt a rossz szokásukat, egyszerűen kinövik. Ha elég bizonytalan vagy ahhoz, hogy kockáztasd az egészségedet, csak gondolkozz el azon, mire lennél még képes?

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)